Почнемо відразу з маленького секрету. Не потрібно варити багато варення. Тягнути з ринку або з дачі тонни фруктів і мішки з цукром. Стояти в спеці, вимішуючи дерев’яною ложкою в алюмінієвому тазі стільки джему, що його вистачить на всі зими до кінця століття. Ви можете варити з розрахунку на вісім порцій, або навіть на два, і з’їсти свіжозварене ласощі в той же день.
Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких ароматним варенням, то спробуйте підійти до завдання максимально творчо. Для цього потрібно експериментувати з незвичайними поєднаннями продуктів, які здивують і порадують сім’ю і гостей.
Варення з персиків з рожевими пелюстками
Інгредієнти:
- 200 г пелюсток троянд
- 600 г персиків
- 500 р цукру
- сік 1/4 лимона
- пектин
У цьому рецепті головне — щоб троянди були добре розпустилися, але ще свіжі і, звичайно, екологічно чисті. На 600 г персиків вам знадобиться 200 г пелюсток троянд. Пелюстки потовчіть в ступці. Потім змішайте товчені пелюстки з персиками, які попередньо потрібно вимити, вийняти кісточки і прокрутити на м’ясорубці або потерти на середній тертці. Цукру можна взяти менше, ніж у пропорції 1:1. До речі, не забувайте і про те, що якщо ви будете використовувати при варінні пектин (натуральне речовина, що міститься в шкірці фруктів), то час варіння зменшується до 10-15 хвилин, а варення чудово загусає і без непомірного кількості цукру. Суміш персиків і троянд помістіть в каструлю з 500 г цукру, додайте сік 1/4 лимона. Коли варення закипить, починайте помішувати і знімайте пінку (не забувайте про своїх дітей, не їжте її всю самі!). Варіть рівно 20 хвилин. Капніть варенням на чисту тарілку — якщо крапля не розтікається — значить готово. Якщо ви будете зберігати варення до зими, вам необхідно простерилізувати банки і крутити їх за вашою звичайною схемою. Якщо ж ви поставите варення в холодильник у звичайній банку, воно спокійно простоїть місяць. Теоретично цієї кількості варення повинно вистачити на 8 осіб. І ще: ви можете замінити троянди на лаванду — вам потрібна буде одна столова ложка її квітів.
Конфітюр з бананів
Інгредієнти:
- 500 г бананів
- 500 р цукру
- 1 лимон
- м’ята, ваніль
Що добре в цьому рецепті — це те, що його можна готувати цілий рік. Для цікавого аромату можна додати до бананів листочки м’яти або ваніль. З розрахунку на 6 ласунів вам потрібно купити 500 г бананів, пів-кіло цукру, 1 лимон (потрібен його сік). Для приготування сиропу необхідно 100 мл води. Очистіть банани від шкірки, поріжте кружальцями і перемішайте з соком лимона (так вони не потемніють). Приготуйте сироп з води і цукру, який розтане при кипінні. Проваріть сироп 5 хвилин. Злийте сік лимона з бананів і кидайте бананові кружечки в сироп. Варіть 50 хвилин на маленькому вогні, не забуваючи помішувати. Коли ви побачите, що суміш стала схожа на крем, знімайте конфітюр з вогню і розкладайте в банки.
Варення з агрусу і меліси
Інгредієнти:
- 1 кг агрусу
- білий винний оцет
- 1 кг цукру
- мелісса
Використовувати можна як червоний, так і білий сорти аґрусу. Пучок меліси, яка володіє тонким ароматом і заспокійливою дією, варто помити і промокнути серветкою. Агрусу знадобиться 1 кілограм. Помийте його, помістіть в каструлю з невеликою кількістю води і однією ложкою білого винного оцту, варіть на повільному вогні, поки ягідки не розм’якшаться. Перетріть або подрібніть ягоди блендером і зважте. Розрахуйте цукор так: 500 г цукру на 500 г аґрусу. Додайте в агрус цукор і пучок меліси. Помішуйте, поки цукор не розчиниться, зробіть вогонь трохи жвавіше і варіть до готовності. Охолодіть варення і тоді приберіть пучок меліси — так вона встигне віддати весь аромат.
Варення з груш, яблук і грейпфрута
Інгредієнти:
- 2 грейпфрута
- 750 г яблук
- 750 г груш
- 750 р цукру
- стручок ванілі
- 2 лимона
Можливо, варення з одних грейпфрутів буде трохи дорогою справою, але в цьому рецепті вам знадобиться всього два. А яблук і груш у нас в цей час року — хоч відбавляй. Вірніше, яблук і груш нам знадобиться по 750 р, натертих на крупній тертці. Оброблені таким чином фрукти варіть з 750 р цукру, стручком ванілі, соком двох лимонів і шкіркою 2 грейпфрутів, порізаної смужками. Варити 40 хвилин, після чого розливати по банках.
Конфітюр з апельсинів і моркви
Інгредієнти:
- 1 кг моркви
- 4 апельсина
- 2 лимона
- 500 р цукру
- 1 чарка рому
Незвичайна комбінація, яка підійде і до гострих сирів. Так-так, багато сири, особливо витримані, подаються з варенням. Морква повинна бути молодою і твердій в кількості 1 кг Апельсини (краще, якщо ви знайдете такі, які не обробляли хімікатами) — 4 штуки, лимони — 2, цукор — 500 р. Крім того, вам знадобиться 1 чарка ямайського рому. Помийте і очистіть моркву і поріжте її на тонкі смужки. Вичавіть сік лимона. Апельсини вимити, висушити, з шкіркою розріжте, видаліть насіння і поріжте на тонкі смужки (прямо з шкіркою). таким чином приготовані апельсини помістіть в каструлю, залийте доверху холодною водою і залиште на ніч під кришкою. Вранці долийте в каструлю 3 склянки води, закип’ятити суміш, зменшіть вогонь і варіть близько 35 хвилин, поки апельсини не розм’якшаться. Додайте в каструлю моркву і сік лимона, доведіть все до кипіння. Потім додайте цукор, помішуючи його, поки він не розчиниться. Варіть без кришки на повільному вогні приблизно 30 хвилин. В кінці додайте ром, перемішайте і знімайте з вогню. Варення готове.
За матеріалами: agrodolce.it