Прохідна кухня найчастіше зустрічається в приватному будинку, ніж в квартирі, але в будь-якому випадку стає проблемою для господарів. Це приміщення може бути великим і маленьким, вузьким і широким. Величезний мінус власники бачать в тому, що така кімната з двома дверима є проходом в іншу кімнату, а значить, проект дизайну повинен бути нестандартним. Дуже важливо створити комфортне приміщення, функціональне та естетичне. Незважаючи на труднощі, сформувати інтер’єр можна досить цікаво. Варіантів досить багато, потрібно вибрати той, що буде оптимальним саме для вашої кухні.
Особливості планування
Найголовніша вимога – будь-яка кухня повинна бути ергономічною, навіть прохідна. Тому починайте продумувати інтер’єр з розташування основних функціональних зон. Крім того, необхідно відразу здійснити заміри та вирішити, яку максимальну ширину і довжину може мати кухонний гарнітур. Після цього можна приступати до вибору стилю, кольору, матеріалів. Розмір проходів має першорядне значення в прохідному приміщенні.
Дизайнери рекомендують врахувати такі нюанси на етапі планування:
- робоча зона не повинна перебувати в проході і, взагалі, перешкоджати пересуванню по приміщенню, інакше господині будуть постійно заважати;
- у тому випадку, якщо приміщення великої площі, можна подумати про острівний плануванні, але тільки на кордоні зон, не в центрі проходу, також можливе розміщення барной стійки;
- невелика кімната повинна мати мінімальний прохід 120 см, інакше члени сім’ї будуть постійно натикатися один на одного і заважати в процесі готування;
- ніяка меблі, навіть найважливіша, не повинна заважати вільно пройти по кухні;
- також виключите в прохідній зоні пороги, різні рівні підлоги, можливі комунікації, дроти, кабелі;
- дуже важливо грамотно організувати освітлення, особливо якщо в кімнаті немає вікна, в будь-якому випадку робоча зона повинна мати своє джерело світла;
- не дуже зручні в такому приміщенні шафи зі стандартними дверками, краще якщо вони будуть за типом купе;
- столову зону можна розмістити тільки в досить габаритної прохідний кухні, якщо ж площа скромна, її варто перенести у вітальню або окрему кімнату;
- невеликий відкидний стіл цілком реально обладнати навіть в самій маленькій кухні.
Крім цих прийомів, також потрібно правильно зонувати прохідну кухню. Зрозуміло, про реальних перегородках мова не йде, але візуальне розділення на зони цілком реально.
Зонування
Для того щоб функціональні зони були відокремлені одна від одної, але загальна композиція була гармонійною, можна використовувати ряд дизайнерських прийомів. У прохідному приміщенні чіткого зонування їдальні і робочій зоні робити не можна. Візуальні способи розділення зон:
- острів у вигляді робочої зони або барной стійки доречний тільки в приміщеннях великої площі, а також при поєднанні кухні і вітальні;
- над островом можна розміщувати навісні шафи або підвісні світильники;
- так як перегородки в прохідній кімнаті небажані, можна використовувати в такій якості меблі, наприклад, стелажі або шафи;
- зонування кольором – найбільш трудомістка, такий прийом дозволить не тільки виділити зони, але і виправити недоліки кімнати, наприклад, занадто довгу кухню візуально можна «вкоротити» кольором;
- ще один спосіб замінити перегородку – використовувати нитяні штори;
- навіть килимки різних принтів або квітів, правильно розташовані, можуть виділити зони;
- різні матеріали для обробки в різних зонах.
Вибір меблів
Тут дуже важливо враховувати не тільки розміри кімнати, але і загальний стиль. Щоб композиція була гармонійною і естетичною, всі предмети меблів, техніка і декор повинні відповідати обраному напрямку. Дизайнери рекомендують дотримуватися наступних правил:
- відтінки, матеріали, дизайн предметів краще підбирати так, щоб з прилеглими предметами вони виглядали органічно;
- відмовтеся від декору, за який можна зачепитися, проходячи повз;
- не забувайте про естетику, зовні меблі повинна повністю відповідати вашої задумом;
- краще мінімізувати скляні дверцята шаф або зовсім відмовитися від них, зробивши вибір на користь закритих;
- барна стійка в центрі кімнати повинна вміщати під собою стільці, інакше вони заважатимуть проходу;
- вибирайте матеріали і фурнітуру, які легко мити, це стосується абсолютно всіх предметів у прохідній кухні, вона забруднюється сильніше.
Привіконна робоча зона
Це досить оригінальне дизайнерське рішення, якого бояться багато власників прохідних кухонь. Однак за прикладом західних дизайнерів все частіше цей спосіб розміщення набуває популярності. Таким способом ви прагнете кращого освітлення робочої зони, крім того, вид з вікна не може не радувати в процесі приготування страв.
У приватному будинку таке планування зручна і тому, що можна спостерігати за двором, дітьми.
Насамперед необхідно продумати стільницю і шафи таким чином, щоб вони не перекривали отвір. Фактично підвіконня замінюється стільницею, і вікно вливається в загальну конструкцію дуже органічно. Доведеться відмовитися від штор, замінивши їх жалюзі, рулонними і римськими моделями. Обов’язково продумайте перенесення опалювальних приладів, які в квартирах найчастіше розташовані під вікном.
Можна встановити систему теплих підлог, якщо проблема перенесення не може бути вирішена.
Освітлення
У прохідній кухні центрального освітлення не буде достатньо, тому одинока люстра на стелі — невірне рішення. Насамперед освітлення повинно проникати в кожну зону, при цьому робити ставку тільки на природне не можна. У темний час доби вам буде досить некомфортно готувати, мити посуд або накривати на стіл. Весь периметр прохідний кухні повинен перебувати під світлом будь-яких приладів. Робочу зону висвітлюють найчастіше світлодіодними стрічками або вбудованими світильниками.
Над їдальнею зоною можна повісити люстру або світильник. В проході необхідно мати окреме джерело світла для проходу в темряві. Світло може не тільки підкреслити зонування, але і надати приміщенню затишок. Якщо стелі не надто високі, краще уникати підвісних конструкцій на користь стельових ламп.
Стиль, колірні рішення, декор
Вибір стилю для прохідний кухні потрібно вибирати з урахуванням особливостей приміщення, його розміру. Якщо кімната велика, обмежень по стилю дуже мало. Варто лише уникати занадто розкішних напрямів, наприклад, бароко або ар-деко. Прекрасний вибір для будь-якого розміру кімнати — прованс, кантрі, класика, мінімалізм. У маленькій кухні краще всього виглядатимуть лаконічні мінімалістичному стилі напрямків — мінімалізм, хай-тек. Незважаючи на простоту, лофт вимагає великого простору, тому у маленькій прохідній кухні він буде недоречний.
Колірне рішення безпосередньо пов’язане з розмірами кімнати і стилем. У великому світлому приміщенні можна сміливо застосовувати контрастні і яскраві колірні рішення, в маленькому краще зробити ставку на простоту і світлі відтінки. В останньому випадку стиль і колір повинні працювати на зорове збільшення простору.
Що стосується декору, то він повинен бути мінімальним. Не варто використовувати предмети, які заважатимуть пересуванню по кімнаті. Прохідну кімнату краще не захаращувати навіть візуально. Тому дотримуйтеся принципів мінімалізму — це безпрограшний варіант.