Чим ближче до літа, тим більше хочеться урізноманітнити меню легкої і освіжаючої їжею. Особливо це стосується десертів. Адже хочеться літати як на крилах, а не сидіти з вантажем в шлунку у вигляді з’їденого тортика з кремом. Але альтернатива є. І це — желе. Думаєте, що це просто прозора тремтяча субстанція з фруктами? А ось і ні. Рецепти желе можуть бути різноманітними, цікавими, поживними і, звичайно ж, корисними. Вибирайте і насолоджуйтеся.
Кавове желе
Освіжаючий літній і підбадьорливий рецепт. Це желе відмінно поєднується з пломбіром, збитими вершками і ванільним соусом. А Тонкий аромат кави точно підбадьорить і підніме настрій.
Інгредієнти:
- 1 упаковка швидкорозчинного желатину
- 2 ст. л. гарячої води
- 3 ст. л. цукру
- 2 чашки міцного, свіжозавареної натуральної кави
Приготування:
Розведіть желатин у гарячій воді (або як зазначено на упаковці) і вилийте його в невелику каструлю. Туди ж додайте цукор і кава. Поставте каструлю на слабкий вогонь і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть, інакше желатин втратить свої властивості. Як тільки суміш трохи охолоне, розлийте її по формах і поставте в холодильник на 5-6 годин. Десерт готовий. Подавати можна як у формах (якщо це прозорі креманки) або ж на блюдце, политою шоколадом. Щоб легко дістати желе з форми, можна провести гарячим ножем уздовж країв або ненадовго опустити форму з желе в гарячу воду, желе трохи розтане і його можна буде легко дістати.
Желе з перцю Халапеньо
Якщо ви хочете здивувати своїх гостей незвичайним рецептом, то це желе з перцю халапеньо — відмінний спосіб. Легка гостриночка, кисло-солодкий смак відмінно поєднується з крекерами, вершковим сиром і домашнім хлібом.
Інгредієнти:
- 1 склянку дрібнонарізанної перцю халапеньо (обов’язково приберіть насіння і зніміть шкірку, інакше желе буде дуже гострим)
- 1 склянку дрібнонарізанної болгарського перцю
- 1 ч. л. вершкового масла
- 6 склянок цукру
- 85 г рідкого пектину
- 2 склянки яблучного оцту
Приготування:
У великій каструлі змішайте оцет, перець і цукор. На середньому вогні доведіть до кипіння і помішуйте поки цукор повністю не розчиниться. Як тільки почне утворюватися багато піни — додайте вершкове масло. Зробіть вогонь більше і знову доведіть до кипіння. Додайте пектин і варіть 1 хвилину. Зніміть з плити. Желе розлийте в банки. Можна відразу відправити в холодильник на ніч або ж зробити консервацію. Подавайте прямо в баночці з підсмаженими грінками, вершковим сиром і хрусткими солоними крекерами.
Мигдальне желе (Бланманже)
Ніжний вершково-молочний десерт з тонкими пахощами мигдалю. Це блюдо вважається стравою високої кухні, але приготувати його може кожен.
Інгредієнти:
- 250 г очищеного мигдалю, у тому числі 5 шт гіркого мигдалю
- 100 мл води
- 100 мл молока
- 250 г цукру
- 25 г желатину
- 500 мл вершків 33%
Приготування:
Подрібніть мигдаль до однорідності в блендері або кухонному комбайні, під час подрібнення — поступово додайте воду і молоко. Потім отриману суміш з’єднайте з цукром і поставте у великій каструлі на середній вогонь. Нагрійте, але до кипіння не доводите. Процідіть отриманий мигдальне молоко через тканину. Не через марлю, а через тканину, щоб дрібні частинки не потрапили в нього. Підготуйте желатин, як це зазначено на упаковці. Збийте вершки в м’яку піну і поступово змішуйте з мигдальним молоком. Тут дуже відповідальний момент: желатин повинен бути досить теплим, але не гарячим, якщо він буде остиглим, то в вершках може взятися грудками. Мигдальне молоко повинно бути теплим. Отриману суміш викладаємо у форму і залишаємо в холоді на 5 годин. Подавати з шоколадним сиропом і шматочками мигдалю.
Желе з шампанського
Десерт для веселих компаній з невимушеними розмовами і гарним настроєм. Відмінно поєднується з фруктами. Хто сказав, що шампанське можна тільки пити? Його можна ще і є.
Інгредієнти:
- 1 ст. л. цукру
- 3 пакетика швидкорозчинного желатину
- 300 мл +150 мл шампанського або ігристого вина
Приготування:
Змішайте в каструлі 300 мл вина і желатин. Залиште ненадовго, щоб желатин розмокнув. Увімкніть слабкий вогонь і помішуйте суміш до повного розчинення желатину. Зніміть з вогню і додайте ще 150 мл шампанського. Добре перемішайте. Розлийте по келихах для шампанського і поставте в холод. Основою для цього желе можна залити свіжі ягоди полуниці або шматочки персика. Вийде яскраво і смачно.
Желе з м’яти
Що може бути свіже, ніж десерти з м’ятою? Напевно, тільки желе з м’ятою. Легке і освіжаюче блюдо для теплих весняних або майбутніх літніх днів.
Інгредієнти:
- 100-150 г м’яти
- 2 склянки води + 1/2 води для желатину
- 1/2 склянки тростинного цукру
- сік половини лимона
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 1 упаковка желатину
- зелений харчовий барвник( за бажанням)
Приготування:
Желатин розчиніть, як це зазначено на упаковці. М’яту залийте водою і доведіть до кипіння. Для приємного зеленого кольору можна додати краплю харчового барвника. Після цього процідіть рідину і дайте трохи охолонути. Додайте цукор, ванільний цукор, сік лимона і желатин. Перемішайте. Розлийте у формочки і відправте в холодильник. Подавати в формочках з листочками м’яти і шматочками зелених фруктів.
Джерело: allrecipes.com