
Серед різноманіття термостійкого посуду форми з фольги займають особливе місце. В даний час їх популярність дещо знизилася. Але забуті вони абсолютно марно. Є безліч страв, які вийдуть ідеальними на смак саме у формі з фольги. В їх захист говорить велика кількість корисних характеристик. Таке придбання буде вигідним і точно стане в нагоді в кулінарній справі.


Плюси і мінуси
Подібні форми не даремно роблять з алюмінію. Завдяки цьому у них є маса позитивних особливостей.
- Зручність і практичність. Прискорюють час приготування продуктів, економлять сили на митті, якщо модель одноразова.
- Багатофункціональність. Завдяки хорошій термостійкості в них можна не тільки запікати, але і заморожувати і зберігати продукти.
- Рівномірність розподілу тепла. Страва не підгорить по краях і не залишиться сирих всередині.
- Привабливий зовнішній вигляд. Формами приємно користуватися, в них можна подавати приготовані страви на стіл. Такий посуд допомагає підтримувати потрібну температуру.
- Відповідність нормам безпеки для людини, відсутність токсичних речовин.
- Екологічність. Біорозкладаний матеріал не принесе шкоди природі при утилізації.

Порівняно з іншими формами (керамічними, скляними, сталевими або чавунними) фольговані є більш легкими, їх зручно зберігати. Звичайно, вони поступаються по міцності і можуть мяти. Але зате не розіб’ються при падінні, як скляні, на них не буде сколів. Форми з алюмінієвої фольги більш стійкі і краще зберігають форму, ніж силіконові або паперові формочки. Додатковий плюс – низька вартість при гарному якості. Такий посуд для запікання може собі дозволити придбати більшість людей.
Вироби з фольги безпечні для контакту з харчовими продуктами. Звичайно, якщо це не стосується кислого середовища. У цьому випадку контакт повинен бути мінімальним з часу. Навіть при частому використанні попадання алюмінію в їжу і, відповідно, в організм людини мізерно і не може завдати істотної шкоди. Більш того, форма для запікання, виконана з фольги, допоможе зробити раціон більш здоровим, так як не вимагає змащення маслом.
Приготовлені продукти запікаються у власному соку і зберігають всі корисні речовини.


Види
Оскільки різновидів металевих форм досить багато, слід чітко розуміти, що являє собою виріб з фольги. Грубо кажучи, під ними можна розуміти тільки ті різновиди алюмінієвого посуду для запікання, які були зроблені з аркуша (методом пресування). Литий алюмінієвий посуд – це зовсім інший вигляд, і її властивості будуть відрізнятися.
Вироби можуть відрізнятися по товщині. Більш щільні борти і дно дають можливість багаторазового використання. Але навіть до багаторазових форм слід ставитися дбайливо. Крім цього, форми можуть відрізнятися за розміром, місткості і висотою бортиків. Маленькі формочки призначаються для приготування порційних страв.
Зазвичай при покупці більшою мірою звертають увагу на зовнішній вигляд. Найчастіше зустрічаються:
- квадратні або прямокутні;
- круглі або овальні;
- фігурні (у вигляді квітки, серця і так далі).



Найбільш популярні одинарні варіанти, однак є й здвоєні, а також складаються з декількох відсіків. Дно може бути гладким або рельєфним. Ребристе дно у вигляді певного узору може стати прикрасою страви, особливо якщо мова йде про кондитерських виробах. Те ж саме стосується і бортиків.


Слід звертати увагу на краю форм:
- L-подібний край зазвичай йде в моделях з кришками;
- G-подібний край більше підходить для випічки, а накрити його можна відповідним листом звичайної фольги.
Слід розрізняти форми для запікання і касалетки – своєрідні одноразові контейнери для зберігання, які сприяють збереженню свіжості їжі. У них можна розігрівати їжу.


Правила використання
Форми з фольги можна сміливо використовувати для:
- випічки хлібобулочних виробів;
- запікання м’яса, риби, курки, овочів і фруктів в духовці;
- для приготування холодних закусок і десертів;
- зберігання приготовлених страв;
- транспортування будь-яких підходять за розміром продуктів;
- заморожування і розігрівання.


Крім духової шафи, їх можна використовувати для смаження на вугіллі (при цьому варто уникати відкритого вогню). З приводу мікрохвильовки існує чимало суперечок. Виробники контейнерів з фольги стверджують, що це безпечно – треба лише стежити за тим, щоб вони не торкалися стінок мікрохвильовій печі, відсутня кришка.
Щоб використання форм з алюмінієвої фольги не принесло розчарувань, слід врахувати кілька правил.
- Перед першим застосуванням, незважаючи на думку, що фольга володіє антибактеріальними властивостями, виріб краще помити. Для цього потрібна м’яка губка і звичайний миючий засіб – абразиви і жорсткі щітки заборонені. Перед повторним миттям брудну багаторазову ємність краще замочити в теплій воді, потім вимити і обсушити рушником.
- Змащувати форму не потрібно. Але ось стежити, щоб температура була оптимальною, і страва не підгоріло – обов’язково.
- Щоб м’ясо запеклось рівномірніше, форму краще закрити кришкою або фольгою. За 10-15 хвилин до готовності кришку знімають і дають страви підрум’янитися. Допоможе Фольга, якщо зазвичай верх підгорає. Герметично закривається форма вбереже духовку від бризок жиру.
- Не можна перегрівати порожній посуд. Перед початком готування потрібно тільки розігріти духову шафу. Прямий контакт з вогнем може призвести до прогорання.
- Виймають продукти з форми досить просто. Для цього можна використовувати лопатки, перевернути ємність або розрізати бортики.


Як зробити своїми руками?
З покупкою алюмінієвих форм з фольги зазвичай не виникає клопоту. Їх можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині, а також в деяких продуктових. Однак у разі необхідності подібну форму можна легко зробити своїми руками, використовуючи для цього звичайну фольгу. Вона легко згинається і мнеться, але при цьому не рветься. Звичайно, для форм краще використовувати фольгу товстіший, але ця інформація не завжди вказується на упаковці, тому підійде будь-яка.
Щоб у процесі готування форма не деформувалася, краще використовувати кілька аркушів, накладених один на одного.
Найпростіший варіант – взяти в якості основи підходящу за розміром і формою посуд. В цьому випадку потрібно діяти певним чином.
- З зовнішньої або внутрішньої сторони вибраної ємності накладаються аркуші. Це необхідно зробити так, щоб центр дна і листів приблизно збігався, і по сторонам залишалося однакову відстань.
- Потім приступаємо до формування дна. Від того, наскільки чіткими будуть згини, залежить стабільність конструкції.
- Після дна приступаємо до притискання листів з боків. Як тільки це буде зроблено, сформовані бортики потрібно обрізати, а гострі краї загнути.


З маленькими формочками чинимо ще простіше. Для цього потрібно взяти два однакових склянки без ручок. Один з них перевертаємо, зверху (на дно з зовнішньої сторони) кладемо шматок фольги і одягаємо другий стакан. Далі потрібно просто оформити краю.
Контейнери для запікання з фольги можна сформувати і без твердої ємності – просто руками. Для зручності деякі формочки роблять з ручками. При цьому дно необов’язково має бути гладким – з допомогою підручних коштів на ньому можна зробити відповідні відбитки.


Про те, як зробити форму з фольги для запікання, дивіться далі.