Картопляні галушки з м’ясом – універсальний рецепт східноєвропейської кухні. Картопля в поєднанні з м’ясною начинкою надає галушкам особливу ніжність і забезпечує ситість на тривалий період. В домашніх умовах можна поекспериментувати з різними видами м’яса і цікавими формами борошняного вироби. Різні соуси дають змогу урізноманітнити подачу звичного страви.
Картопляні галушки з м’ясом: класичний рецепт
Для ніжної начинки краще всього підходить курячий фарш з філейної частини. При використанні яловичини краще прокручувати м’ясо з невеликими прошарками жиру. Зі свинячої тушки ідеально підходить шийна частина.
Галушки з м’ясом варять безпосередньо перед вживанням. Остигле страва втрачає свій аромат і соковитість. У класичній подачі картопляні галушки подають зі сметаною і зеленню.
Список інгредієнтів:
- 0,5 кг картоплі
- 1,5 склянки пшеничного борошна
- 1 яйце
- ¼ Склянки води
- 2 ст. л. манної крупи
- 2 цибулини
- сіль і перець за смаком
- масло вершкове
Поетапне приготування:
- Картопля очищаємо від шкірки, нарізаємо великими кубиками. Відправляємо в каструлю з водою варитися до м’якості.
- Воду з каструлі зливаємо. Гарячий картопля передавливаем толкушкой і залишаємо для остигання.
- До картопляної маси приєднуємо яйце і манну крупу. Рівномірно вимішуємо.
- Додаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке тісто. Картопляне тісто не повинно прилипати до рук. Заготівля повинна відпочити близько півгодини.
- Куряче філе нарізаємо на шматочки. Подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Одну цибулину натираємо на крупній тертці і приєднуємо до м’ясного фаршу. Приправляємо спеціями за смаком. Вливаємо холодну воду і розмішуємо.
- Поверхня для ліплення картопляних галушок з м’ясом присипаємо борошном. Розкачуємо тісто у вигляді джгута. Розрізаємо ножем на порційні шматочки.
- З шматочків тіста формуємо коржі. У середину кожної заготовки викладаємо столову ложку курячого фаршу. Добре защипуємо краю. З допомогою рук надаємо галушкам форму колобків і викладаємо на дошку з борошном.
- У велику каструлю наливаємо води, підсолюємо і доводимо до кипіння. З допомогою шумівки опускаємо картопляні галушки з м’ясом в киплячу воду.
- Галушки варяться на середньому вогні близько 10 хвилин. У процесі готування борошняні вироби спливають на поверхню і проварюються ще кілька хвилин.
- Поки галушки варяться, беремо одну цибулину і нарізаємо півкільцями. Підсмажити на вершковому маслі.
- Зварені галушки витягуємо з води, викладаємо в глибоку тарілку і поливаємо олією з цибулею. Сметана із зеленню ідеально доповнює картопляні галушки з м’ясом.
На замітку: Курячий фарш ідеально поєднується з смаженими грибами.
Картопляні галушки з м’ясом: рецепт зі свининою
Список інгредієнтів:
- 8-10 бульб картоплі
- 1,5 склянки борошна
- 3 курячих жовтка
- 1 цибулина
- рослинна олія
- 200 р свинини
- сіль і спеції за смаком
Як приготувати картопляні галушки з м’ясом:
- Очищену картоплю подрібнити кубиками. Пересипати в каструлю, залити водою і поставити варитися до готовності.
- Гарячу воду зливаємо. Картопля подрібнюємо в пюре будь-яким зручним способом.
- З трьох яєць відокремлюємо жовтки. Приєднуємо до картоплі. Підсолюємо і перемішуємо.
- До картопляної маси підсипаємо просіяне борошно і замішуємо еластичне тісто.
- Цибулину нарізати кубиками і трохи обсмажити на рослинному маслі.
- Свинину нарізати дрібними кубиками і додати в сковороду. Додати спеції і обсмажувати 7-10 хвилин, помішуючи ложкою.
- Картопляну заготівлю розділити на порційні шматочки. Сформувати коржі. У центр борошняний основи покласти столову ложку м’ясної начинки і надати галушці форму кульки.
- Галушки відправляємо в киплячу підсолену воду і відварюємо до готовності не більше 10 хвилин. Подаємо з вершковим маслом, засмажкою або зеленню, сметанним або томатним соусом.
На замітку: Картоплю можна відварити разом з шкіркою. Після охолодження очистити, розрізати навпіл і передавити товкачиком.
Томатний соус з часником до картопляних галушок з м’ясом
Для соусу знадобиться:
- 400 р консервованих томатів
- 50 мл олії оливи
- 5 часникових зубчиків
- кілька гілочок кінзи
- 1 ст. л. цукру
- хмелі-сунелі
- чорний мелений перець
- сіль за смаком
Поетапне приготування томатного соусу з часником до картопляних галушок з м’ясом:
- Томати перекладаємо в чашу блендера. Приєднуємо оливкова олія і збиваємо до пюреобразного стану.
- Томатну суміш перелити в маленьку каструльку і на маленькому вогні доводимо до кипіння.
- Часник подрібнюємо через часникодавку. Зелень кінзи дрібно нарізаємо. Підготовлені інгредієнти приєднуємо до киплячого томату.
- Додаємо сіль, цукор і спеції за смаком. Кип’ятимо ще п’ять хвилин і знімаємо з плити для остигання. Остиглий соус перелити в соусницю і подаємо разом з картопляними галушками з м’ясом.
Сметанно-часниковий соус до картопляних галушок з м’ясом
Інгредієнти:
- 400 мл сметани
- 1 ч. л. білого хрону
- 3 зубчики часнику
- чорний мелений перець
- сіль
Поетапне приготування сметанно-часникового соусу:
- Корінь хрону натираємо на тертці.
- Часник пропускаємо через часникодавку.
- Сметану змішуємо з хріном і часником. Перемішуємо, пробуємо і тільки потім додаємо спеції на свій розсуд. Соус можна розподілити зверху зварених картопляних галушок з м’ясом.
Картопляні галушки з м’ясом легко готується в мультиварці. В якості начинки можна використовувати відразу кілька видів м’яса. Побалуйте своїх рідних смачними і поживними галушками з м’ясом.
Відео: Смакота з картоплею і м’ясом
<