Дві головні складові робочої зони на кухні – плита (варильна панель) і мийка. Раковина призначена для миття овочів, фруктів, посуду, рук. Вона вважається незамінною помічницею господині. Вибираючи кухонні мийки, важливо підібрати надійне і практичне виріб, який впишеться в інтер’єр приміщення і буде вдало гармоніювати з меблями та побутовою технікою. Останнім часом найбільш популярними вважаються металеві моделі. Розглянемо, які варіанти пропонують виробники, як вибрати оптимальну раковину, а також розповімо про правила догляду за мийкою з металу.
Різновиди
Металева мийка для кухні може виготовлятися з декількох матеріалів. Найбільш популярними вважаються моделі, виконані з неіржавіючої сталі, складається з хрому і нікелю. Поверхня сталевих раковин може бути полірованою або матовою, рідше зустрічаються вироби з поверхнею, що візуально нагадує лляне полотно. Деякі компанії пропонують мийки з нержавіючої сталі з покриттям під латунь, бронзу або золото.
Рідше у продажу зустрічаються залізні раковини. Для збільшення надійності і довговічності виробу покривають цинком. Оцинковані мийки не піддаються впливу корозії, вони виглядають стильно і здатні поєднуватися з кухонним гарнітуром з будь-яких матеріалів.
До ще одного непопулярного варіанту відносять раковини для кухні з кольорових металів. Їх можуть виготовляти з латуні, міді або алюмінію.
Алюмінієві миття, як і мідні, відрізняються підвищеною м’якістю. З-за такої особливості на їх поверхні утворюватимуться потертості і подряпини при найменших механічних впливах і силових навантаженнях. Найбільш рідкісними вважаються моделі раковин, виготовлених з чавуну або емальованому чорної сталі. Чавунні вироби відрізняються увесистостью, із-за якої їх складно встановлювати і демонтувати, а сталеві моделі, покриті білою емаллю, мають непрезентабельний зовнішній вигляд.
Переваги і недоліки
Особливою популярністю серед споживачів користуються металеві кухонні раковини з нержавіючої сталі. Розглянемо їх плюси і мінуси. До переваг відносять доступну вартість і великий асортимент – можна вибрати вироби з різною текстурою поверхні, з різними формами і габаритами. Серед плюсів також зазначають:
- гнучкість і міцність – на відміну від керамічних виробів, металеві при випадковому падінні посуду або інших предметів не зламаються, а деформуючись, вони легко выправляются;
- стійкість до утворення корозії – раковини виконані з спеціалізованого сплаву, який не боїться тривалих контактів з водою;
- легкість монтажу – встановити нову мийку можна самостійно, без залучення найманих фахівців;
- естетичність – металеві вироби мають презентабельний зовнішній вигляд, завдяки чому вони впишуться в будь-який кухонний інтер’єр;
- стійкість до впливу високих температур – при зіткненні з гарячою посудом виріб не втратить свою естетичність;
- простий догляд – зі сталевої поверхні легко прибрати всі види забруднень за допомогою будь-якого миючого й засобу, наявного під рукою.
У металевих мийок є і деякі недоліки. До їх головного мінуса відносять «гучність». Бюджетні моделі, що виготовляються з тонкого металу і не мають спеціалізовані шумоізоляційні прошарку, видають звуки при потоці води з крана і при зіткненні з посудом. Деколи такі шуми бувають чутні навіть в сусідніх квартирах. При експлуатації на поверхні виробів утворюються подряпини і потертості.
Такі дефекти з’являються навіть при дбайливому зверненні з виробом. Подряпини не впливають на експлуатаційні характеристики мийки, але вони здатні сильно зіпсувати її естетичність.
Огляд моделей
Алюмінієві, оцинковані, залізні мийки та вироби з нержавійки випускаються у великому модельному ряді. Вироби бувають зварними і штампованими. Перші мають з’єднувальний шов, що знаходиться між чашею і площиною чаші. Другі не мають зварних з’єднань. Моделі бувають:
- врізними – монтуються в площину поверхні;
- вбудовуваними – фіксуються на рівні робочої поверхні стільниці;
- накладними – встановлюються в окрему тумбу з відповідними габаритами.
Кухонні раковини можуть мати 1-2 однакових або різних за розміром чаші. Є моделі з трьома чашами. Завдяки великому вибору можна підібрати модель під будь-який тип і розмір кухні. Металеві мийки мають різну конфігурацію. В залежності від потреби та особистісних уподобань, можна вибрати виріб круглої, овальної, квадратної, прямокутної або трапецієподібної форми.
Раковини можуть оснащуватися різними за величиною бортиками, забезпечує практичність і зручність у використанні. У продажу зустрічаються моделі з «крилами» – це горизонтальна поверхня, яку розташовують з одного або з двох сторін мийки.
Критерії вибору
Моделей металевих мийок для кухні дуже багато, з-за чого зробити правильний вибір деколи буває складно. Наведені нижче поради допоможуть зробити вдалу покупку.
- Якість стали. Високоякісні вироби повинні містити не менше 18% хрому і 10 нікелю (позначення 10/18). Предмети з такого сплаву володіють хорошими антикорозійними властивостями, стійкістю до утворення корозії і стійкістю до високих температур.
- Товщина металу. Чим вище цей показник, тим краще. Занадто тонкі вироби (0,4 мм) видають гучні звуки при напорі води з крана, до того ж вони легко деформуються при силових навантаженнях (наприклад, якщо поставити в чашу важку посуд). Вироби хорошої якості повинні мати товщину не менше 0,6 мм.
- Глибина чаші. Чим більше цей показник, тим зручніше буде користуватися раковиною – в ній можна буде замочити багато брудної кухонного начиння. Середні значення глибини коливаються в межах від 15 до 18 див.
- Тип поверхні. Мийки бувають гладкими або фактурними. Матові вироби довше зберігають зовнішню бездоганність при інтенсивній експлуатації, а глянцеві вважаються менш «примхливими» у догляді. На глянцевому поверхні будуть сильно помітні краплі від води, розлучення і різні забруднення. Фактурні вироби в цьому плані практичніше.
У споживачів є можливість придбати раковини з додатковими аксесуарами. До таких відносять знімні ємності з отворами, дошки з жолобками, сушарки. В основному ці аксесуари додаються до більшості дорогих моделей.
Правила догляду
Металеві мийки вважаються вередливими у догляді. Однак є деякі правила, дотримання яких дозволить надовго зберегти естетику виробів. Мити раковину слід після кожного використання. Якщо знехтувати цією радою, на поверхні з часом утворюється оксидний шар, з-за якого виріб втратить свій блиск.
Раз в тиждень раковину потрібно мити спеціалізованими засобами, призначеними для догляду за металевими предметами. Як правило, це різні гелі. Користуватися чистячими засобами, у складі яких є абразивні частинки, небажано. З-за абразивів можуть з’явитися подряпини і потертості. З цих же причин варто відмовитися від використання металевої губки і жорсткої щітки.
У разі якщо раковина дуже забруднилася, необхідно налити в неї води і додати оцет. У «замоченому стані мийка повинна простояти не менше 1-2 годин. Після цього слід вимити поверхню за допомогою миючого засобу.
Дотримання цих правил – гарант збереження зовнішньої бездоганності і довгої служби кухонного металевої мийки.
Про те, як вибрати мийку для кухні, дивіться у наступному відео.