Аджика з кабачків з помідорами і часником
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- морква — 150-170 г;
- перець солодкий — 150-170 г;
- часник — 60 г;
- томати свіжі — 500 г;
- червоний гострий перець (мелений) — за смаком;
- цукровий пісок — 60 г;
- сіль поварена — 20 г;
- олія рослинна (без запаху) — 70 мл
Приготування:
- Овочі вимити. З моркви зніміть шкірку. Якщо кабачки досить зрілі, зріжте шкірку, видаліть серцевину з насінням. Перець позбавте від плодоніжки і насінника. З помідорів зніміть шкірку. Часник звільніть від лушпиння.
- Підготовлені овочі подрібніть будь-яким зручним способом:
- дрібно порубаєте ножем;
- пропустіть через м’ясорубку (класичний спосіб);
- проблендируйте;
- наріжте з допомогою кухонного комбайна.
- Подрібнені овочі помістіть в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 30-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус червоний мелений перець і часник. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Уточнення, поради:
- Відходи при чищенні молодих кабачків (видалення плодоніжки і верхівки) складають 10% від загальної ваги овочів. При чищенні зрілих кабачків кількість відходів зростає. Враховуйте це при підготовці до консервації овочів.
- Для консервування використовується звичайна кухонна сіль крупного помелу (не екстра, не йодована)!
- Аджика з овочів, подрібнених з допомогою блендера, по консистенції нагадує овочеву ікру.
- При бажанні додайте в аджику 50 мл оцту (9%). Оцет додається в кінці приготування. Обов’язково ретельно перемішайте аджику, домагаючись рівномірного розподілу кислоти.
Важливо: аджика відноситься до тих соусів, які повинні «дозріти» перед вживанням. Смак і аромат аджики повністю «розкриваються» через 15-30 діб із дня консервації.
Аджика з кабачків гостра з томатною пастою
Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- вода питна без газу — 150 мл;
- томатна паста — 200 г;
- перець чилі свіжий — 17 г (1 шт);
- часник — 50 р;
- олія рослинна (без запаху) — 125 мл;
- цукровий пісок — 100 г;
- сіль поварена — 20 г;
- оцет (9%) — 50 мл
Приготування:
- Кабачки, гострий перець і часник подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт вище).
- Томатну пасту і воду розмішайте в підходящою за обсягом каструлі.
- У каструлю додайте подрібнені кабачки і перець, сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 20 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Уточнення, поради:
- Якщо томатна паста досить кисла, додайте 30 мл оцту. Спробуйте. При необхідності додайте ще трохи оцту.
- Томатну пасту можна замінити томатним соком з розрахунку 300 мл соку на 1 кг кабачків.
- Томатну пасту можна замінити свіжими томатами. В даному випадку знадобиться 1 кг томатів. Їх потрібно подрібнити до стану пюре і прокип’ятити протягом 20 хвилин. Далі дотримуйтесь рецептом, починаючи з п. 3.
- При бажанні, таку аджику можна приготувати, замінивши частину кабачків яблуками.
Аджика з кабачків гостра з яблуками
Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- томати свіжі — 500 г;
- яблука кислих сортів — 300-350 м;
- цибуля ріпчаста — 300-350 м;
- морква — 170 г;
- перець солодкий — 170 г;
- олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
- часник зубчики — 1/3 граненого склянки;
- цукровий пісок — 25 г;
- кухонна сіль — 25 г;
- червоний гострий перець (мелений) — 1 ч. л.;
- оцет (9%) — 30-35 мл
Приготування:
- Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
- Подрібнені овочі (крім часнику) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений гострий перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика з кабачків з майонезом на зиму
Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- цибуля ріпчаста — 160-170 г;
- томатна паста — 120 г;
- часник — 30-35 г;
- майонез — 170 г;
- цукровий пісок — 25 г;
- сіль поварена — 20 г;
- перець чорний (мелений) — 1 ч. л.;
- перець червоний (мелений) — 1 ч. л.;
- оцет (9%) — 15 мл (1 ст. л.);
- олія рослинна (без запаху) — 50 мл
Приготування:
- Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
- Цибулю дрібно порубаєте і припустіть на рослинній олії до прозорості. Часник пропустіть через прес.
- Цибуля перекладіть в зручну ємність. Додайте подрібнені і віджаті кабачки. Посоліть. Тушкуйте овочі на тихому вогні 30-40 хв.
- За 10 хвилин до закінчення приготування додайте майонез і томатну пасту. Ретельно перемішайте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, мелений перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика з баклажанів і кабачків
Інгредієнти:
- загальна кількість баклажанів і кабачків — 1 кг;
- томати свіжі — 400 г;
- перець солодкий — 300 г;
- морква — 300 г;
- цибуля ріпчаста — 200 г;
- часник — 30 р;
- зелень (кріп, петрушка, базилік) — 20 г;
- цукровий пісок — 20 г;
- кухонна сіль — 10 г;
- перець чорний/червоний (мелений) — за смаком;
- оцет (9%) — 15 мл (1 ст. л.).
Приготування:
- Баклажани наріжте крупно (кружальцями, кубиками, часточками). Трохи присолите. Зачекайте, поки пустять сік (40-60 хв.).
- Сік злити, баклажани промийте.
- Овочі, крім часнику і зелені, подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Часник пропустіть через прес. Зелень порубаєте.
- Подрібнені овочі помістіть в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений перець, часник, зелень і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика по-грузинськи з кабачків
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- морква — 200 г;
- томати свіжі — 400 г;
- перець солодкий — 300 г;
- цибуля ріпчаста — 200 г;
- часник — 30 р;
- зелень кропу — 20 г;
- зелень кінзи — 20 г;
- суха приправа хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
- оцет винний — 15 мл;
- цукровий пісок — 20 г;
- кухонна сіль — 10 г;
- перець чорний/червоний (мелений) — за смаком;
- волоські горіхи (ядра) — 50 р.
Приготування:
- Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
- Морква, томати, перець подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Часник пропустіть через прес. Горіхи розітріть до виділення масла (масло слід відокремити від горіхової маси). Зелень дрібно порубаєте.
- Подрібнені овочі (крім часнику і зелені) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 10 хвилин до закінчення приготування додайте зелень. Ретельно перемішайте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус сухі приправи, часник, горіхи і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Уточнення, поради:
- Винний оцет можна замінити будь-яким натуральним оцтом.
- Волоські горіхи можна не додавати.
- Кінзу можна замінити будь-якою іншою зеленню, наприклад, базиліком. Однак саме кінза і волоські горіхи надають грузинський акцент цього соусу.
Аджика з кабачків з хріном і часником
Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!
Інгредієнти:
- кабачки 1 кг;
- томатний сік — 80 мл;
- олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
- цукровий пісок — 30-35 г;
- оцет (9%) — 30-35 мл;
- сіль поварена — 10-15 г;
- хрін — 30-35 г;
- часник — 30-35 г;
- перець червоний/чорний (мелений) — за смаком.
Приготування:
- Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
- Хрін і часник подрібнити будь-яким зручним способом.
- В окремій ємності змішати томатний сік, рослинне масло, хрін, часник, сіль, цукор. Маринад довести до кипіння.
- У киплячий маринад додати кабачки. Варити 25-30 хвилин з моменту закипання. За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет і сухі приправи. Обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика з кабачків, помідорів і перцю
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- томати свіжі — 1 кг;
- олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
- перець солодкий — 170 г;
- перець чилі (свіжий) — 1 шт.;
- часник — 1 головка (середня);
- цукровий пісок — 70 г;
- сіль поварена — 20 г;
- оцет (9%) — 55-60 мл
Приготування:
- Овочі (крім перцю чилі) подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
- Подрібнені овочі (крім часнику) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте. У суміш покладіть перець чилі (цілим).
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і оцет. Вийміть перець чилі. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Уточнення, поради:
- Оцет додавайте поступово. Можливо, вам знадобиться менша кількість кислоти (з урахуванням особистих переваг і смакових якостей томатів).
Аджика з кабачків без оцту
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- морква — 350 г;
- цибуля ріпчаста — 500 г;
- перець солодкий — 800 г;
- перець чилі (свіжий) — 1 шт.;
- часник — 70-75 г;
- томатна паста — 120 г;
- олія рослинна (без запаху) — 50 р;
- сіль поварена — 20 г;
- цукровий пісок — 70 г;
- вода питна без газу — 90 мл;
- перець червоний/чорний мелений — за смаком.
Приготування:
- Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
- Подрібніть будь-яким зручним способом морква, перець солодкий і гострий.
- Цибулю дрібно порубаєте і припустіть на рослинній олії до прозорості. Часник пропустіть через прес.
- Цибуля перекладіть в зручну ємність. Додайте подрібнені овочі (крім часнику). Посоліть. Тушкуйте овочі на тихому вогні 30-40 хв.
- За 10 хвилин до закінчення приготування додайте томатну пасту, розведену водою. Ретельно перемішайте. Прослідкуйте, щоб суміш знову закипіла.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, сухі приправи, часник. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Уточнення, поради:
- Томатну пасту можна замінити томатним соком у кількості 300 мл
Аджика з кабачків з зеленню на зиму. Аджика з кабачків на зиму з петрушкою
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- перець солодкий — 200 г;
- перець чилі свіжий — 80 г;
- морква — 200 г;
- яблука — 200 г;
- зелень кропу (петрушки, кінзи, базиліка) — 50-100 г;
- олія рослинна (без запаху) — 100 мл;
- перець чилі свіжий — 80 г;
- цукровий пісок — 30 г;
- сіль поварена — 20 г;
- часник — 40г;
- оцет (9%) — 40 мл
Приготування:
- Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Зелень порубаєте.
- Подрібнені овочі (крім часнику і зелені) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
- За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, сіль, часник і зелень. Прослідкуйте, щоб суміш закипіла.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика з кабачків зі сливою
Інгредієнти:
- кабачки — 1 кг;
- морква — 200 г;
- перець солодкий — 350 г;
- сливи зелені (недостиглі) — 300-400 г;
- сіль поварена — 20-30 г;
- цукровий пісок — 75 г;
- оцет винний — 20 мл;
- олія рослинна (без запаху) — 150 мл;
- часник — 40 г;
- зелень (виходячи з особистих переваг) — пучок (до 50 г).
Приготування:
- Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Зелень порубаєте.
- В зручну ємність покладіть подрібнену сливу, додайте сіль, цукор, рослинна олія. Суміш доведіть до кипіння.
- У киплячий маринад акуратно викладіть інші овочі (крім зелені і часнику). Доведіть до кипіння. Варіть на тихому вогні 30-40 хвилин.
- За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і зелень. Прослідкуйте, щоб суміш закипіла.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Аджика з кабачків на зиму з оцтом
Більшість рецептів, розміщених вище по тексту, мають у своїй рецептурі оцет. Виберіть той рецепт, який відповідає вашим смаковим уподобанням.
Прийміть до уваги: винний і будь-який інший натуральний оцет мають концентрацію 6%.
Аджика з кабачків з перцем чилі
Більшість рецептів, розміщених вище по тексту, мають у своїй рецептурі перець чилі. Виберіть той рецепт, який відповідає вашим смаковим уподобанням.
Як зробити аджику з кабачків на зиму в мультиварці: рецепт
Будь-який з рецептів, наведених вище можна адаптувати для мультиварки.
Загальний принцип приготування аджики в мультиварці виглядає наступним чином:
- Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
- Подрібнені овочі (крім часнику) помістіть в чашу мультиварки. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
- Встановіть чашу в мультиварку. Увімкніть режим Гасіння. Час приготування 90 хв. Якщо овочева суміш рідка, кришку просто прикрийте (не закривайте щільно). Суміш під час приготування кілька разів перемішайте. Обов’язково контролюйте густоту соусу: якщо рідина випарувалася — закрийте кришку щільно.
- За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений гострий перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
- Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.
Відео: Аджика з КАБАЧКІВ: незвично і смачно!
<