Питання до себе: «Чому?»

vopros k sebe pochemu 1 - Питання до себе: «Чому?»
Олена Таранская
Автор
Олена Таранская

Психолог, стратег elenataranskaya.com, викладач школи маркетингу і комунікацій “Багаж”

Роздумувати про власне життя – це навик, який вимагає такої ж тренування, що й, скажімо, виступ на публіці або ведення світської бесіди. У своїй колонці ділюся порадами, як розмовляти з самою собою. Отже, питання перше.

«Чому?»

Немає в людському спілкуванні більш безглуздого питання, ніж «Чому?».

  • Чому розлучилася з N?
  • Чому змінила роботу?
  • Чому відклала народження дітей?

Відповідь на таке питання – він від розуму, а не від серця. Та не від розуму, а лише від його видимості: раціоналізації, міркування.

Є в «Чому?» якась безжалісність. Якщо інші питання наштовхують співрозмовника на думку, допомагають думати, то «чому?», навпаки, гальмує своєю глобальністю і непідйомною. Мовляв, ну-ка давай, виклавши короткий зміст попередніх серій свого життя. Ти ж така розумна, свідома, напевно розумієш причини всіх своїх вчинків. І відповіддю на таке «Чому» буде, швидше за все, «відмазка»: коротка, світська, не розташовує до подальшого діалогу – з собою, з співрозмовником — офіційна версія свого життя.

Набагато ефективніше працюють питання, які допомагають співрозмовникові подумки перепрожить свою історію. Які дають уявні «зачіпки», щоб знайти в пам’яті відповіді про те, як все було насправді:

  • Після якихось подій ти розлучилася з N?
  • З якою метою ти відклала народження дітей?
  • Що тобі дала нова робота?

Хтось запитає — а як же досить відома в бізнес-колах техніка «П’яти чому» (основним завданням техніки є пошук причини виникнення проблеми з допомогою повторення одного питання — «Чому?». Кожен наступний питання задається до відповідей на попереднє запитання).

Насправді, ця техніка зовсім не ідеальна. Для розуміння складних, системних проблем не підходить – надто великі ризики сплутати першопричини з симптомами. І є ймовірність, що кожен із співрозмовників буде шукати відповідь в своїй сфері компетентності.

Тому кожен раз, перед тим як запитати у себе або у кого-то «чому», не пошкодуйте хвилинку на рефлексію: «Я хочу запитати «чому». А з якою метою? І яку частину історії мені насправді важливо дізнатися?»

Фото: Андреа Торрес

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Як приймати ефективні рішення для свого бізнесу

  Ми так звикли використовувати сьогодні технології та гаджети, що іноді забуваємо, який інструмент в нашій діяльності найактивніший — наш розум. Саме здатність мислити, прогнозувати і аналізувати допомагає стати успішними […]
kak prinimat effektivnye resheniya dlya svoego biznesa 1 - Питання до себе: «Чому?»