Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 1 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Акваріумна бакопа — це багаторічна рослина, яка може існувати як у воді, так і на суші. Саме його часто використовують акваріумісти для декору свого штучного водоймища. Він простий в посадці і догляду, а при створенні сприятливих умов постійно цвіте.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 2 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Особливості

В комфортному середовищі зростання бакопа виростає до 60 см, рослина має повзучі або прямостоячі пагони, трохи розгалужені. Ширина стебла — 4 мм, структура м’ясиста, підводна частина не має узлісся, надводна, навпаки, сильно колоситься.

Листки дрібні, не більше 3 см в довжину, а ширина варіюється від 8 до 15 см, форма пластини яйцеподібна, розташування хрестоподібно-супротивное, структура, як і в стебел, м’ясиста. Колір стебел і листя представлений різними відтінками оливкової від світлого до темного, при хорошому освітленні деякі частини рослини можуть стати коричневими. Коренева система досить слабка.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 3 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Види для акваріума

Для висадки в штучних водоймах підходить 5-10 різновидів бакоп. Розглянемо найбільш поширені.

  • Каролінська — це досить невибагливі представники акваріумної флори, які не вимагають особливого догляду. Оптимальний температурний режим, що сприяє повноцінному росту і розвитку такої бакопи, становить +25… 28 градусів Цельсія. Якщо температура буде зниженою, листя і стебла почнуть псуватися, і рослина призупиняється в рості. Цього різновиду потрібно тривалий світловий день не менше 11-12 годин.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 4 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська
  • Австралійська — цей акваріумний мешканець виростає до 35-40 см, листові пластини розташовуються супротивно. Для підтримки здоров’я австралійської бакопи потрібен великий резервуар об’ємом від 50 л і більше, при цьому шар субстрату повинен складати близько 3-5 див. Розмножується ця різновид живцюванням.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 5 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська
  • Бакопа мадагаскарська — проявляє високу ефективність очищення акваріумної води, знищення водоростей та окремих тінистих рослин. Вирощувати мадагаскарську бакопу в штучної середовищі зовсім нескладно, хоча незабаром після живцювання її зростання дещо сповільнюється, і щоб повернути колишній темп розвитку, необхідно посилити потужність освітлення.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 6 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська
  • Моньє — цей зелений вихованець користується великою популярністю у акваріумістів. Це й не дивно, адже він відрізняється ефектним декоративним виглядом, соковитістю і насиченістю барв. Рослина гармонійно виглядає з будь-яким фоном акваріума і підкреслює красу рибок, а крім того, може рости в різних типах субстратів.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 7 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська
  • Ряболисті — цих акваріумних вихованців зазвичай використовують для декорування резервуарів прямокутної і нестандартної форми. Традиційно їх розміщують на передньому плані, оскільки для повноцінного зростання цього акваріумному жителю потрібне яскраве світло. Крім того, дуже важливо дотримуватися оптимального температурного режиму, не виходячи за рекомендований рівень нагріву.

Всі різновиди бакоп різняться своїми індивідуальними зовнішніми особливостями, тому досвідчені акваріумісти зазвичай розміщують їх у різних ділянках водойми.

Моньє гармонійніше всього виглядають в кутах акваріума, оскільки цей різновид дуже швидко йде в ріст, декорує затемнені ділянки і створює в резервуарі досить цікавий ефект.

Ряболисті квітка дуже тендітний і ніжний, він вимагає уваги і постійної турботи. Він досить болісно переносить будь-які пересадки, тому бажано розміщувати його подалі від інших представників акваріумної флори.

Австралійські бакопи дуже ефектно виглядають на передньому плані. Нерідко заводчики поєднують в одній ємності відразу кілька видів цих рослин.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 8 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Умови утримання та догляд

Займатися вирощуванням бакопи можна, тільки вивчивши попередньо деякі особливості догляду та утримання цієї культури у водному середовищі.

Об’єм акваріума, куди ви плануєте висадити бакопи, повинен бути великим — не менше 50 л, температура води в ньому повинна триматися на позначці +20… 25 градусів Цельсія.

Для підтримки комфортних умов існування бакопе потрібно слабокисла вода, бажано м’яка — якщо вона буде надмірно жорсткою, то на дорослих листках виникають деформації.

На ріст і розвиток рослин не впливає наявність харчових залишків та іншої органіки в середовищі — на поверхні бакопи рідко з’являються коричневі і зелені водорості, які можуть надати несприятливий вплив на стан культури.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 9 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Всі необхідні поживні речовини бакопа отримує з води, куди вони надходять разом з їжею для риб і залишками молюсків, ніяких додаткових підгодівлі робити не потрібно.

Бакопа любить хороше освітлення, тому в акваріумі повинні бути встановлені лампи. Перевагу краще віддавати люмінесцентним, оскільки вони, на відміну від ламп розжарювання, не нагрівають воду. Потужність і спектр світіння підбирають в індивідуальному порядку в залежності від обсягу ємності та особливостей водної флори і фауни.

Звертаємо увагу, що для водяних рослин дуже важливий не тільки штучна, але й природне сонячне світло — він робить саме благотворний вплив на їх зростання. Загальна тривалість світлового дня повинна складати не менше 10-12 годин.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 10 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Коренева система у бакоп слабка, тому багато акваріумісти радять садити прямостоячі підвиди в окремий горщик, їх зазвичай розміщують по кутах і на задньому плані резервуара. Рослина відрізняється прискореними темпами зростання, тому при розміщенні їх по центру досить швидко заповнює весь простір. Сланкі різновиди буде незайвим притиснути каменем або іншим декоративним елементом, після того як культура повністю вкорениться, вона буде виглядати, як гарний зелений килимок.

Час від часу бакопа вимагає пересаджування та обрізки занадто розрослися гілок — такі маніпуляції сприяють декоративності рослини, зростання нових пагонів і формування живців.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 11 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

Розмноження

Зазвичай бакопу розмножують двома основними способами.

Вегетативно — як правило, застосовується метод живцювання. Для цього з маківки дорослої рослини зрізають пагони довжиною від 10 до 15 см і пересаджують в грунт, не чекаючи появи корінців – вони з’являться вже в субстраті через кілька діб.

Насіннєвий — цей метод більш поширений. Посадку бакопи зазвичай виробляють в першій декаді березня. У цей час потрібно підготувати поживний субстрат – він обов’язково повинен бути як можна більш пухким і володіти зниженою кислотністю. А ось насиченість грунту корисними мікро – і макроелементами багато в чому залежить не тільки від самих рослин, а й від особливостей догляду за рибками і іншими рухомими мешканцями акваріума.

Грунт потрібно попередньо продезінфікувати і ущільнити, ємність з сіянцями слід помістити в добре освітлене місце при температурі +20… + 25 градусів. Важливо підтримувати постійну вологість, для цього використовують систему крапельного поливу. Зазвичай через 2-3 тижні з’являються сходи, у місячному віці вони зміцніють, їх можна переміщати в штучний водойму.

bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 12 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська
bakopa 13 foto opis akvar umnogo roslini utrimannya v akvar um vidi bakopa mon karol ns ka 13 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська

У цілому зміст і розмноження бакопи не вимагає вузькоспеціалізованих навичок та знань. Ця рослина досить невибаглива, тому навіть при мінімальному догляді дуже швидко виростає і своїм виглядом прикрашає будь-який акваріум.

А якщо розмістити в одній ємності кілька різних видів бакопи, то водний пейзаж ніколи не буде нудним і монотонним.

Про бакопе мадагаскарської дивіться у наступному відео.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Печворк гачком: схеми в’язання в клаптиковому стилі, в’язані з квадратів туніки і літні кофти для початківців з покроковим описом

Серед різних видів рукоділля особливою популярністю здавна користується печворк. З англійської мови назва перекладається як «робота з клаптиками». Однак існує в’язаний печворк, коли виріб складається з різнобарвних клаптиків. Воно робиться […]
pechvork gachkom shemi v yazannya v klaptikovomu stil v yazan z kvadrat v tun ki l tn kofti dlya pochatk vc v z pokrokovim opisom 1 - Бакопа (13 фото): опис акваріумного рослини, утримання в акваріумі, види бакопа моньє і каролінська