Паперові форми для випічки — секрет смачних страв будь-якої господині! Хочете, щоб тісто не приклала до посуді, а пироги радували красивою скоринкою? Шукайте свої відповіді на запитання в цій статті!
Що таке паперові форми для випічки?
Вмієте пекти? Любите радувати родину смачною випічкою, пирогами і булочками? Але, щоразу на кухні згадуєте про прилиплому тесті до формочках і гори брудного посуду?
Є рішення ваших проблем!
Як же добре, що зараз в будь-якому магазині можна купити паперові формочки для будь-якої випічки, будь то пиріг, паски, булочки або навіть печиво! Розрізняються вони лише розмірами і формами.
Виготовляються формочки з пергаменту (або ж із щільного пористого картону), який володіє прекрасними властивостями:
- Вбирає жир
- Не дає «прилипнути» тесту
- Не бруднить силіконову, скляну, металеву форму для випічки
- Допомагає готувати дієтичні страви (без масла)
Крім того, паперова форма – це завжди ПРОСТОТА і безпека готування!
Харчова папір має велику кількість дрібних дірочок і це допомагає тесту «дихати», за рахунок чого воно готується швидше, а сама булочка, кекс або пасочка зберігатися довше!
Як вибрати паперові форми для випічки?
В залежності від того, що саме ви збираєтеся піч, слід вибирати паперові форми для випічки:
- Для великодніх пасок вам підійдуть високі і вузькі, прості або прикрашені малюнками (вони з’являються на прилавках магазинів напередодні свят)
- Для маффінів і капкейків спеціальні маленькі, трапецієвидні з гофрованим краєм.
- Для пирогів, кексів продають спеціальні широкі «страви»
ВАЖЛИВО: Якщо ви не знайшли потрібну вам паперову форму, ви можете використовувати звичайний лист харчовий пергаментного паперу, яким застеліть дно класичної форми або лист для випічки в духовці.
Як використовувати паперові форми для випічки?
Давайте розбиратися, як користуватися паперовими формами для випічки!
Принцип роботи з ними дуже простий:
- Приготував посуд (скло, метал, кераміка, силікон)
- Поклав всередину паперову форму
- Змастив або НЕ змастив паперову форму
- Поставив в духовку
- Дістав з духовки
- Почекав остигання випічки
- Зняв паперову форму
Треба змащувати паперові форми для випічки кексів, пасок маслом?
Треба змащувати паперові форми для випічки? Тут є кілька особливостей:
- Деякі форми можуть бути на вигляд «восковими». Ця особливість дає зрозуміти, що папір вже ПРОСЯКНУТА ЗАЗДАЛЕГІДЬ жиром, а значить її можна використовувати без будь-якої підготовки і змащування. Просто кладете її в звичайну посудину для запікання і наливаєте (кладете) тісто.
- Інші форми мають помітну «чіпкість» і навіть «липкість» папери. Як правило, такі формочки коштують дешевше. Пристає тісто ви можете спробувати заздалегідь, приклавши шматочок. Якщо так – не ризикуйте. Змастіть будь-яким жиром або маслом, а потім кладіть тісто.
- Формочки для мафінів не просочені взагалі, але на вигляд папір гарна, гладка, тонка і навіть прозора. Таку форму потрібно відразу ж покласти в посуд. Після завершення випічки, вона легко знімається з випікання скоринки, не завдаючи шкоди страви. Крім того, мафін або кекс виглядає естетично в паперовій формочці і добре транспортується.
ВАЖЛИВО: Найчастіше, якщо паперова форма світлого кольору – її можна не змащувати, темних відтінків – вимагає повної змазки (так не зіпсується зовнішній вид випічки).
Потрібно змащувати паперові одноразові форми для випічки?
ВАЖЛИВО: Всі паперові форми для випічки – одноразовий інвентар.
Треба змащувати паперові одноразові форми для випічки? Після контакту з тестом і високими температурами вони приходять в непридатність, просочується вологою, жиром і деформуються.
Під час видалення формочки з блюда, вона рветься і псується, а також стає ЗОВСІМ НЕ ПРИДАТНОЇ ДЛЯ ПОВТОРНОГО ВИКОРИСТАННЯ.
Яким маслом змащувати паперові форми для випічки пирогів, мафінів?
Якщо ви хочете, щоб ваша випічка мала ідеальну гладку скоринку, ви, звичайно, можете змастити паперову форму. Це дозволить харчової папері легко «відстати» від готового тіста і не порушити зовнішній вигляд страви.
Для змазування підійде будь-який жир:
- Вершкове масло (жирність не має значення)
- Спред (суміш рослинного і вершкового масла)
- Маргарин
- Будь-яке рослинне масло
- Смалець
ВАЖЛИВО: Для якісного мастила краще використовувати марлевий тампон або спеціальну силіконову пензлик, яка легко покриє папір тонким шаром жиру без надлишків.
Як правильно користуватися одноразовими паперовими формочками для випічки?
ОСНОВНІ ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ПАПЕРОВИМИ ФОРМАМИ ДЛЯ ВИПІЧКИ:
- Купуйте якісні, НЕ ДЕШЕВІ формочки
- Вибирайте формочки В УПАКОВЦІ (це гігієнічно і безпечно)
- Читайте інструкцію користування на упаковці (виробник повинен писати про те потрібно/не потрібно змащувати їх)
- Користуйтеся формочкою 1 раз, потім викидайте її
Паперові форми для випічки: поради, відгуки
Людмила: «Я завжди користуюся паперовими формочками для випічки! Для мене це основне правило приготування здорової їжі. Ну, самі подумайте, тісто не контактує з металом або силіконом, не вбирає шкідливі речовини».
Катерина: «А я вважаю, що паперові форми – порятунок від невдалого результату. У мене все відбувається набагато простіше, якщо я наливаю тісто в посуд, де заздалегідь постелений пергамент. Пироги легко відстають, посуду мити менше – краса!»
Євгена: «Обожнюють маффіни в паперових «спідничках»! Це не просто красиво, це ще і зручно! Жирне тісто не бруднить речі, одяг та інші предмети, коли береш з собою в дорогу. У мене завжди легко «спідничка» відстає від кексу, до того ж це дуже легко – її зняти».
Марія: «Одного разу пекла мафіни без паперу й досі не можу забути цей ЖАХ!!! Дістати з форми їх було просто не реально, адже тісто було досить рідким. Як же добре, що хтось придумав паперові вкладиші!»