Смачна аджика з кабачків на зиму — гостра, з перцем Чилі, томатною пастою, яблуками, майонезом, баклажанами, хріном і часником, петрушкою, зеленню, сливою, по-грузинськи, з помідорів і перцю: найкращі рецепти

Аджика давно перестала бути автентичної приправою з солі, спецій і пряних трав. У сучасній кулінарії аджикою найчастіше називають овочеві пікантні соуси. Сьогодні поговоримо про аджике з кабачків.

Аджика з кабачків з помідорами і часником

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • морква — 150-170 г;
  • перець солодкий — 150-170 г;
  • часник — 60 г;
  • томати свіжі — 500 г;
  • червоний гострий перець (мелений) — за смаком;
  • цукровий пісок — 60 г;
  • сіль поварена — 20 г;
  • олія рослинна (без запаху) — 70 мл

Приготування:

  1. Овочі вимити. З моркви зніміть шкірку. Якщо кабачки досить зрілі, зріжте шкірку, видаліть серцевину з насінням. Перець позбавте від плодоніжки і насінника. З помідорів зніміть шкірку. Часник звільніть від лушпиння.
  2. Підготовлені овочі подрібніть будь-яким зручним способом:
  • дрібно порубаєте ножем;
  • пропустіть через м’ясорубку (класичний спосіб);
  • проблендируйте;
  • наріжте з допомогою кухонного комбайна.
  1. Подрібнені овочі помістіть в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  2. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 30-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  3. За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус червоний мелений перець і часник. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  4. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Уточнення, поради:

  1. Відходи при чищенні молодих кабачків (видалення плодоніжки і верхівки) складають 10% від загальної ваги овочів. При чищенні зрілих кабачків кількість відходів зростає. Враховуйте це при підготовці до консервації овочів.
  2. Для консервування використовується звичайна кухонна сіль крупного помелу (не екстра, не йодована)!
  3. Аджика з овочів, подрібнених з допомогою блендера, по консистенції нагадує овочеву ікру.
  4. При бажанні додайте в аджику 50 мл оцту (9%). Оцет додається в кінці приготування. Обов’язково ретельно перемішайте аджику, домагаючись рівномірного розподілу кислоти.

Важливо: аджика відноситься до тих соусів, які повинні «дозріти» перед вживанням. Смак і аромат аджики повністю «розкриваються» через 15-30 діб із дня консервації.

Аджика з кабачків гостра з томатною пастою

Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • вода питна без газу — 150 мл;
  • томатна паста — 200 г;
  • перець чилі свіжий — 17 г (1 шт);
  • часник — 50 р;
  • олія рослинна (без запаху) — 125 мл;
  • цукровий пісок — 100 г;
  • сіль поварена — 20 г;
  • оцет (9%) — 50 мл

Приготування:

  1. Кабачки, гострий перець і часник подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт вище).
  2. Томатну пасту і воду розмішайте в підходящою за обсягом каструлі.
  3. У каструлю додайте подрібнені кабачки і перець, сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  4. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 20 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  5. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  6. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Уточнення, поради:

  1. Якщо томатна паста досить кисла, додайте 30 мл оцту. Спробуйте. При необхідності додайте ще трохи оцту.
  2. Томатну пасту можна замінити томатним соком з розрахунку 300 мл соку на 1 кг кабачків.
  3. Томатну пасту можна замінити свіжими томатами. В даному випадку знадобиться 1 кг томатів. Їх потрібно подрібнити до стану пюре і прокип’ятити протягом 20 хвилин. Далі дотримуйтесь рецептом, починаючи з п. 3.
  4. При бажанні, таку аджику можна приготувати, замінивши частину кабачків яблуками.

Аджика з кабачків гостра з яблуками

Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • томати свіжі — 500 г;
  • яблука кислих сортів — 300-350 м;
  • цибуля ріпчаста — 300-350 м;
  • морква — 170 г;
  • перець солодкий — 170 г;
  • олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
  • часник зубчики — 1/3 граненого склянки;
  • цукровий пісок — 25 г;
  • кухонна сіль — 25 г;
  • червоний гострий перець (мелений) — 1 ч. л.;
  • оцет (9%) — 30-35 мл

Приготування:

  1. Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
  2. Подрібнені овочі (крім часнику) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  3. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  4. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений гострий перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  5. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика з кабачків з майонезом на зиму

Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • цибуля ріпчаста — 160-170 г;
  • томатна паста — 120 г;
  • часник — 30-35 г;
  • майонез — 170 г;
  • цукровий пісок — 25 г;
  • сіль поварена — 20 г;
  • перець чорний (мелений) — 1 ч. л.;
  • перець червоний (мелений) — 1 ч. л.;
  • оцет (9%) — 15 мл (1 ст. л.);
  • олія рослинна (без запаху) — 50 мл

Приготування:

  1. Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
  2. Цибулю дрібно порубаєте і припустіть на рослинній олії до прозорості. Часник пропустіть через прес.
  3. Цибуля перекладіть в зручну ємність. Додайте подрібнені і віджаті кабачки. Посоліть. Тушкуйте овочі на тихому вогні 30-40 хв.
  4. За 10 хвилин до закінчення приготування додайте майонез і томатну пасту. Ретельно перемішайте.
  5. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, мелений перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  6. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика з баклажанів і кабачків

Інгредієнти:

  • загальна кількість баклажанів і кабачків — 1 кг;
  • томати свіжі — 400 г;
  • перець солодкий — 300 г;
  • морква — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 200 г;
  • часник — 30 р;
  • зелень (кріп, петрушка, базилік) — 20 г;
  • цукровий пісок — 20 г;
  • кухонна сіль — 10 г;
  • перець чорний/червоний (мелений) — за смаком;
  • оцет (9%) — 15 мл (1 ст. л.).

Приготування:

  1. Баклажани наріжте крупно (кружальцями, кубиками, часточками). Трохи присолите. Зачекайте, поки пустять сік (40-60 хв.).
  2. Сік злити, баклажани промийте.
  3. Овочі, крім часнику і зелені, подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Часник пропустіть через прес. Зелень порубаєте.
  4. Подрібнені овочі помістіть в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  5. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  6. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений перець, часник, зелень і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  7. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика по-грузинськи з кабачків

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • морква — 200 г;
  • томати свіжі — 400 г;
  • перець солодкий — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 200 г;
  • часник — 30 р;
  • зелень кропу — 20 г;
  • зелень кінзи — 20 г;
  • суха приправа хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
  • оцет винний — 15 мл;
  • цукровий пісок — 20 г;
  • кухонна сіль — 10 г;
  • перець чорний/червоний (мелений) — за смаком;
  • волоські горіхи (ядра) — 50 р.

Приготування:

  1. Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
  2. Морква, томати, перець подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Часник пропустіть через прес. Горіхи розітріть до виділення масла (масло слід відокремити від горіхової маси). Зелень дрібно порубаєте.
  3. Подрібнені овочі (крім часнику і зелені) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  4. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  5. За 10 хвилин до закінчення приготування додайте зелень. Ретельно перемішайте.
  6. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус сухі приправи, часник, горіхи і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  7. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Уточнення, поради:

  1. Винний оцет можна замінити будь-яким натуральним оцтом.
  2. Волоські горіхи можна не додавати.
  3. Кінзу можна замінити будь-якою іншою зеленню, наприклад, базиліком. Однак саме кінза і волоські горіхи надають грузинський акцент цього соусу.

Аджика з кабачків з хріном і часником

Важливо: у даній рецептурі вказана вага очищених овочів!

Інгредієнти:

  • кабачки 1 кг;
  • томатний сік — 80 мл;
  • олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
  • цукровий пісок — 30-35 г;
  • оцет (9%) — 30-35 мл;
  • сіль поварена — 10-15 г;
  • хрін — 30-35 г;
  • часник — 30-35 г;
  • перець червоний/чорний (мелений) — за смаком.

Приготування:

  1. Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
  2. Хрін і часник подрібнити будь-яким зручним способом.
  3. В окремій ємності змішати томатний сік, рослинне масло, хрін, часник, сіль, цукор. Маринад довести до кипіння.
  4. У киплячий маринад додати кабачки. Варити 25-30 хвилин з моменту закипання. За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет і сухі приправи. Обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  5. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика з кабачків, помідорів і перцю

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • томати свіжі — 1 кг;
  • олія рослинна (без запаху) — 80 мл;
  • перець солодкий — 170 г;
  • перець чилі (свіжий) — 1 шт.;
  • часник — 1 головка (середня);
  • цукровий пісок — 70 г;
  • сіль поварена — 20 г;
  • оцет (9%) — 55-60 мл

Приготування:

  1. Овочі (крім перцю чилі) подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
  2. Подрібнені овочі (крім часнику) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте. У суміш покладіть перець чилі (цілим).
  3. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  4. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і оцет. Вийміть перець чилі. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  5. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Уточнення, поради:

  1. Оцет додавайте поступово. Можливо, вам знадобиться менша кількість кислоти (з урахуванням особистих переваг і смакових якостей томатів).

Аджика з кабачків без оцту

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • морква — 350 г;
  • цибуля ріпчаста — 500 г;
  • перець солодкий — 800 г;
  • перець чилі (свіжий) — 1 шт.;
  • часник — 70-75 г;
  • томатна паста — 120 г;
  • олія рослинна (без запаху) — 50 р;
  • сіль поварена — 20 г;
  • цукровий пісок — 70 г;
  • вода питна без газу — 90 мл;
  • перець червоний/чорний мелений — за смаком.

Приготування:

  1. Кабачки пропустіть через м’ясорубку. Дайте їм трохи постояти. Виділився сік злийте.
  2. Подрібніть будь-яким зручним способом морква, перець солодкий і гострий.
  3. Цибулю дрібно порубаєте і припустіть на рослинній олії до прозорості. Часник пропустіть через прес.
  4. Цибуля перекладіть в зручну ємність. Додайте подрібнені овочі (крім часнику). Посоліть. Тушкуйте овочі на тихому вогні 30-40 хв.
  5. За 10 хвилин до закінчення приготування додайте томатну пасту, розведену водою. Ретельно перемішайте. Прослідкуйте, щоб суміш знову закипіла.
  6. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, сухі приправи, часник. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  7. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Уточнення, поради:

  1. Томатну пасту можна замінити томатним соком у кількості 300 мл

Аджика з кабачків з зеленню на зиму. Аджика з кабачків на зиму з петрушкою

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • перець солодкий — 200 г;
  • перець чилі свіжий — 80 г;
  • морква — 200 г;
  • яблука — 200 г;
  • зелень кропу (петрушки, кінзи, базиліка) — 50-100 г;
  • олія рослинна (без запаху) — 100 мл;
  • перець чилі свіжий — 80 г;
  • цукровий пісок — 30 г;
  • сіль поварена — 20 г;
  • часник — 40г;
  • оцет (9%) — 40 мл

Приготування:

  1. Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Зелень порубаєте.
  2. Подрібнені овочі (крім часнику і зелені) покласти в підходящу за обсягом каструлю. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  3. Аджику доведіть до кипіння, встановивши мінімальну потужність включення (щоб уникнути пригорання овочів). Продовжуйте варити на тихому вогні 35-40 хв. (з моменту закипання). Суміш постійно помішуйте.
  4. За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус цукор, сіль, часник і зелень. Прослідкуйте, щоб суміш закипіла.
  5. За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  6. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика з кабачків зі сливою

Інгредієнти:

  • кабачки — 1 кг;
  • морква — 200 г;
  • перець солодкий — 350 г;
  • сливи зелені (недостиглі) — 300-400 г;
  • сіль поварена — 20-30 г;
  • цукровий пісок — 75 г;
  • оцет винний — 20 мл;
  • олія рослинна (без запаху) — 150 мл;
  • часник — 40 г;
  • зелень (виходячи з особистих переваг) — пучок (до 50 г).

Приготування:

  1. Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті). Зелень порубаєте.
  2. В зручну ємність покладіть подрібнену сливу, додайте сіль, цукор, рослинна олія. Суміш доведіть до кипіння.
  3. У киплячий маринад акуратно викладіть інші овочі (крім зелені і часнику). Доведіть до кипіння. Варіть на тихому вогні 30-40 хвилин.
  4. За 10 хв. до закінчення варіння додайте в соус часник і зелень. Прослідкуйте, щоб суміш закипіла.
  5. За 5 хв. до закінчення варіння додайте оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  6. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Аджика з кабачків на зиму з оцтом

Більшість рецептів, розміщених вище по тексту, мають у своїй рецептурі оцет. Виберіть той рецепт, який відповідає вашим смаковим уподобанням.

Прийміть до уваги: винний і будь-який інший натуральний оцет мають концентрацію 6%.

Аджика з кабачків з перцем чилі

Більшість рецептів, розміщених вище по тексту, мають у своїй рецептурі перець чилі. Виберіть той рецепт, який відповідає вашим смаковим уподобанням.

Як зробити аджику з кабачків на зиму в мультиварці: рецепт

Будь-який з рецептів, наведених вище можна адаптувати для мультиварки.

Загальний принцип приготування аджики в мультиварці виглядає наступним чином:

  1. Овочі подрібніть будь-яким зручним способом (див. рецепт на початку статті).
  2. Подрібнені овочі (крім часнику) помістіть в чашу мультиварки. Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Перемішайте.
  3. Встановіть чашу в мультиварку. Увімкніть режим Гасіння. Час приготування 90 хв. Якщо овочева суміш рідка, кришку просто прикрийте (не закривайте щільно). Суміш під час приготування кілька разів перемішайте. Обов’язково контролюйте густоту соусу: якщо рідина випарувалася — закрийте кришку щільно.
  4. За 5 хв. до закінчення варіння додайте в соус мелений гострий перець, часник і оцет. На цьому етапі обов’язково спробуйте соус, перевіряючи кількість солі і цукру, а також його гостроту.
  5. Готову аджику розкладіть у підготовлені балони і закупорьте.

Відео: Аджика з КАБАЧКІВ: незвично і смачно!

<

Матеріали для статті наданні mens.in.ua, ми дуже вдячні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Ознаки та приклади зіркової хвороби у російських і зарубіжних артистів і знаменитостей. Чи можна вилікувати хворобу?

Зірковою хворобою страждають багато артистів і відомі люди. У даній статті ми познайомимося з ними ближче.Вчора ти був одним з натовпу, а сьогодні ця юрба підносить тебе, дізнається на вулицях, […]
10647 1024x640 - Смачна аджика з кабачків на зиму — гостра, з перцем Чилі, томатною пастою, яблуками, майонезом, баклажанами, хріном і часником, петрушкою, зеленню, сливою, по-грузинськи, з помідорів і перцю: найкращі рецепти