Інжир свіжий сушений, в’ялений: користь і шкода для організму чоловіків, жінок, дітей, лікувальні властивості, хімічний склад, вітаміни, мікроелементи, калорійність, глікемічний індекс, народні рецепти, правила вживання

Його ще називають смоківницею або дулею – це південний, соковитий, солодкий, не схожий ні на який інший і незвичний для наших широт плід. Найчастіше ми бачимо його у вигляді сухофрукта, а ті щасливчики, які мають змогу ласувати цією смакотою у свіжому вигляді, просто губляться від того, якого кольору віддати перевагу: зеленому, жовтому або більше звичного для нас фіолетового інжиру.

Корисність інжиру незаперечна, але все ж не всі знають про нього достатньо інформації. Давайте ж детальніше дізнаємося про інжирі.

Інжир — це фрукт або ягоду чи овоч?

  • Безліч дрібних насіння, що містяться в інжирі, дає підставу припускати, що це ягода. Саме так багато хто і вважає. Але при цьому слід пам’ятати про те, що ягода – це частина чагарнику або ж трав’янистої рослини, а не дерева, як в даному випадку.
  • Віднести смоковницю до фруктів також навряд чи можливо, тим більше, що термін «фрукт» у ботаніці взагалі не застосовується, поступаючись цю прерогативу кулінарії. Про те, щоб зарахувати до овочів і мови бути не може.
  • Виявляється, сама рослина інжир відноситься до сімейства фікусів, а точніше це карійський фікус. Саме його суцвіття і стають тими самі круглими або овальними плодами, які ми звично називаємо інжиром. Тому, кажучи «винна ягода» (це ще одне популярне назва рослини), ми насправді маємо на увазі суцвіття фікуса.

Інжир: як правильно їсти свіжий — з шкіркою або без неї?

  • Для їжі слід вибирати стиглі м’які плоди, без вм’ятин, можливої цвілі або неприємного запаху гнилі.
  • Свіжий інжир перед тим, як є, необхідно вимити, а потім обережно витерти з допомогою паперового рушника. Стебла необхідно видалити, для чого просто обережно відкрутити їх пальцями.
  • Інжир потрібно є цілим. Його шкірка цілком їстівна, так що її можна не зчищати, обмежившись вилученням стебла. Той же, кому структура шкурки не подобається, може зняти її разом зі стеблом, тільки використовувати для цього потрібно не ніж, а пальці.
  • Інжир можна також розрізати навпіл уздовж з допомогою гострого ножа. Це хороший вихід для тих, хто не любить шкірку – просто зачерпувати ложкою м’яку частину плода. Так само можна дати смокву й дитині.

Інжир свіжий, сушений, в’ялений: користь і шкода

  • Смачний, а головне, корисний інжир незалежно від того, в якому вигляді його вживати: свіжому, в’яленому або ж у вигляді сухофруктів. До безперечних корисним якостям відносять його багатющі цілющі властивості, які дозволяють інжиру сприйматися як дієвий засіб для профілактики онкологічних захворювань або стресу, які благотворно впливати на роботу щитовидної залози, виступати допоміжним лікуванням при бронхітах.
  • Крім того, сприятливий вплив робить інжир на серцево-судинну, нервову систему. Інжир здатний впливати навіть на рівень холестерину в крові, знижуючи його і тим самим запобігаючи прояви атеросклерозу. Кишечнику цей диво-плід допомагає налагодити роботу, злегка розслаблюючи його.
  • Велика кількість вітамінів і мікроелементів, що входять до складу інжиру, робить його цінним і корисним, особливо якщо вам пощастить вживати її в свіжому вигляді, коли плоди ще світлого кольору. Залізо в його складі протистоїть анемиям, а низька калорійність є основою для застосування інжиру з метою схуднення.
  • Широко використовується в кулінарії, виступаючи сировиною для варення і джемів, компонентом салатів або м’ясних страв, сирів або окостів. З плодів інжиру варять варення, джем, з ними готують м’ясо, салати, з них роблять вино. Сушений інжир є по суті звичайним сухофруктом і використовується так само.
  • В’ялений інжир не менш корисний, ніж свіжий. Він включається в раціон хворого в тому випадку, коли проводиться комбінована терапія його плоди, діють як загальнозміцнюючий засіб.
  • Регулярне вживання в’яленого плода дозволяє помітити результат, коли вашою метою є зниження ваги. Крім того, винна ягода бере участь у виведенні холестерину. Благотворно впливає в’ялений інжир також у тих випадках, коли потрібно знизити тиск, відновити роботу шлунка і кишечника. Допомагає в разі потреби відхаркування, виведення токсинів, позитивно впливає на зміцнення кісток, репродуктивну і дихальну системи.
  • Про шкоду плоду говорити не можна, єдиним застереженням проти його вживання є деякі захворювання: гастрит, виразка, діабет, запалення в нирках або в кишечнику, подагра. І, звичайно, не варто зловживати цією смакотою, щоб не створити собі проблем у вигляді розлади шлунка або кишечника.
  • Щодо протипоказань можна сказати, що в першу чергу таким може бути алергічна реакція на продукт. Це трапляється нечасто, але в будь-якому випадку з’ясувати можливість наявності алергії необхідно заздалегідь, щоб уникнути висипки і різей в животі, а то й ще гірше – набряку Квінке.
  • В цілому в’ялений інжир протипоказаний при цукровому діабеті, гострому панкреатиті, подагрі. Звичайно, його яскраво виражений послаблюючий ефект обмежує вживання плода, крім того, зловживання підвищує ризик розвитку карієсу, запалення в кишечнику, метеоризму.

Інжир: користь для організму жінки

Жінкам інжир корисний у наступних випадках:

  • Для полегшення болючий менструацій – для цього під час місячних слід з’їдати по 2-3 плоди.
  • Інжир нормалізує баланс макро – і мікроелементів, необхідних для здоров’я жіночого організму
  • Допомагає більш рівномірної засмаги, оскільки робить шкіру більш чутливою до ультрафіолету і містить меланін, нейтралізує шкідливий вплив.
  • Неоціненним для тих, хто знаходиться на дієті, т. к. з успіхом може замінити цукор.
  • Листя інжиру і незрілі плоди, видавлені в сік, допоможуть, якщо втирати їх в плями.
  • З інжиру можна робити омолоджуючі маски, збільшуючи пружність шкірних покривів.
  • Вагітним інжир рекомендують для нормалізації ваги.
  • Вміст вітаміну А і кальцію в інжирі сприятливо для шкіри і зубів.
  • При варикозному розширенні вен допомагає поліпшити стан судин.
  • Сироп з смоковниці допомагає при запаленні жіночих статевих органів.
  • Використовується для лікування маститу, для чого плід, розпарений в молоці, прикладається до грудей.

Інжир: користь для чоловіків

  • Для чоловіків інжир має не меншу користь, ніж для жінок. Приміром, деякі амінокислоти в його складі сприяють збільшенню сексуального бажання, а мінерали (магній, марганець, цинк) впливають на стан репродуктивної функції. Крім того, фіга допомагає у разі передчасного сім’явиверження.
  • Калій у складі плода благотворно впливає на артеріальний тиск, допомагаючи підтримувати його в нормі, і сприяє зниженню ризику захворювань серця.
  • Гарне вплив інжир впливає на травну систему, допомагаючи при запорах і здутті кишечника – все це завдяки вмісту в ньому клітковині. Для поліпшення стану достатньо 2-3 плодів в день. У помірних дозах сприяє стабілізації рівня цукру в організмі.
  • У складі смоковниці також антиоксиданти, що піклуються про клітинах ДНК і виступаючі противоонкологической профілактикою, зокрема це актуально для прямої кишки, рак якої частіше виникає саме у чоловіків. Допомагає при запаленні сечостатевої системи і, звичайно, чудово замінює солодке для тих, кому запропонована дієта. Також інжир ефективний при необхідності зниження рівня холестерину та в цілому позитивно впливає на роботу гормональної системи.

Інжир для печінки — користь і шкода

  • Для здорової людини інжир не представляє небезпеки, в тому числі, включаючи печінку. Звичайно, мова йде про помірне споживання цього супліддя. Воно досить поживно за рахунок високого вмісту клітковини, а отже, створює відчуття насиченості без переїдання, що полегшує роботу печінки.
  • При цьому вживання інжиру може створити проблеми в роботі печінки, оскільки його дрібні насіння мають досить щільну і тверду структуру і довго піддаються переварюванню.

Інжир свіжий, сушений, в’ялений: з якого віку можна давати дитині?

  • Дітям інжир дуже корисний, оскільки містить багато мінералів і вітамінів, необхідних для розвитку дитячого організму. Якщо лікар не бачить яких-небудь протипоказань, то інжир у вигляді кашки або напою можна давати малюкові, починаючи приблизно з року.

Самі плоди, сушені або свіжі, можна давати по половинці по досягненні півтора років. Чим старше дитина, тим більше плодів він може з’їсти: п’ятирічний малюк може з’їдати 3-4 шт., але не треба захоплюватися цим щодня, варто робити перерву на кілька днів.

  • Починаючи давати дитині інжир, обов’язково перевірте наявність можливої алергії. Для цього після першого знайомства з плодом поспостерігайте за дитиною кілька днів, не вводячи в його раціон в цей час ніяких інших нових продуктів.
  • Не варто давати інжир, якщо у дитини часто буває діарея або ж він схильний до повноти.

Інжир: хімічний склад, вітаміни і мікроелементи

  • У складі плодів – цукор (причому, його зміст в окремих сортах перевищує 70%), глюкоза і сахароза, органічні кислоти, трохи каротину, і набагато більше пектину. Інжир багатий залізом і міддю, не кажучи вже про мікроелементах.
  • Корисні речовини чудово зберігаються і в сушеному інжирі, де присутні і глюкоза і фруктоза, яблучна і лимонна кислоти і т. д.
  • Багаті вітамінами абсолютно всі частини інжиру: м’якоть, шкірка, і навіть в черешках листків кілька корисних кислот, а в коренях – кумарини. Хімічний склад смоковниці представлений багатством вітамінів А, В, С, Е, РР. Серед елементів: кальцій і магній, калій та натрій, фосфор і залізо.
  • Склад плода – це переважно вуглеводи, значно менше білка і незначний вміст жирів. Також присутні органічні й жирні (порівну насичених і ненасичених) кислоти і вода, моносахариди і дисахариди. Відзначено невелике вміст харчових волокон, крохмалю і золи.

Глікемічний індекс сушеного інжиру

  • Таке поняття, як глікемічний індекс (ГІ), дуже важливо для тих, хто страждає на цукровий діабет і змушений постійно контролювати його вміст у крові. Цей показник залежить від кількості вуглеводів, здатних швидко засвоюватися організмом – чим швидше відбувається засвоєння, тим вище індекс.
  • Діапазон, в якому перебуває ГІ інжиру, становить 35-60 одиниць, і залежить від виду плоду, найменший – у свіжих, найбільш високий – саме у сушеного (або в’яленого). Тому, наприклад, людям з цукровим діабетом можна помірно вживати свіжий інжир, але варто відмовитися від сушеного, оскільки глікемічний індекс інжиру є найбільш високим і складає 60 одиниць.

Інжир: калорійність в 1 штуці, на 100 грам

  • Калорійність інжиру обумовлена не тільки його складом, в якому переважають вуглеводи, але і тим, у якому вигляді плід подається до столу. Так, кількість калорій в свіжому інжир значно нижче, ніж в сушеному або в’яленому.
  • Приміром, у свіжому інжирі на 100 г доводиться 49,4 ккал, а в середньому (враховуючи, що розміри суцвіття різняться) на 1 штуку доводиться 14,8 ккал.
  • У зеленому інжирі міститься 48,7 ккал на 100 г, а ось у в’яленому інжирі – 260 ккал. Саме такою різницею і пояснюється досить лояльне ставлення дієтологів до свіжого інжиру та застереження щодо в’яленого або сушеного.

Чи можна поправитися від інжиру свіжого, сушеного?

  • Оскільки інжир є досить висококалорійним продуктом і вміст цукру в ньому високо, то надмірне захоплення цим плодом може обернутися жировими відкладеннями, особливо якщо людина малорухомий і генетично схильний до повноти. Саме значний вміст цукру обумовлює швидке бродіння в м’якоті плоду і воно ж є застереженням для тих, хто схильний до набору ваги або ж має діагноз цукровий діабет.
  • При цьому інжир часто призначають тим, кому за медичними показаннями необхідно відновити масу тіла. Слід зазначити, що сушений інжир набагато калорійніший, ніж свіжий, тому норма його споживання ще менше. Дієтологи радять ласувати цим плодом з ранку.

Скільки інжиру можна з’їдати в день?

  • Висока калорійність інжиру, значний вміст клітковини, яскраво виражене проносне дію не дозволяють з’їдати багато, щоб уникнути розладу шлунка. Максимальна норма, рекомендована лікарями-дієтологами, — це 150 г свіжих плодів (у середньому 2-3 плода, які важать зазвичай 50-70 р). Сушену смоковницю, яка набагато калорійніший свіжої, слід обмежити 50 г на добу (4-5 сухих плодів).
  • Це середні значення, які можуть незначно змінюватися в залежності від віку, стану здоров’я, вашій спадкової схильності до повноти або стрункості та інших аспектів. І головне, визначаючи свою добову норму інжиру, пам’ятайте про протипоказання, які має інжир при деяких захворюваннях.

Як зберігати інжир в домашніх умовах, можна зберігати інжир в холодильнику?

  • Зазвичай свіжий інжир у продажу буває рідко – це дуже вибагливий плід, погано переносить умови транспортування, так і бродіння в ньому починається дуже швидко. Але якщо вам пощастило придбати стиглі свіжі супліддя, то найкращим місцем для їх зберігання стане саме холодильник.
  • Слід зберігати інжир на тих полицях, де температура досить низька – 0-1ºС, в таких умовах він може «протриматися» пару тижнів. При більш високих температурах швидке бродіння і «закисання» плоду неминуче.
  • Заморожений інжир – хороший вихід з положення, який, до того ж, дає можливість тривалого збереження (температура повинна бути нижчою -15ºС). Перед закладанням на зберігання плоди необхідно помити і висушити.
  • Набагато більш зручний для зберігання інжир в сушеному вигляді. Його термін зберігання становить понад півроку, якщо в приміщенні не надто тепло і досить сухо. Зберігати його можна як в полотняних мішечках, так і (що більш практично) в скляних банках з герметичними кришками. Головною умовою для зберігання є відсутність вологи і прямих променів світла, а ще – регулярне «провітрювання» і оглядання, щоб одне маленьке пошкодження не стало причиною псування усіх зберігаються в тарі сухофруктів.
  • Для сушеного інжиру холодильник також є підходящим місцем для зберігання, де його можна розмістити на нижній полиці в пакетах або щільно закритих харчових контейнерах. Так можна зберігати інжир 3-4 місяці.
  • І, нарешті, в’ялені плоди (без черешків!) зберігають у герметично закритих банках в прохолодному темному місці. Багато господинь також зберігають такий інжир в полотняних мішечках, де, завдяки можливості доступу повітря продукт здатний зберігатися до півроку. Трохи довше можна зберегти в’ялений інжир, якщо відправити його на зберігання в холодильник, попередньо загорнувши в папір.

З якими фруктами поєднується інжир?

  • Всі фрукти можна підрозділити на кислі і солодкі, між якими окремою групою стоять кисло-солодкі. І кожна група, в яку зібрані плоди за смаковими якостями, являє собою практично ідеальне поєднання. Тому інжир може чудово поєднуватися з бананом, манго або, скажімо, хурмою. У вигляді сухофрукта смоковниця також може поєднуватися з будь-яким зі своїх «побратимів»: курагою, родзинками, чорносливом.
  • Кисло-солодкі фрукти також прекрасно поєднуються між собою, і при цьому можуть гармонійно поєднуватися з солодкими. Таким чином, інжир буде добре сприйматися в комбінації з яблуком або грушею. А ось з кислими фруктами поєднувати інжир не варто, оскільки подібне з’єднання призводить до початку процесу бродіння, що може провокувати такі захворювання як виразка або гастрит.
  • Якщо говорити про варення з інжиру, то чудовою добавкою до основного інгредієнта можуть виступити горіхи, слива, лимонна цедра, виноград. А якщо заготовляти з інжиру компот, то прекрасним поєднанням в цьому напої разом з дулею стануть не тільки сливи або виноград, а й агрус, яблука з грушами або алича.

Можна інжир при цукровому діабеті?

  • Зазвичай при цукровому діабеті раціон рекомендується лікарем, і, як правило, інжир в нього включається в досить обмежених кількостях. Цей плід наповнений глюкозою і калоріями, саме тому з ним треба бути дуже обережним тим, хто страждає на цукровий діабет.
  • Повністю інжир не варто виключати з меню, оскільки в ньому присутній пектин, який сприяє виведенню шкідливих речовин і в т. ч. холестерину, а калій і фіцін контролюють рівень глюкози. Але є випадки, коли інжир не рекомендується ні в якому разі. Мова йде про супутніх захворюваннях у вигляді подагри, панкреатиту, виразки в період загострення, будь-якій із стадій ожиріння. Категорично заборонено інжир при діабеті другого типу.
  • Слід зазначити, що з-за своєї високої калорійності діабетикам не рекомендовані плоди сушеного інжиру, а ось свіжого діабетиків першого типу потроху можна, оскільки речовини в складі смоковниці сприяють зниженню цукру. Щодо дітей, які страждають на цукровий діабет, єдиної думки у лікарів немає. Одні вважають можливим невелику кількість інжиру в раціоні, інші рекомендують виключити продукт зовсім.

Можна інжир при панкреатиті?

  • Як і у випадках інших захворювань, включення в раціон інжиру залежить від стадії хвороби. Речовини, що входять до складу смоковниці, можуть спровокувати підвищену навантаження на підшлункову залозу, оскільки велика кількість цукру потребує інтенсивної вироблення організмом інсуліну, а панкреатит послаблює цю функцію.
  • Стимулюючи кишечник, клітковина, що міститься в інжирі, провокує підвищене газоутворення, можливі також коліки і діарея. Наявність панкреатиту утрудняє відтік секретів, а кислоти у складі інжиру активно впливають на цей процес, що може призвести до панкреонекрозу.
  • Категорично протипоказаний інжир при ускладненнях панкреатиту. Причому, заборонений плід в будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, в’яленому, у складі сумішей або напоїв. Якщо ж стан хворого стабільний, то невелика кількість плодів інжиру в його раціоні дозволяється. Найкращий спосіб його вживання – в рідкому вигляді, в компотах, відварах, в суміші з іншими фруктами. Причому, при приготуванні напою не слід додавати цукор – солодкість інжиру компенсує його відсутність.

Можна інжир при гастриті?

  • Корисні речовини, яких в інжирі безліч, благотворно впливають на травну систему, очищаючи шлунково-кишковий тракт від шлаків, допомагаючи більш швидкому засвоєнню їжі. У разі захворювання гастритом вживання інжиру призводить до обволіканню стінок шлунка і до зменшення запального процесу. У зв’язку з такими властивостями цього плоду він вважається цілком припустимим при гастриті шлунка.
  • Існує навіть давній рецепт, який застосовується саме для полегшення стану при гастриті і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Потрібно змішати десяток плодів смоковниці і 20 г сухого звіробою з літром оливкової олії. Наполягати більше місяця, а потім пити вранці по одній столовій ложці.

Чи можна вагітним інжир?

  • Під час вагітності жіночому організму особливо потрібні вітаміни і мінерали. В інжирі їх безліч, і з цієї точки зору він як не можна краще підходить для раціону майбутньої мами. Крім того, плоди смокви вгамовують голод і добре впливають на роботу шлунку і кишечника, що дуже важливо при вагітності. Також підвищується загальний тонус всього організму.
  • Залізо і калій, наприклад, особливо важливі під час виношування дитини, оскільки багато в чому визначають правильне збалансування розвиток малюка, роботу серця і стан скелетної мускулатури як мами, так і дитини. Крім того, інжиру притаманні протимікробну і пом’якшувальну дію.
  • Слід додати, що плід фіги сприяє підтримці в нормальному стані складу крові, не даючи їй густіти, що обумовлює його користь при проблемах з судинами, які часто виникають у майбутніх мам. Не рекомендується вживання інжиру вагітним у разі гестаційного цукрового діабету.

Можна сушений інжир при грудному вигодовуванні?

  • Зайва солодкість під час лактації мамі абсолютно не потрібна. При цьому, незважаючи на високий вміст цукру і досить високу калорійність, при відсутності загальних протипоказань лікарі допускають включення в раціон годуючих інжиру, оскільки в ньому надзвичайно багато корисних речовин, які необхідні як самій мамі, так і дитині, яка отримує їх разом з молоком.
  • Рекомендовано невелику кількість смоковниці також у тому випадку, якщо у породіллі спостерігаються запори.
  • Вводити в свій раціон інжир, як і будь-який інший продукт слід обережно, починаючи з маленьких доз, щоб з’ясувати, чи не виявиться у дитини алергія. Починати вживання цього плоду слід не раніше, ніж дитині виповниться 3-4 місяці.
  • Оптимальний обсяг денного споживання інжиру – не більше 5-6 плодів на тиждень. Якщо у малюка буде відзначатися посилення газоутворення, від продукту, що слід на деякий час відмовитися або ж спробувати замінити його в’яленим.
  • І, звичайно, не слід вживати інжир тим мамам, що годують, в анамнезі у яких є захворювання, при яких плід протипоказаний (панкреатит, цукровий діабет тощо).

Інжир для імунітету: рецепт

Імунітет залежить від того, скільки вітамінів надходить в наш організм, підтримуючи його у боротьбі загрожують недугами. А подібні суміші з інжиром – справжнє джерело вітамінів.

Наприклад:

  1. Змішати всі види горіхів, які є в будинку (фундук, волоські, фісташки, кедрові), а також сирі насіння гарбуза і соняшника. Взяти рівну по вазі суміш сухофруктів: курага, інжир, родзинки, засушенная журавлина. Пропустити через м’ясорубку і змішати з такою ж кількістю меду. Для аромату можна додати ваніль.
  2. Вичавити 100 мл соку алое, також вичавити сік з двох лимонів. Подрібнити 0,5 кг волоських горіхів, апельсин разом з цедрою і 300 г сушеного інжиру. Додати 300 г меду і змішати все до однорідної маси. Приймаючи таку суміш тричі в день, ви збагатите свій організм безліччю вітамінів і тим самим підвищити імунітет.

Інжир на ніч: можна?

  • Загальна рекомендація дієтологів: вживати інжир увечері не варто. Не кажучи вже про можливе проносне дії, який просто не дасть вам заснути, інжир до того ж багатий вуглеводами, які збудливо діють на нервову систему.
  • Перед сном ж подібне порушення шкідливо. Тому краще ласувати інжиром з ранку і в обідній час.

Можна інжир на дієті, при схудненні?

  • Незважаючи на калорійність сушеного інжиру, він не виключено для тих, хто прагне скинути вагу. І, звичайно, тим більше не забороняється вживання свіжого інжиру. Головне правило: все в міру!

Рекомендується замінити інжиром ваші звичні перекуси між прийомами їжі. З’ївши один плід, ви насититеся, так як він добре втамовує голод, і до того ж, можете знизити добову кількість калорій на 500 од.

  • Крім того, якщо вам сподобається такий стиль харчування, це наблизить вас до переходу на так званий середземноморський раціон, в якому свіжі фрукти і овочі – один з головних компонентів.
  • Інжир можна також вживати з сиром, вівсяною кашею, вводити до складу салатів або додавати у йогурти і морозиво.

Інжир від кашлю: рецепт

Поєднання інжиру і молока – це добре відомий і перевірений рецепт від кашлю (в першу чергу – сухого). Для приготування цієї суміші треба брати сушений інжир, без пошкоджень.

  1. Інжир (4 плоду) добре вимити, покласти в сотейник з товстими стінками, залити молоком (300 мл) і довести до кипіння на невеликому вогні. При закипання зменшити вогонь і доводити до готовності близько 2 год, періодично помішуючи. Пити остившім. Можна розім’яти плоди, зробивши суміш однорідної, а можна з’їдати, запиваючи молоком.
  2. Як можна більш жирне молоко (300 мл) і один інжир довести до кипіння на середньому вогні, накрити і настоювати півгодини при помішуванні. Дати охолонути поступово, обгорнувши ковдрою або рушником, і випити за добу за 5 прийомів в теплому вигляді, розігріваючи по мірі прийому.
  3. Дітям сподобаються своєрідні цукерки з інжиру і молока: перемелений інжир (4 шт.) залити молоком (400 мл), довести до кипіння і настоювати протягом півгодини. Поки нудиться суміш, в мисці розтопити 150 г цукру і змішати зі столовою ложкою топленого масла. Акуратно влити в молоко з інжиром і томити до густого стану. Отриману масу можна розкласти по формочках, зробивши таким чином жувальні цукерки.

Курага, чорнослив, інжир, горіхи, родзинки, мед, лимон — рецепт

  • Подібна вітамінна суміш дуже популярна і головне – ефективна. Її із задоволенням використовують у своєму раціоні прихильники здорового харчування. Кожен з компонентів вносить в цей склад свій «внесок»: курага наповнює організм необхідним калієм, чорнослив і інжир благотворно впливають на кишечник, родзинки необхідний для роботи мозку, горіхи наповнюють організм поліненасиченими жирами, зменшує ризики проблем з серцем.
  • Лимон – джерело найбагатшої групи вітамінів, а мед – це комплекс практично всіх речовин, яких потребує організм.
  • Щоб приготувати таку чудодійну суміш, потрібно 5-6 ложок меду, лимон і по 200 г горіхів і всіх сухофруктів. Сухофрукти спочатку необхідно розпарити, заливши окропом приблизно на 10 хв, а потім трохи підсушити. Видалити кісточки з чорносливу. Нарізаючи лимон на дрібні шматочки, з нього також слід видаляти насіння. Горіхи прогріти в духовій шафі.
  • Все це слід подрібнити, скориставшись блендером або м’ясорубкою, і змішати з медом. Зберігати можна в холодильнику в закритій банці. Зловживати цієї вітамінної сумішшю не слід, особливо людям з проблемами шлунку або кишечника. Достатньо 5-6 ложок на добу.

Інжир від запору: чорнослив, курага, інжир, сіна — рецепт

  • Сіна в цій вже звичної суміші сухофруктів далеко не випадкова, оскільки має послаблюючий ефект, який надають входять до її складу глікозиди і антрахінони. В комплексі з нею діють і відповідні властивості інжиру з чорносливом.
  • Для приготування суміші від запору потрібно взяти по 200 г інжиру, кураги і чорносливу, додати 100 г родзинок і 1 ст. л. сени. Всі сухофрукти добре промити і подрібнити разом з сінної з допомогою блендера. Отриману масу використовувати для катання кульок розміром приблизно з середній горіх.
  • Відправити на півгодини в холодильник, щоб драже застигли і їсти двічі на день не довше, ніж 4 дні поспіль. Такі цукерки можна давати і дітям по досягненні 5 років по одній в день.

Інжир при подагрі: можна?

  • При подагрі не рекомендований інжир, оскільки це захворювання пов’язане з порушеннями в кислотному обміні, зокрема, сечова кислота не повністю виводиться з організму і, крісталлізуясь, відкладається в суглобах і тканинах. А вміст кислот в плодах фіги досить велике.
  • Крім того, при подагрі зростає ризик інших захворювань, при яких не рекомендований інжир, і в тому числі – цукрового діабету. Однозначно заборонено інжир під час нападів хвороби, у стабільному стані ремісії допускається обмежене вживання плодів.

Інжир і яблучний оцет для схуднення

Люди, що використовували цей рецепт, запевняють, що відчули перші результати вже через два тижні. Отже, потрібно:

  1. Три плода сушеного інжиру проколоти зубочисткою.
  2. Укласти їх в ємність, що герметично закривається.
  3. Влити яблучний оцет (200 мл).
  4. Закрити ємність і залишити на ніч, щоб суміш настоялася.
  • Вранці вам залишається тільки віджати плоди інжиру, ввібравши в себе оцет, і з’їсти їх.
  • А ввечері покладіть в ємність з рештою оцтом наступні плоди.
  • За рецептом такої кількості оцту вистачає на тиждень.
  • Потім слід приготувати ще одну суміш і вживати інжир ще один тиждень.

Інжир і оливкову олію, в оливковій олії: рецепт, як приймати?

  • Все, що вам потрібно – це нерафінована оливкова олія і 40 невеликих плодів сушеного інжиру (якщо плоди великі – можна взяти 20 шт.). Знадобиться також герметично закривається банку або контейнер, щоб всередину не потрапляло повітря.

Якщо інжир великий, плоди слід розрізати навпіл, якщо дрібний – брати цілком і складати в ємність. Потім залити зверху оливковою олією, щоб воно покрило інжир повністю, а зверху був приблизно сантиметровий шар.

  • Щільно закрийте ємність і поставте в холодильник. Забудьте про нього на 40 днів, а на 41-й витягайте і починайте процес скидання ваги. Для цього щоранку перед їжею з’їдайте по одній (або половинці) інжиру і запивайте 1 ч. л. з банки. Варіація цього рецепта: є інжир вранці і ввечері, але під час другого прийому олія не пити.
  • Так за 40 днів ви зможете знайти бажану форму. При необхідності можна провести кілька курсів, але не більш 2-3 за рік. Обережно слід приймати засіб людям, у яких діагностовано холецистит і взагалі печінкові захворювання.

Народні рецепти інжиру

  • При кашлі. Відварити в склянці молока 2-3 плоди інжиру і розмішати до стану кашки. Пити теплим по півсклянки тричі на день.
  • При хворобливих місячних. З’їсти 3 шт. протягом дня, це підтримує відповідний баланс необхідних мінералів і речовин.
  • При опіках. Нанести на місце опіку кашку з плоду інжиру.
  • При наривах. Зробити компрес з відвару інжиру. До місця нариву можна також прикладати листя цієї рослини – це допоможе швидше дозріти.
  • При гастритах. Допоможе відвар інжиру в молоці за описаним вище способом. Приймати по 100 мл тричі на день.
  • При коліті та ентероколіті. Залити ложку листя інжиру, попередньо подрібнивши їх окропом (200 мл). Настояти протягом години і пити тричі на день по півсклянки.

Інжир: протипоказання

  • При всій його користь і чудовому смаку інжир корисний не всім. Є категорії людей, яким він частково або повністю протипоказаний. Так, протипоказаний інжир при подагрі або панкреатиті, цукровому діабеті, виразці шлунка або гастриті.
  • Особливо це актуально для періодів загострення захворювання, тоді як в періоди стійкої ремісії (бажано, проконсультувавшись з лікарем) обмежене вживання можливо.
  • Також слід бути обережними людям, які схильні до алергічних реакцій. Мінімальна кількість ефірних олій у смокве робить її відносно безпечною, але все ж краще обмежити себе одним-двома плодами, і далеко не кожен день.

Курага, чорнослив, інжир для хребта: відгуки лікарів

  • Подібна суміш широко використовується як допоміжний засіб для зміцнення і відновлення хребта. Лікарі відзначають, що в ній є безліч корисних речовин, які допомагають у лікуванні. В куразі, наприклад, вітаміну груп А і В, каротин, безліч мікроелементів, органічних кислот.
  • Не менше користі і від чорносливу, в якому містяться безліч вітамінів, магній з фосфором, такий необхідний для кісток кальцій, натрій. Успішно бореться із зайвою холестерином інжир, наповнюючи організм кальцієм, магнієм, вітамінами та іншими корисними речовинами.
  • Якщо вживати таку суміш щодня, то це благотворно впливає на зміцнення міжхребцевих дисків і правильне положення хребців, а також сприяє більшої пружності сполучних тканин і їх еластичності.
  • Приймати цей склад можна за своїм розсудом. Він однаково корисний і в тому випадку, якщо просто з’їдати кожен плід окремо (по одному інжиру, чорносливу і 4-5 шт. кураги), і якщо змішати всі інгредієнти в блендері, додавши мед. Приймати суміш лікарі рекомендує півтора місяця.
  • Приготувати такий цілющий склад можна також у вигляді драже, додавши до описаних вище плодам горіхи (волоські, фундук, мигдаль) і фініки, подрібнивши і змішавши все з медом, а потім скатав у формі драже.
  • Підкреслюючи безсумнівну користь такого складу, лікарі тим не менш акцентують на тому, що сам по собі він не є лікарським засобом і використовується тільки як допоміжна терапія.

Інжир – користь, відгуки

  • Ірина з Москви: Я закуповую інжир кілограмами, як свіжий, так і сушений. Свіжий просто їм, тому що обожнюю його смак. І, до речі, помітила, що, незважаючи на всю його солодкість, на фігурі це ніяк не відбивається. А ось сушений дуже люблю вприкуску з чаєм – і цукор не потрібен, і смак оригінальний виходить.
  • Ольга з Хабаровська: Я вживаю інжир не тільки як ласощі, але і як джерело вітамінів. Іноді змішую його з іншими сухофруктами і медом – помітила, що після тижня прийому такої суміші краще себе почуваю, і, як показало останнє обстеження, рівень холестерину в крові моїй став значно нижче.
  • Світлана Петрівна з Вологди: Замучив кашель – що не пробувала, скільки ліків і сиропів пила, все без толку. Знайома порадила відвар інжиру в молоці, розповіла, як заварювати, як пити. Я і подумала, що гірше від таких інгредієнтів все одно не буде. Через три дні після триразового прийняття цього відвару кашель значно зменшився, а через тиждень я про нього забула.
  • Анатолій Іванович, Орел: Десь вичитав про «чарівному» рецепті інжиру з молоком. Спробували будинку давати дітям від кашлю – допомогло! А пізніше виявили, що таке ж лікувальний вплив цей відвар надає і при хворобах горла, так що тепер у нас перший засіб від запалення горла – «чарівний» коктейль. Це ліки дітям дуже подобається, адже воно не тільки корисна, але й смачна!

Відео: Як їсти інжир і що в ньому корисного?

Виражаємо вдячність сайту vse-zdorovy.info за надану інформацію для статті.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Жіноче ім’я Ельвіра: значення, походження, опис імені, характер, енергетика, є ім’я в святцях?

У даній статті мова піде про повну характеристику імені Ельвіра.Багато батьків мріють про красиве ім’я для їх не менш прекрасних дочок. Одним з особливих і досить рідкісних імен у нашій […]
10647 1024x640 - Інжир свіжий сушений, в’ялений: користь і шкода для організму чоловіків, жінок, дітей, лікувальні властивості, хімічний склад, вітаміни, мікроелементи, калорійність, глікемічний індекс, народні рецепти, правила вживання