Киберболезнь: Дитячий недуг XXI століття

kiberbolezn detskiy nedug xxi veka 1 - Киберболезнь: Дитячий недуг XXI століття

Ростислав Ріго, стратег

Дорогі батьки, давайте прокинемося!.. Нікому не подобається, коли йому вказують на його помилки. Тим більше, якщо мова йде про батьків і їх методи виховання дітей. Адже ми всі оточені соціально активними прогресивними сучасними батьками і матерями.

Якийсь час тому я написав про книжку, розбиває красу сучасного світу і псує настрій батькам. Книга називається «Цифрова деменція», і її автором є німецький психіатр Манфред Спітцер. Нещодавно вийшла і його наступна тривожна книга під назвою Cyberkrank!, тобто «Киберболезнь». Рекомендую прочитати.

Спітцер у своїх книгах доводить, що сучасні технології у вигляді смартфонів і планшетів дітям не допомагають, а шкодять. Він наводить дані десятків досліджень, де в результаті заміни підручників програмами в планшетах розумові здібності учнів і їх концентрація постраждали. Але автор йде ще далі і нагадує відомий факт, що безліч людей посилено ігнорує, — недостатньо розвинута моторика дитини призводять до зниження його інтелектуальних здібностей.

Думки і інтелект пов’язані безпосередньо з тілом, моторика впливає на структуру мозку. А сучасні діти мало рухаються, не гуляють на вулиці і не грають в класичні ігри з іншими дітьми. Це відноситься і до нового тренду в школах — перестати писати рукою. Причому доведено, що текст, написаний власною рукою, краще запам’ятовується, так як активує м’язи і нерви. Ціла третина мозку має безпосереднє відношення до нашої сенсомоторике. Тобто якщо у дитини не розвивати моторику, можна говорити про недорозвиненні однієї третини його мозку. Це майже, як інтелектуальна ампутація.

Манфред Спітцер наводить приклади того, як технології стають цифровим наркотиком. І діти найпростіше «сядуть на голку», тому що у них не розвинені захисні механізми. Та й як вони можуть розвинутися, якщо їм власні батьки кожен день дають по кілька «доз»?

Особливо яскраво автор малює зв’язок між занепадом суспільства і цифровими технологіями. Основами нашого суспільства є освіта, емпатія і воля. Спітцер показує, як цифрові медіа всі три знищують. Технології поступово відбирають наші знання, укладаючи їх на сервер, де і відбувається процес мислення, який в іншому випадку тренував би наш мозок. І поки дорослий, вже розвинений мозок може поступово атрофировать, дитячий просто залишається недорозвиненим.

Можливо, ви скажете: так що, невже нам зараз відмовитися від всіх цифрових технологій і залізти в печери? На це Спітцер має цікаву відповідь. У минулому до складу фарб для стін у великих кількостях додавали азбест і олово. І такими фарбами фарбували інтер’єри, в тому числі і в дитячих кімнатах. Всі були від них у захваті, до моменту, коли стало відомо, наскільки сильно ці матеріали шкідливі для здоров’я. На початку XIX століття багато люди робили для себе рентгенівські знімки десятки раз просто так, заради інтересу. Коли після такої дози опромінення деякі з них померли, потік охочих припинився.

Скоро Різдво, Новий рік — свята з подарунками. Купіть собі під ялинку одну з книг цього психіатра. А дітям — подумайте, чи варто дарувати новий планшет або крутий гаджет…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Сент-Бартс — острів мільйонерів

Юлія Алексєєва Автор Юлія Алексєєва Клуб Розкішних Подорожей ZABUGOR.COM керуючий партнер Ніколи ретельно не готуюся до поїздок. Не хочеться формувати ніяких стереотипних очікувань, щоб потім не порівнювати з ними реальність, […]
sent barts ostrov millionerov 1 - Киберболезнь: Дитячий недуг XXI століття