Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 1 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Складна професія суднового кухаря затребувана насамперед у містах-портах. Тому, хто вибрав цю роботу, слід врахувати, що мати справу він буде не тільки з приготуванням їжі. Судновий кухар складає меню, призначає дієти, підбирає правильний раціон для хворих членів екіпажу, а також готує страви з урахуванням погоди та інших факторів, що позначаються на стані моряків.

Ця посада з категорії робочих спеціальностей. Щоб стати коком, потрібно професійно-технічну освіту, підтвердження своєї кваліфікації, бажаний досвід роботи в цій сфері не менше 1 року. Безпосередні начальники на кораблі – капітан і його заступник.

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 2 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Особливості

Працювати кухарем на кораблі набагато важче, ніж на суші. Тут недостатньо просто мати тягу до кулінарії – потрібно ще й море любити. Краще, коли коком стає юнак, хоча багато жінок теж справляються з такою професією. Судновий кухар не просто готує їжу на звичайній кухні або в їдальні. Його камбуз – це харчовий блок, в якому розміщені різні механізми та обладнання. Для приведення їх в дію потрібні спеціальні знання.

В обов’язки кока входить не тільки готування – він повинен стежити за печами, холодильниками, іншою технікою. Витривалість допоможе пережити довгий період знаходження у морі.

А його знання в області анатомії, дієтологи, організації правильного харчування і складанні меню допоможуть полегшити перебування і роботу на суднах його колег і товаришів по службі.

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 3 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Переваги і недоліки

Від цього фахівця залежать працездатність і стан екіпажу судна. Людина, що обрала таку професію, повинен усвідомлювати всю покладену на нього відповідальність, а також враховувати те, що працювати йому довго доведеться в замкнутому просторі. Бути психологічно стійким, в будь-якій ситуації зберігати спокій, вміти налаштувати інших, не тільки допомогти своїми діями, але і підтримати морально – ті якості, якими повинен володіти судновий кухар. А ще потрібно розуміти, що в цій справі є великий ризик для власного життя, особливо якщо мова йде про військовому кораблі. Так, робота приносить хороший дохід, так як оплачується праця кока високо, плюс завжди будеш ситим, але професія не така романтична, як її описують в літературі і показують у фільмах.

Передусім це дуже відповідальний і складний працю. Спробуємо розібрати плюси і мінуси окремо. Почнемо з позитивних моментів.

  • Кок – професія творчого плану, це політ вашої фантазії. Ви зможете творити кулінарні шедеври з самого звичайного набору продуктів і отримувати схвальні відгуки від членів команди.
  • Спеціальність дуже затребувана як на морі, так і на суші. Якщо у вас буде великий досвід роботи судновим кухарем і ви покажете, на що здатні, вас із задоволенням візьмуть в престижні ресторани на роботу.
  • Накопичений досвід і знання допоможуть в побуті і в особистому житті. Погодьтеся, не кожному дано балувати своє оточення вишукуваннями.
  • Постійна подяка від колег, клієнтів, своїх близьких і ще більше бажання творити для них.
  • Одне з головних переваг – хороший заробіток і ніколи самому не бути голодним.

Недоліків багато, але вони теж є.

  • Ранній підйом і пізній відбій.
  • Вся зміна у кухаря проходить стоячи. При цьому потрібно концентруватися не тільки на одному блюді, а як мінімум на трьох: першому, другому і десерт.
  • Професія травмонебезпечна, навіть професіонал високого рівня не може бути застрахований від опіків, порізів, інших травм.

Тим не менш цікава робота, що дозволяє розкрити талант і приносить хороший заробіток.

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 4 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Обов’язки

Повсякденних обов’язків у суднового кухаря досить багато:

  • провести обробку продукції;
  • скласти меню на кожен день (з урахуванням дієтичного харчування для тих, хто цього потребує);
  • приготувати сніданок, обідні страви та десерти, компоти і киселі;
  • приготувати тісто і випікати булочки, млинці, біляші, хліб (при неможливості його отримати);
  • зробити локшину, пельмені;
  • скласти заявки на отримання продуктів;
  • стежити за чистотою в камбузі і своєчасно обслуговувати кухонну техніку, неодноразово мити посуд.

З такою підвищеною навантаженням далеко не всі «сухопутні» кулінари впораються. Плюс треба врахувати, що іноді доведеться вести переговори з іноземними постачальниками, а значить, навички володіння міжнародною мовою також потрібні хорошому коку. В обов’язки суднового кухаря входить приготування страв середньої складності, але, крім цього, йому доводиться нарізати салати зі свіжих і варених овочів, м’яса), робити бутерброди, різні закуски тощо.

Свіжа випічка завжди асоціюється з домашнім затишком, тому для членів екіпажу це велике щастя, коли кок береться за приготування ароматних булочок, десертів. Так, у кухаря на судні є свої обов’язки, але багато залежить і від особистого підходу до організації справи. Керівництво та члени екіпажу завжди оцінять підприємливість, вправність і фантазію кулінарного спеціаліста на борту. Обов’язковою умовою є дотримання санітарних умов при приготуванні та роздачі їжі, і для цього кок може висунути свої вимоги капітану.

Керівництво корабля зобов’язана зробити все для створення відповідних умов праці кухаря на борту, адже воно також відповідає за дотримання правил охорони здоров’я екіпажу.

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 5 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Знання та навички

У посадовій інструкції кухаря-кока в загальному положенні вказується на те, що фахівець повинен пройти спеціальне навчання, мати відповідне свідоцтво. На цю роботу можна влаштуватися з 18 років при наявності медичного підтвердження. Спеціальна медкомісія визначає придатність кандидата і дає дозвіл на початок робіт після того, як пройшов навчання здав залік з санітарного мінімуму. Найголовніше, що повинен знати кок, – особливості та організацію харчування для екіпажу в залежності від умов і термінів плавання. Йому потрібно знати рецепти основних страв, технологію розділення їжі на порції, особливості оформлення. Визначення якості продуктів і правил зберігання – важливий момент у професії кулінарного співробітника на борту.

Знання з виготовлення і зберігання напівфабрикатів – теж те, що потрібно від суднового кухаря. Необхідні навики роботи з тестом, а також по випічці хлібобулочних виробів. Знання з основ раціонального харчування допоможуть правильно скласти меню і грамотно розподілити наявні запаси. Доведеться вести облік витрачання продуктів, тому потрібно вміти складати товарні звіти. Ну і звичайно ж, перед тим, як приступити до роботи, слід вивчити своє робоче місце, зрозуміти, як потроєний камбуз, які механізми в ньому є, перевірити інвентар і як працює обладнання, вивчити підсобні приміщення.

Нерідко задають питання: «чи Можна працювати судновим кухарем без освіти?». Якщо спостерігається дефіцит кадрів, то, швидше за все, можуть взяти людину без спеціальних знань, але вас попросять показати свої навички. Вам влаштують своєрідний іспит і все-таки попросять приготувати улюблену страву. Роботодавцю важливо буде побачити, на що ви здатні, він оцінить вашу швидкість приготування, вміння в цілому і смак.

Але перевага, звичайно, віддається тим, хто пройшов курс навчання в технікумі або кулінарному училищі, на худий кінець допоможуть спеціальні курси або відвідування майстер-класів з приготування певних категорій страв.

sudnoviy kuhar v chomu polyaga robota na sudah yak potr bn znannya 6 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Жіночі чоботи Crocs (49 фото): непромокаємий зимове взуття

Деякі бренди, завдяки відмінній якості і оригінальному дизайну швидко стають іменами прозивними. Наприклад, торгова марка Crocs подарувала своє ім’я легким, зручним, красивим босоніжкам, які сьогодні всі називають просто – крокси. […]
zh noch choboti crocs 49 foto nepromoka miy zimove vzuttya 1 - Судновий кухар: в чому полягає робота на судах? Які потрібні знання?