Літо агресивно заявило про свої права. Перша реакція організму на спеку, як правило, полягає у відмові від важкої їжі і перехід на щось більш легке, овочеве і чим холодніше, тим краще.
Ми давно вже навчилися вирішувати цю проблему сезонними окрошкою і борщем, а в кухнях світу є безліч інших рятівних рецептів холодних супів. Саме час розширювати гастрогоризонты і шукати нові способи втамувати голод і охолодити тіло і розум.
Головне правило для будь-якого холодного супу — мінімум жирів, так як в охолодженому вигляді масло виглядає неапетитно. Але це і на руку. Менше жирів, значить, менше калорій і менше сантиметрів на талії. До речі, холодні супи — відмінний варіант розвантажувального дня, вибирайте будь-який рецепт або навіть кілька рецептів, та сідайте на холодну супову дієту.
Почнемо з гаспачо. За однією з версій, слово «гаспачо» походить від мосарабского «caspa», що означає «залишки». Малося на увазі, що в цей суп йде все, що залишилося і те, що є під рукою. Хоча сьогодні супи-гаспачо ми швидше пов’язуємо з країнами Середземномор’я (Італія, Іспанія). Варіацій на тему гаспачо в цих країнах — безліч, крім відомого всім червоного, томатного супу, є зелений, жовтий і навіть білий.
Зелений гаспачо/Середземномор’ї
thingsimadetoday
Інгредієнти
- 900 г цукіні
- чверть чашки кедрових горішків
- свіжу зелень: кінзу, петрушку, м’яту
- 2 стіл. ложки оливкової олії
- 2 стіл. ложки лимонного соку
- 300 г води
- 1 стіл. ложку лимонної цедри
- 20 г вершкового масла
Приготування
- Поріжте цукіні на кубики. Розтопіть на сковороді вершкове масло і тушкуйте на ньому цукіні на невеликому вогні, поки овочі не стануть м’якими. Трохи цукіні залиште сирими (для прикраси).
- На іншій сковорідці обсмажте кедрові горішки.
- Подрібніть блендером остиглі цукіні, кінзу, петрушку, м’яту, додайте оливкову олію, лимонний сік, кип’ячену воду (додавайте, поки не досягнете консистенції густого супу-пюре), посоліть, поперчіть. Надішліть суп охолоджуватися в холодильник.
- Розлийте зелений гаспачо по тарілках, в кінці додайте сирі цукіні, кедрові горішки і лимонну цедру.
Таратар/Болгарія
Інгредієнти:
- 500 г несолодкого йогурту (в нашому випадку можна замінити кефіром)
- 2-3 огірка
- кілька часточок часнику
- жменька очищених волоських горіхів (грам 100)
- 1-2 стіл. ложки оливкової олії
- пучок кропу
- сіль, перець, спеції
Приготування
- Нарізати соломкою або тонкими скибочками огірки, посолити і дати їм час випустити сік.
- Йогурт збити віночком або блендером протягом декількох хвилин.
- Половину волоських горіхів потовкти в ступі разом з часником. Додати цю суміш в йогурт і перемішати.
- Додати в йогуртову суміш оливкової масло, знову збити. Як варіант, можна збризнути маслом вже готовий суп або взагалі відмовитися від олії.
- Додати огірки (разом з соком), нарізану зелень, все перемішати. Суп готовий. Прикрасьте його рештою горіхів.
Жовтий гаспачо/Іспанія
oneteaspoonlife.blogspot.in
Інгредієнти
- 3-4 скибочки хліба
- 2-3 помідори (червоні і жовті)
- 2-3 зубчики часнику
- 3-4 стіл. ложки оливкової олії
- 1/2 чайн. ложки гострого перцю чилі (за бажанням)
- сіль, перець
- холодна вода
- нарізані часник, помідор, зелень для прикраси (за бажанням)
Приготування
- Опустіть скибочки хліба в холодну воду.
- Подрібніть і змішайте в блендері хліб, помідори, часник.
- Додайте сіль, чилі, оливкова олія. Ретельно перемішайте в блендері.
- Додайте холодної води до бажаної густоти. І відправте суп охолоджуватися в холодильник. Перед подачею прикрасьте нарізаними овочами і зеленню.
Сальморехо/Іспанія
oliveoilandlemons.com
Інгредієнти
- 1 кг стиглих помідорів
- кілька скибочок білого хліба
- 1 цибулина
- 2-3 зубчики часнику
- 3 яйця
- 150 г хамона
- 2 стіл. ложки оливкової олії
- 1 стіл. ложки білого винного оцту
- 1 стіл. ложка бальзамічного оцту
- сіль, перець
- холодна вода
Приготування
- Хліб замочіть у воді. Помідори поріжте на великі частини. Відправите і те, і інше, а також часник і цибулю в блендер на кілька хвилин. Для досягнення однорідної маси можна пропустити все потім через сито.
- Змішайте оливкова олія, оцет, сіль, перець. Додайте до томатної маси і ще раз перемішайте. Готову суміш відправте в холодильник охолоджуватися.
- Хамон порвіть на смужки, яйця відваріть і поріжте.
- Збираємо суп. Додайте в тарілку трохи хамона, вареного яйця, залийте помідорно-оцтової сумішшю. Якщо маса надто густа, розбавити холодною водою. Можна додати кубики льоду в тарілку. А зверху ще трохи збризнути олією з оцтом.
Суп-пюре з авокадо/США
tastyplan.com
Інгредієнти
- 1 авокадо
- 1 огірок
- 100 г несолодкого йогурту
- 200 г холодної води
- сік половинки лайма
- 1 зубчик часнику
- 1 стіл. ложка оливкової олії
- жменька нарізаної кінзи
- щіпка солі
- жменя кедрових горішків для прикраси
Приготування
- Подрібнити всі інгредієнти (крім горішків) в блендері до однорідної консистенції.
- Розлити по тарілках, додавши в кожну кедрові горішки, трохи зелені для прикраси і скропити олією.
Довга/Азербайджан
Інгредієнти
- 1 л кефіру
- 2-3 стіл. ложки сметани
- 1 яйце
- 3 стіл. ложки рису
- свіжа зелень, чим більше, тим краще (м’ята, кріп, базилік, кінза)
- сіль, перець
Приготування
- У каструлі змішайте кефір, сметану. Додайте сире яйце і перемішайте.
- Поставте каструлю на маленький вогонь і варіть, постійно перемішуючи дерев’яною ложкою (інакше кефір згорнеться). Трохи зігріється кефірна маса додайте рис.
- Варіть суп, поки рис не буде готовий. В кінці додайте нарізану зелень.
- Суп готовий, його можна їсти як холодним, так і гарячим. Солити страву потрібно безпосередньо в тарілці (за смаком). У деяких регіонах Кавказу в нього додають відварений горох або нут.
Йогуртовий суп з м’ятою і горішками/Греція
eatlivetravelwrite.com
Інгредієнти
- 200 г нежирного несолодкого йогурту
- пучок м’яти
- 1 невелика цибулина
- 100 г горішків
- 400 г овочевого бульйону
- 350 г замороженого або свіжого горошку
- сіль, перець
- 2 стіл. ложки оливкової олії
Приготування
- Обсмажте на оливковій олії дрібно нарізаний цибулю. Як тільки він стане прозорим, додайте нарізану свіжу м’яту.
- Ще через кілька хвилин, киньте на вогонь горох, дайте потушиться 2-3 хвилини.
- Долийте овочевий бульйон і варіть протягом 10 хвилин. Посоліть, поперчіть.
- Пюрируйте суп у блендері, потім дайте йому охолонути.
- Додайте йогурт, все ретельно перемішайте і відправте в холодильник.
- При подачі прикрасити горішками і свіжою м’ятою.
Гарбузовий суп з куркою/Азія
abrowntable.com
Інгредієнти
- 500 р гарбуза, очищеної і порізаної на кубики (можна використовувати мікс з гарбуза і кабачка)
- 1 зубчик часнику
- 300 р яблук
- 400 г овочевого або курячого бульйону
- 400 г жирного несолодкого йогурту
- 400 г води
- 2 стіл. ложки оливкової олії
- 1 стіл. ложка соєвого соусу
- спеції
- 4 курячі грудки
- компоненти для панірування: 2 яйця, сіль, перець, сухарі паніровані
Приготування
- На великому вогні розігрійте оливкову олію, додайте роздавлений зубчик часнику і обсмажуйте 40 секунд. Після часник потрібно викинути, а у масло додати гарбуз і яблука, обсмажуйте 10 хвилин.
- Долийте бульйон і варіть ще 10 хвилин, поки гарбуз не стане м’якою.
- Окремо змішайте йогурт, соєвий соус, спеції, воду. Якщо любите гостре, киньте перець чилі.
- Приготуйте суміш для панірування. Обсмажте курячі грудки на сковороді окремо.
- Коли гарбуз звариться, перемішайте все в блендері до однорідного стану. Остудіть суп, додайте йогуртову масу і знову перемішайте.
- Розлийте суп по тарілках, додайте в кожну порізану на шматки курячу грудку. Прикрасьте зеленню.
Гаспачо-шоти з джином/Німеччина
foodlovin.de
Інгредієнти
- 8 помідорів
- 1 солодкий перець
- чверть стручка гострого перцю чилі
- 1 зубчик часнику
- 1 огірок
- 55 г рислінгу
- 175 г джину
- кінза
- сіль, перець
Приготування
- Помідори Обдайте окропом і зніміть з них шкірку. Перець очистіть від насіння, огірок від шкірки. Потім овочі та часник подрібніть в блендері до стану пюре.
- Додайте рислінг, джин, сіль, перець, знову все перемішайте.
- Розлийте по шотів, прикрасьте зеленню.