Методи висушування абрикосів. Отримання кураги в домашніх умовах.
Правильно висушені абрикоси представляють велику харчову цінність для організму. Розповімо про варіанти сушки «сонячних» плодів будинку.
Як сушити абрикоси на зиму на курагу в домашніх умовах?
- Користь абрикосів безсумнівна. Як би хотілося ласувати цими плодами цілий рік! Вітаміни, антиоксиданти, клітковина, органічні кислоти, макро – і мікроелементи — неоціненний внесок для оздоровлення організму і бездоганної роботи всіх органів
- Особливо корисні абрикоси при серцевих захворюваннях. Калій, що міститься в плодах — важливий елемент для нормальної роботи міокарда серцевого м’яза
- Як запастися абрикосами на цілий рік? Існує безліч варіантів заготівлі і зберігання смачних плодів. Одним з них є висушування абрикосів
- Сушка — це природне або штучне випарювання рідини шляхом концентрації та збереження корисних речовин, що містяться в плодах. Такий спосіб зводить на «ні» ризик розвитку мікроорганізмів при подальшому правильному зберіганні продукції
Відео: Як заготовити курагу будинку?
Користь висушених абрикосів для відновлення енергії
Сухі плоди абрикосів — корисне ласощі, як для дорослих, так і для малюків
- Курага — продукт з високим вмістом калорій, що містить органічні цукри: фруктозу, глюкозу та інші низькомолекулярні вуглеводи
- Кілька плодів кураги сприяють придушенню голоду і відновлюють енергетичні витрати організму в поході і тривалих поїздках
- Сухі абрикоси можна використовувати в якості перекусів між основними прийомами їжі у багатьох дієтах по зниженню ваги
Деякі хитрощі сушіння абрикосів
- Для сушіння вибирають повністю дозрілі і неушкоджені абрикоси
- Якщо плоди тільки що зірвані з дерева і чисті, то для заготівлі кураги, абрикоси краще не мити
- Щоб уникнути потемніння плодів при сушінні, слід витримати половинки абрикосів в друшляку над гарячою парою деякий час і опустити їх у розчин з лимонним соком або лимонною кислотою у пропорції: 8 чайних ложок на літр води. Потім просушити плоди на тканини або решітці
При якій температурі сушити абрикоси?
Температурний фактор при висушуванні плодів — найважливіша складова правильної технології сушіння.
Починають і закінчують процес висушування плодів при більш низькій температурі: 40-50 градусів. Основну сушку проводять при оптимальній температурі 60-70 градусів.
Як сушити абрикоси на зиму в електросушарці?
- Різноманітні електросушарки від різних виробників значно полегшують і прискорюють процес висушування плодів. Вони мають різну конфігурацію, забезпечені наборами пластикових таць і оснащені вентилятором і потужним нагрівальним елементом
- Половинки фруктів викладають на пластикові підноси вільно, щоб плоди лежали на деякій відстані один від одного і не могли злипнутися. Перші і останні дві години сушінні задають режим 50 градусів. В середині процесу витримують температуру 60 градусів. У середньому абрикоси висушуються в електросушарці 10 годин в залежності від щільності плодів
Відео: Курага електросушарці
Як сушити абрикоси в духовці?
Абрикоси можливо висушити в духовці при ретельному контролі температурного режиму.
- Спочатку половинки абрикос підв’ялюють при кімнатній температурі протягом 3-4 годин. Потім викладають на решітки, покриті пергаментом і сушать у духовці при температурі не вище 60 градусів
- Так як в духовій шафі відсутня вентиляція, слід сушити абрикоси при злегка відкритій духовці. Для рівномірного висушування рекомендується час від часу перевертати абрикосові часточки
- В кінці сушіння слід знизити температуру до 50 градусів і уважно стежити, щоб плоди не пересохли. При нерівномірному сушінні окремих плодів, слід потримати сухофрукти деякий час на повітрі при кімнатній температурі до повної готовності
Як правильно сушити абрикоси на сухофрукти на сонці?
- В місцевості з тривалими спекотними і сонячними днями без дощів — висушування абрикосів на відкритому повітрі на сонці вважається кращим способом заготівлі плодів
- Перед сушінням на відкритому сонці слід подвяліть абрикоси в тіньовому місці, добре обдуваемом вітром, протягом 3-4 годин
- Плоди розміщують на тканині чи дерев’яних решітках у місці, максимально освітленому сонцем на тривалий час з хорошою циркуляцією повітря. У нічний час фрукти краще зберігати в сухому місці, щоб уникнути їх отсыревания
- Абрикоси також можна нанизувати на мотузку і висушувати в підвішеному стані. Для рівномірного сушіння плодів їх слід періодично перевертати. Через 2-3 тижні можна отримати висушені абрикоси високої якості з повним набором корисних компонентів. При цьому плоди мають тривалий термін зберігання
- 5-6 днів — оптимальний термін висушування абрикос на сонці
ВАЖЛИВО: Щоб плоди мали привабливий товарний вигляд і менше псувалися, їх обкурюють сірчистим газом або сіркою. Такі плоди не рекомендується давати дітям і людям, схильним до алергічних проявів.
Як сушити абрикоси в мікрохвильовці?
Абрикоси не рекомендується висушувати в мікрохвильовці. Ця побутова техніка не має вентилятор для висушування вологи, але є ризик зварити плоди в СВЧ-променях.
Як сушити абрикоси в аерогрилі?
Для приготування сухофруктів можна використовувати аерогриль, який цілком може замінити електросушарки і духовку.
Аерогриль — побутовий електроприлад, що працює за принципом конвекційної печі. Система нагрівання гарячим повітрям і наявність потужного вентилятора дозволяє висушувати фрукти і овочі.
- Помиті і обсохлі абрикоси розрізають на половинки
- Закладають плоди на решітку аэрогриля так, щоб вони не стикалися один з одним
- Сушку проводять при високій швидкості вентилятора при температурі 60-70 градусів
- Якщо абрикоси не досить висохли за один цикл роботи аэрогриля, процес висушування можна відновити ще раз
Як сушити кісточки абрикоса?
За останніми науковими даними ядра абрикосових кісточок мають цінних цілющим дією і представляють інтерес для профілактики і лікування ряду захворювань.
- Кісточки плодів абрикоса містять рідкісний природний вітамін В17, вбиває ракові клітини. Щоденний прийом невеликої кількості ядер абрикосових кісточок (приблизно 10 штук) — хороша профілактика злоякісних захворювань
- Ядра абрикосових кісточок ефективно зцілюють кашель при бронхіті, трахеїті, коклюші
- Сирі ядра кісточок абрикосів мають протипаразитарними та антигельмінтними властивостями
- Кісточки абрикосів добре впливають на роботу серцево-судинної системи і нирок
- Абрикосове масло кісточок плодів добре засвоюється і корисно для організму. Багато спортсменів вживають кісточкова абрикосове масло в своєму раціоні
ВАЖЛИВО: Вживання невеликої кількості ядер абрикосових кісточок корисно і не викликає інтоксикацію організму. Слід лише використовувати солодкі ядра кісточок в кількості не більше 50 г за добу. Доза для дітей становить 25 г, залежно від віку.
Для сушіння використовують сорти абрикосів, у яких кісточка добре відділяється з плодів. Кісточки розкладають тонким шаром на підносах або деках і висушують в провітрюваних приміщеннях або на відкритому повітрі, можна на сонці. Періодично кісточки перемішують для рівномірного обсушування.