Чому розведення бройлерів так прибутково? Тому що не вимагає великих стартових вкладень і тривалої спеціальної підготовки, а швидко окупається. Та й ринок збуту – величезний, адже куряче м’ясо дуже затребуване.
Розведення бройлерів: кращі породи
- Курочки-бройлери не є назвою окремої породи. Це гібрид, виведений схрещуванням м’ясних порід півня і курки. Оскільки породи виводилися як м’ясні, такі птахи швидко набирають вагу (буквально через місяць-півтора після народження). Крім того, вони досить невибагливі і не вимагають значного догляду.
- Перевагу слід віддати розведення на м’ясо, а не для яєць і розведення курчат, оскільки для бізнесмена-початківця це досить трудомістка і витратна заняття, яке навряд чи може стати рентабельним без наявності належного досвіду.
Найбільш вдалим бізнес є при наявності власної ділянки землі, що зведе початкові витрати до мінімуму. Отже, слід розглянути наступні породи для розведення бройлерів:
- РОСС-308 – унікальна біла порода з високою продуктивністю, прибавляющая у вазі за тиждень до 400 г і до моменту забою (а це півтора-два місяці) досягає близько 2,5 кг. Несучість складає до 185-ти яєць, що є досить високим показником.
- КОББ-500 – інтенсивно зростаюча порода жовтого кольору, який притаманний птиці незалежно від пигментированности корму. Її зазвичай пускають під ніж у віці близько півтора місяців, коли її досягає 2,5 кг.
- Бройлер-М – маленькі курочки і синтетичні самці становлять основу цієї породи, виведеної як гібрид червоної єреванській і міні-курей. Досить невибаглива і продуктивна як у м’ясному, так і в яєчному відносинах (понад 160 яєць), маса птиці досягає 3 кг.
- Бройлер-61 – порода, створена подвійним схрещуванням корніш і плімутрок з боку півня і курки відповідно. Швидко набирає вагу до півтора місяців досягає майже 2 кг), володіє середньою несучістю, хорошою виживаністю. До недоліків можна віднести повільно міцні кістки при швидкому наборі маси.
- Гибро-6 – також четырехлинейная порода. Досить швидко зростає, до півтора місяців досягаючи 1,5 кг, в добу додають від 30 до 80 р. Несучість нижче, ніж у інших порід, шкіра і підшкірний жир жовті. Висока виживаність.
- Зміна – результат схрещування двох попередніх бройлерних порід, росте досить швидко. Володіє середньою несучістю (до 140 яєць), досить життєздатні, мають високі яєчні і м’ясні якості.
Як розводити бройлерів в домашніх умовах: бізнес-план для початківців
- Реєстрація птахоферми. Необхідність у ній залежить від того, чи ви будете здійснювати оптові постачання або обмежитеся друзями та знайомими. Але останній варіант абсолютно не прибутковий, а перший – дійсно потребує реєстрації, оскільки ні один оптовий покупець не стане купувати товар, не уклавши попередньо договір. А для цього, природно, свій бізнес необхідно зареєструвати.
- Ветеринарні свідоцтва. У разі розведення бройлерів без документів ветеринарної служби та свідоцтв, підписаних фахівцями санітарно-епідеміологічної служби, перевірки якості та підтвердити її відповідними сертифікатами вам не обійтися. Але зате, враховуючи невеликі партії м’яса, вам не знадобиться займатися брендуванням.
- Спосіб і місце вирощування курей. Слід визначитися і вибрати, що вам більше підходить: курник або клітини. Перший спосіб хороший для птиці своїм простором, але потребує вкладень у будівництво пташника. Другий — менш витратний (без будівництва), але усложняющийся необхідністю постійного температурного режиму, що передбачає додаткові витрати на електроенергію. Та й купівлю вольєрів слід також внести в бізнес-план. Зазвичай необхідне для утримання місце розраховують виходячи з 1 м2 на 10-12 бройлерів.
- Обладнання курника. Закуповувати комплексне обладнання (з інкубаторами, обігрівом і очищенням повітря, зернодробилками і т. д.) має сенс тільки тоді, коли ви збираєтеся організовувати цілу птахоферму – тоді стартові вкладення згодом мають шанс окупитися. Якщо ж у ваші плани входить лише невеликий пташник, то достатньо простого і недорогого обладнання у вигляді обігрівачів, термометрів, годівниць, поїлок і т. д. То ж і з приміщенням – під нього можна задіяти порожній сарай.
- Закупівля птиці. Більш дешевий варіант, звичайно, купити яйця, але слід прорахувати, «потягнете» ви інкубатор для них, чи зможете забезпечити всі необхідні умови. Також слід врахувати можливості ризику придбання завідомо неякісних яєць. Менш ризикованою в цьому плані є закупівля молодняку, але і тут важливо уважно оглянути курчат, яких збираєтесь купувати, та переконатися в тому, що вони не хворі.
- Закупівля кормів. Бройлери ростуть дуже швидко, всього за пару місяців вони проходять розвиток від зародка в яйці до дорослої особини, тому слід врахувати відповідність кількості кормів різним віковим категоріям птиці. Можна спробувати і готувати їжу для птахів власними силами.
Розведення бройлерів: обладнання курника
- Крім міцного кам’яної підлоги, який запобіжить проникненню в курник мишей і щурів, в обов’язковому порядку приміщення повинне добре вентилюватися. Це необхідно для того, щоб не відбувалося концентрації парів аміаку, забезпечуючи тим самим сприятливий мікроклімат, захищаючи приміщення від підвищеної вологості.
- Що стосується освітлення – це необхідна складова. Темрява не придатна для росту курчат, тому необхідно подбати про придбання ламп (бажано синіх або червоних, т. к. птах надто чутливо до яскравого світла й отримує від нього дискомфорт). Щоб економити витрати на електроенергію, багато роблять у приміщенні вікно, яке є джерелом світла в денні години.
- Ну і, звичайно, слід подбати про джерелі тепла під час розведення бройлерів. Проводити в курник центральне опалення, звичайно, не потрібно, але передбачити такий варіант, як пічка-буржуйка, необхідно, оскільки весняні заморозки – річ цілком реальна.
- Якщо планується клітинний варіант змісту (він краще для м’ясних порід), необхідні клітини. Крім того, вони сприяють більш високим гігієнічним умовам змісту, маючи внизу піддони, в які збирається послід.
- Розмістити клітини можна в кілька ярусів, що дозволить збільшити поголів’я без розширення площі. І головне – клітини цілком можна зробити самим, що зменшить початкові витрати.
Розведення бройлерів: догляд за птахами
- Якщо ваш пташник не на десяток голів, а на 20-50, то краще планувати участь в роботі ще хоча б однієї людини. Можливо, вам стануть допомагати члени родини, а, якщо дозволяють кошти, має сенс запросити помічника для розведення бройлерів. Крім регулярного годування птиці, необхідно не менш регулярно чистити приміщення.
- Для тільки що вилупилися курчат потрібно підтримувати температуру не нижче 30С, знижуючи її по мірі дорослішання птахів. Курника або клітини їм цілком вистачить, тому вільний вигул лишній. Пташки до того ж бояться протягів, подбайте, щоб їх не було, коли будете влаштовувати систему вентиляції. Не забувайте підсипати на підлогу свіжі тирсу або солому.
- Виживаність бройлерів в принципі висока. Але огляд курчат ветеринаром зайвим не буде. Тим більше, що перед забоєм птахи ви повинні бути впевнені в тому, що вона здорова і всі необхідні ветеринарні експертизи будуть пройдені без проблем.
Розведення бройлерів: раціон
- Годування добового молодняку проводиться через 3 години, використовується для цього стартовий комбікорм. Потім, по мірі підростання молодняку, корм замінюють на склад, сприяє інтенсивному набору ваги, а остаточний відгодівлю проводиться фінішної сумішшю.
- Годування старших особин, при розведенні бройлерів, здійснюється двічі (інколи – тричі) на добу. У середньому на кожен кілограм приросту ваги йде близько 2 кг корму.
- Вже на другому тижні можна робити основою раціону зерно, при цьому не забуваючи, що готові суміші також необхідні (як мінімум – раз на добу). Коли ви підберете склад, який буде повністю збалансований, можна переходити на натуральні кормосуміші, в яких половину становить кукурудза, третина – ячмінь, решта – ячмінь і пшоно в рівних пропорціях.
- І, звичайно, важливі вітаміни і мінеральні добавки. Пісок замінюють дрібними черепашками, і не забувають збагачувати раціон зеленню, яка може становити до половини всієї добової норми.
Розведення бройлерів: окупність
- Бройлери спочатку виводилися як м’ясні породи. Тому розведення бройлерів здійснюється переважно на м’ясо. Трьох кілограмів (а у деяких порід – і більше) птах може досягти лише за півтора-два місяці. Саме швидкість набору ваги дозволяє окупити вкладення вже через це час.
- Зручність такого бізнесу ще й у тому, що протягом сезону ви маєте можливість виростити кілька поголів’я птиці. Звичайно, початкові вкладення (будівництво курника, купівля необхідного устаткування тощо) будуть більш значними, але вони робляться один раз, і є сенс купувати якісну продукцію для будівництва, щоб згодом уникнути витрат на ремонти.
Розведення бройлерів: як знайти покупців?
- При розведенні бройлерів про це також потрібно подумати заздалегідь. Чим більше у вас буде переваг – тим більше покупців ви зможете залучити. Тому по можливості організуйте способи доставки, пропонуйте до реалізації максимально підготовлені до приготування тушки бройлерів.
- Почати можна з оголошень у місцевих газетах і на телебаченні. Так ви зможете залучити підприємства ресторанного бізнесу, можливо – м’ясокомбінати, розташовані неподалік, а ще – перекупників. Вашою продукцією можуть зацікавитися і ті, хто живе поблизу і захоче періодично купувати свіже м’ясо птиці, ставши таким чином вашими постійними клієнтами. Можна реалізовувати продукцію і самому, або ж найнявши продавця.
- У вигляді тушонки продати бройлерів досить складно, хіба що знайомим. В магазинах не візьмуть продукцію, що не пройшла сертифікацію по ГОСТу і всілякі узгодження. Тому якщо ви вирішите придбати автоклав для приготування тушкованого м’яса – розраховуйте на невеликі потужності, в основному для себе.
Рентабельність розведення бройлерів
У середньому розрахунок можна провести на прикладі ферми на тисячне поголів’я. Мета розведення бройлерів – виробництво м’яса.
- Почнемо з початкової оренди. В середньому на вирощування потрібно близько двох місяців, це 40 тис. руб.
- На закупівлю обладнання піде 150 тисяч, і на його монтаж – ще 20 тис. руб.
- Роботи по освітленню курника і вентиляції – 80 тис. руб.
- Оформити всі необхідні документи – 15 тис. руб.
- Придбання інкубатора – близько 55 тис. рублів.
- Закупити яйця обійдеться в 10 тис. руб.
- Зарплата, витрати на комуналку, транспортні витрати – 50-55 тис. руб.
- Придбання необхідних кормів обійдеться в 35 тис. руб.
- Сплата податків з продажу – близько 1000 руб.
Додамо ще 10 тисяч на всякі невраховані витрати, і в підсумку отримаємо необхідну стартову суму близько 500 тис. руб.
- Тепер порахуємо виручку. Оптова ціна м’яса бройлерів – близько 150 руб. за 1 кг, тобто від реалізації (з урахуванням можливого падежу) в середньому виходить сума в 150 тис. руб.
- Віднімемо з неї витрати, які є щомісячними, і отримаємо таким чином чистий прибуток, який становить близько 50 тис. руб.
- Якщо отримувати подібну прибуток протягом кожних двох місяців, то вже в середньому через рік, за умови розширення свого бізнесу, ви зможете зробити його рентабельним.
Розведення курей бройлерів на м’ясо
- В принципі, бройлери і передбачені як м’ясна порода, хоча деякі господарі поєднують вирощування на м’ясо та яйця. Почати розведення можна двома способами: або придбати інкубаційні яйця і у власному інкубаторі дочекатися курчат, або придбати безпосередньо молодняк віком від одного до семи днів. Обидва способи мають свої ризики – покупка як зіпсованої партії яєць, так і хворого молодняку.
- Для тих, хто забезпечений умовами для того, щоб утримувати доросле породисту птицю, існує ще один спосіб: самостійно виводити курчат.
- Найбільш вигідно розведення бройлерів при наявності власної птахоферми і транспорту, і ще більш вдалим буде догляд за птицею та її реалізація без залучення найманих робітників – відпадають витрати на зарплату, оренду і т. п.
- Правильне складання бізнес-плану, що враховує всі можливі витрати, допоможе не тільки отримати дохід, але і зробити його стабільним. Слід заздалегідь передбачити всі можливості реалізації, оскільки утримання бройлерів понад 3 (окремих порід – 4-х місяців стає нерентабельним: чим важче тушка, тим більше клопоту з її продажем.
Розведення курей бройлерів у клітках
- У такому вигляді розведення бройлерів є свої переваги: економиться площа, необхідна для розведення, електроенергія і корми. Бройлери захищені від впливу зовнішнього середовища, за ними зручно доглядати, крім того, саме в клітці вони швидше набирають необхідну вагу.
- Квадратний метр клітини здатний вмістити близько 25 голів, а враховуючи, що клітини можна поставити може розміщуватися до 25 бройлерів, а з урахуванням встановлення таких клітин в кілька рядів, зменшуються витрати на освітлення і тепло. При клітковому утриманні використовуються автопоїлки і знімні лотки, в які насипають корм – таким чином процес годування не турбує бройлерів.
- Птах не може розкидати корм, коли він знаходиться в годівниці, таким чином наявності економія і в комбікормах. Полегшується і прибирання – послід з висувного лотка вичистити простіше, ніж з підстилки.
- Вміст у клітині виключає ризик нападу хижаків або зараження пташиними недугами, яку можуть принести контакти з дикими птахами. Виключається також фактор несприятливих погодних впливів.
- Безумовно, є і свої недоліки: хвора птиця здатна заразити всіх, які перебувають з нею поруч, оскільки в клітинах бройлери скупчені. З цих же міркувань потрібен ретельний контроль за температурою і вологістю повітря, оскільки недотримання необхідних показників збільшує можливість захворювання всього поголів’я.
- А швидкий набір ваги у птахів, що містяться в клітці, не рятує від зниження смакових якостей м’яса порівняно з птицею на вільному вигулі.
- Самі клітини складаються із сталевих ґрат на дерев’яних або металевих каркасах. Чим більше поголів’я, тим більше необхідність саме в металевому каркасі, який легко продезінфікувати. Їх оптимальна ширина для власного господарства – до 70 см, глибина – до 30 см, висота – до 25 див.
- Обігрівати приміщення можна газом, електрикою або інфрачервоними випромінювачами, які є найбільш прийнятними в такому типі господарств, оскільки не вимагають великих витрат електроенергії і не потребують в безлічі дозволів, як проведення газового обігріву.
- Температура в приміщенні поступово знижується від 34°С (у віці курчат 1-5 діб) до 18-24°С (після досягнення 12-денного віку). Цей же принцип використовується і в освітленні: від цілодобового для тижневих курчат до 15-18 годин – старше.
Розведення бройлерів на дачі
- В літній період можна спробувати зайнятися розведенням бройлерів на власній дачі. Багато хто використовує для цього дві з’єднані разом картонні коробки, в одній з яких для курчат встановлюють лампу для обігріву, а в другій – годівницю з поїлкою.
- В перші сім днів після покупки малят годують вареними яйцями, пшоняною кашею без солі, сиром і стартовими кормами. Можна давати дрібно накрошенную зелень. Поїти краще солодкуватою водичкою і обратом.
- По досягненні двотижневого віку додають яєчні шкарлупки, попередньо прокалив їх, сироватку. Доцільно також додавання крейди, рибного борошна, харчових дріжджів.
- Потім курчат переводять в клітини або в курник, для якого на дачі можна пристосувати будь-яку господарську прибудову з дерев’яною підлогою, засипавши його тирсою і золою або ж подрібненою соломою, сіном і навіть торфом.
- Раціон харчування і необхідні температурні показники – такі ж, як і в інших способах розведення бройлерів. До комбікормів можна додавати культури, вирощувані на дачній ділянці: кабачки, гарбуз, картопля, моркву в сирому або вареному вигляді, подрібнені на тертці.
- Важливо стежити за тим, щоб їжа не прокисала, а якщо таке сталося – її треба негайно викинути і продезінфікувати годівницю марганцівкою.
- Через півтора-два місяці можна приступати до реалізації, оскільки вага птахи вже не буде істотно збільшуватися і ви даремно будете витрачати кошти на корм. Крім того, якщо ваша дача використовується цілорічно, ви можете залишити частину птиці для висиджування яєць і отримувати наступні покоління, не витрачаючи великих коштів.
І ще одна порада: ви можете продавати не тільки м’ясо, але і нутрощі (печінку, шлунки, серця), лапи й голови, збувати перо і навіть послід, з якого виходить чудове органічне добриво, дуже затребуване в дачних умовах.
Відео: Вирощування курей від пташенят до забою
<