Світлана Фус, дієтолог
Чи знаєте ви, що «дитячі» продукти можуть бути небезпечніше для здоров’я, ніж «дорослі»? Для того, щоб вони викликали у малюків асоціацію з улюбленими яскравими іграшками, виробники «накачують» їх синтетичними барвниками. Блакитний, ліловий, яскраво-зелений, яскраво-червоний, золотисто-жовтий — ці фарби, що не мають аналогів у природі, проводять хімічним шляхом з смоли і нафти. Вони володіють різним ступенем токсичності, викликаючи у дітей серйозні розлади здоров’я — такі, як: астма, алергії, порушення роботи травної системи. Вплив на нервову систему виражається в тому, що дитина стає неспокійним, дратівливим, неуважним, погано спить.
У яких продуктах найбільше шкідливої фарби
В «коробковій» їжі — сухих сніданках, снеках, а також йогуртах, газовані напої, солодощі, льодяниках, карамелі. Уважно читайте етикетки товарів. У дитячому харчуванні безпечні і можна натуральні барвники: Е101, Е140, Е 150, E160a. Є і абсолютно нешкідливі барвники — з натуральних джерел: куркуми, буряків, чорниці, червонокачанної капусти, моркви та ін Якщо ви готуєте вдома желе, крем, карамель, пудинг, то ягідний сік допоможе прикрасити страва у досить інтенсивні кольори. В синій колір– сік ожини, чорниці, в червоний – вишні, журавлини. Багато хто знає, що натуральний жовтий можна отримати з квіток нагідок і лушпиння цибулі, бордовий – з буряків, а зелений – з шпинату.
Що брати в школу
Замість традиційного бутерброда з ковбасою і маслом можна взяти «зручну» їжу у вигляді лаваша c висівками, в який загорнуті шматочки овочів, відварне м’ясо або риба. У такому вигляді діти будуть їсти овочі охочіше. Приправити цей «бутерброд» можна зеленню і соусом зі свіжих помідорів. На перекус можна дати традиційний йогурт (важливо, щоб він був натуральним і без цукру) з фруктами, ще додайте кілька горіхів і сухофруктів. Тоді підвечірок буде повноцінним і поживним.
Додатково до перекусу, замість покупного печива, можна дати печиво, зроблене своїми руками. Рводії можуть приготувати таке печиво з легкістю будинку. Береться звичайна вівсянка, змішується з сухофруктами і горіхами. На основі цього тесту і випікаються коржики-печиво, які будуть корисними, ситними і смачними. І пробязательно давайте в школу дитині пляшку 0,5 літра води. І здорово, якщо ви вмієте упаковувати дитячу їжу в красивий ланч-бокс — детям потрібно давати правильну їжу в правильній упаковці!
Цукор в житті дитини
До 8 років життя дитина з’їдає більше цукру, ніж дорослий з’їдав (не так давно — 100 років тому) через усе життя! У Великобританії, де кожна п’ята дитина страждає надмірною вагою, вчені провели масштабне дослідження. Суть полягала в тому, що батьки весь рік фіксували, що з’їдали їх діти. Виявилося, що замість допустимих 20-25 г цукру (4-5 чайних ложки) в день, діти з’їдали в три рази більше!
Про шкоду надмірного вживання цукру написано дуже багато. Зайва вага і карієс призводять до серйозних наслідків не тільки для здоров’я, але і для благополуччя дітей в школі. Ожиріння часто стає причиною глузувань однолітків у школі, що позначається на самооцінці дитини. Хвороби, а також їх лікування призводять до частих пропусків шкільних занять і зниження успішності. Максимальна кількість цукру для п’ятирічних дітей в день становить 20 г (4 чайні ложки), тоді як діти від 6 до 10 років у середньому можуть споживати до 25 м (5 чайних ложок), а 11-річні — максимум 30 г (6 чайних ложок). Я пропоную провести просте дослідження харчування вашої дитини. Слідкуйте і контролюйте — скільки цукру, солодощів, фруктових соків та газованої води ваш малюк споживає за день, за тиждень. Робіть висновки і пам’ятай, що батьки відповідальні за те, чим харчується їх малюк.