Про свою любов до ігристому вину і найцікавіших коктейлях на його основі.
Незважаючи на те що вся моя кар’єра пов’язана з алкоголем, мені безглуздо ставити питання «Що ти будеш пити?», оскільки відповідь однозначна — ігристе! Резонне питання «Яке?». Для святкових випадків, звичайно, шампанське, для повсякденного вжитку (ой, майже прокололася) — французький «Кремант», італійське «Просеко», німецький «Зект», швейцарський «Муссо», іспанську «Каву» або наше рідне, але тільки класику. Так-так, є і в нашій вітчизні кілька дуже гарних зразків.
А тим, хто любить ігристе і хоче відкрити його для себе з іншого боку, пропоную спробувати його в коктейлях. Для наших теренів це чомусь новинка, яка тільки набирає обертів.
Традиційно ігристе п’ється в чистому охолодженому вигляді з вузьких високих flute або креманок, але це не єдино можливий спосіб поєднання. Ігристе чудово «дружить» з лікерами, соками і міцними напоями. Що стосується останніх, то якщо ви хочете пам’ятати, що відбувається, то краще все-таки їх вживати окремо від ігристого.
При приготування коктейлю з ігристим головне пам’ятати декілька правил:
— ігристого в коктейлі повинна бути не менше 2/3;
— використовувати тільки охолоджене ігристе;
— додавати ігристе в останню чергу;
— рівень солодощі коктейлю можна регулювати видом ігристого (солодке/брют).
Нижче наведені мої улюблені, легкі в плані приготування, споживання і, що важливо, з точки зору наслідків, коктейлі.
1. Перший у світі коктейль з ігристим так і називався Champagne Cocktail. До нашого часу він трохи змінив свою рецептуру і тепер у його складі коньяк. Це смачний і вимагає небагато часу коктейль. Для приготування на дно келиха необхідно покласти кубик цукру, просочити його биттером (близько 5 крапель), налити 20 мл коньяку і 100 мл хорошого шампанського брют.
2. Коктейль, який підкорив Італію і набирає популярність на наших теренах, «Шприц» або «Спрітц», як на його батьківщині італійської Spritz. Для того щоб в коктейлі яскравий біттер не затуляв смак ігристого, раджу використовувати пропорції: на дно келиха покладіть лід, ігристе 1/2 келиха, біттер 1/3 або 1/4 залежно від бажаної міцності, минвода або содова залишився порожній обсяг келиха, часточка апельсина для прикраси.
Самими простими, але від цього не менш смачними є коктейлі з додаванням фруктових лікерів.
3. «Мімоза»: 15 мл лікеру «Кюрасао», 45 мл свіжовичавленого апельсинового соку і 125 мл шампанського.
4. «Кір Рояль»: 20 мл чорносмородинового лікеру, 130 мл ігристого.
Для стежать за фігурою найбільш підходящими будуть коктейлі на основі фруктових пюре. Нижче я наведу найбільш популярні з них, але на підставі загальних правил кожен може творити і дивувати оточуючих.
Загальні правила: з ігристим краще всього поєднуються цитрусові і ягоди — не більше однієї столової ложки фруктового пюре на келих, при приготуванні необхідно додати зовсім небагато лимонного соку, несолодкий фрукт можна приховати, додавши трохи цукрового сиропу або вибравши ігристе напівсолодке.
5. «Белліні»: персикове пюре, трохи цукрового сиропу, соку лимона, ігристе.
6. «Французький поцілунок»: малинове пюре, трохи цукрового сиропу, соку лимона, ігристе.
Хочу звернути вашу увагу, що коктейлі з ігристим вином дуже підступні, вони легко п’ються й швидко приносять результат, тому drink responsible!