Людям, хворим на цукровий діабет теж іноді хочеться солодкого, але цукор – головний ворог діабетика. Якщо цукор не можна, так може бути можна мед при цукровому діабеті? З чого складається мед? Шкідливий він так само, як і цукор? І чи можна його взагалі діабетикам? Спробуємо з цим питанням розібратися в цій статті.
Мед при цукровому діабеті: який у ньому цукор?
Цукор складається повністю з сахарози. Щоб сахароза засвоїлася, спочатку наш організм з допомогою виробляється підшлунковою залозою інсуліну, переводить її на глюкозу і фруктозу, і тільки потім засвоює.
Склад меду наступний:
- До 38% фруктози
- До 31% глюкози
- 15-20% води
- До 6% мальтози (солодового цукру)
- До 4% сахарози
- До 3% інших цукрів (вища олигоза, раффиноза, мелицитоза, трегалоза)
- До 1% вітамінів групи B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, H, K, E) і мінералів (калію, бору, сірки, фосфору, хлору, хрому і ще безліч мінералів, в тому числі і такого рідкісного як золото)
Увагу. Найбільше корисних речовин в темному меді.
По складу меду ми бачимо, що сахарози в ньому невелику кількість, значить, і інсуліну потрібно небагато, і підшлункова залоза не перевантажиться роботою. Ну, а для засвоєння глюкози і фруктози, наскільки ми пам’ятаємо, інсулін не потрібен. Як бачимо, мед при цукровому діабеті більш корисний, ніж цукор.
Увагу. У меді присутній такий мікроелемент, як хром, покращує роботу підшлункової залози і вироблення інсуліну.
Можна їсти мед при цукровому діабеті?
Ми вже з’ясували, що мед засвоюється організмом набагато легше, ніж цукор. Для перетравлення меду навіть інсулін не потрібен – глюкоза відразу надходить у кров. Діабетики, не поспішайте радіти — інсулін все ж потрібен, але для інших цілей: для розподілу глюкози з крові у внутрішні органи, які її потребуватимуть.
Мед при цукровому діабеті 1-го і 2-го типу, небагато, можна з’їсти, але потрібно вибирати такі сорти, де більше фруктози, ніж глюкози:
- Акацієвий, він з легким квітковим ароматом
- Каштановий, гіркуватий на смак, зі специфічним смаком
- Липовий, з легкою гіркуватістю, корисний також при застуді
- Гречаний — темний
- Осотовый
- Кіпрейний
- Волошковий
- З сот, разом з воском, що знаходяться у сотах, глюкоза повільніше всмоктується в кров
Увагу. Мед, який швидко кристалізується, багатий на глюкозу, а фруктози в ньому менше. Мед, багатий фруктозою, може зберігатися в рідкому стані 1-2 роки.
Це цікаво. В північних регіонах Росії, в меді більше фруктози, в південних – глюкози.
В яких ситуаціях можна з’їсти трохи меду при цукровому діабеті?
Бувають випадки в житті, коли мед при цукровому діабеті, просто необхідний. Це такі моменти:
- При нападах гіпоглікемії (нестача глюкози в крові) – вона може настати після посилених фізичних занять
- Якщо потрібно припинити розвиток в організмі шкідливих грибків (бруцельозу, дизентерії, сибірської виразки, паратифу й тифу)
- Якщо є ранки і виразки на слизовій, наприклад, у роті
- Якщо доводиться приймати багато ліків — мед зменшує їх побічні дії
- Для зміцнення імунітету, нервової і кровоносної систем
- Для покращення роботи шлунку і кишечника, особливо при захворюваннях цих органів
В якій кількості можна їсти мед при цукровому діабеті 1-го типу?
У діабетиків 1-го типу підшлункова залоза не виробляє інсулін. Кожен день, хворіють цим типом діабету, інсулін вводять собі самі. Їм потрібно строго розраховувати кількість вуглеводів, що надходять з їжею. Вуглеводи вимірюються в хлібних одиницях, скорочено ХЕ.
Наведемо деякі продукти в ХЕ одиницях. 1ХЕ відповідає:
- 12 г меду або неповна столова ложка
- Скибочка хліба в 20-25 г
- Половина булочки
- Підлогу пиріжки з м’ясом
- 2 ст. л. будь-якої каші, макаронів або картопляного пюре
- 1 середня картоплина, зварена в мундирі»
- Середня за величиною котлета
- 3-4 пельмешки
- 2-3 вареника з сиром
- 1 середній сирник
- Невелика порція (12 скибочок) картоплі фрі
- 1,5 склянки томатного соку
- 1 склянку молока, кефіру або квасу
- 1 середнє яблуко
- 12 шт. вишень
- 200 р полуниці або малини
- 20 г сухофруктів
Щоб вжити з користю 1ХЕ, потрібно ввести в організм 1,4 одиниці інсуліну. У добу припустимо з’їдати 20-25ХЕ.
Розрахувавши на цілий день кількість вуглеводів, от і вирішуйте самі, скільки вам можна з’їсти в день меду при цукровому діабеті, або взагалі на цей день не заплановано, якщо хочете, щоб харчування лікувало ваш організм, а не калічили.
В якій кількості можна, чи не можна, їсти мед при цукровому діабеті 2-го типу?
При цукровому діабеті 2-го типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але її організм не сприймає.
Що потрібно робити, і чи можна їсти мед при цукровому діабеті 2-го типу?
- Можна вам чи не можна мед – вирішить лікар. Спочатку потрібно перевіряти рівень глюкози в крові після з’їденої ложечки меду. Бувають випадки, що від меду у хворого настає гіперглікемія (перенасичення глюкозою крові), тоді мед не можна їсти взагалі.
- Мед не можна натщесерце, а тільки після основної їжі, тому він повільніше засвоюється.
- Мед не можна на ніч, вночі ми спимо, а значить, не задіяні ні фізичною, ні розумовою працею, і глюкоза затримується в крові.
- Хворим на цукровий діабет потрібно харчуватися, враховуючи глікемічний індекс (скорочено ГІ) продукту. Глікемічний індекс показує швидкість, з якої засвоюється глюкоза в крові. У меду високий глікемічний індекс — 90, і його можна не більше 1 ч. л. в день.
- Їжте більше продуктів з низьким ГІ, з середнім – іноді, а з високим – забороняється.
Отже, тепер ми знаємо, що мед при цукровому діабеті треба обмежувати, і не вживати більше 1 ч. л.
Відео: Мед при цукровому діабеті: поради та рекомендації
<