Як зробити тісто для вафельних трубочок: рецепт
Такий десерт, як вафельні трубочки, багатьом відомий і любимо з дитинства. Його часто пекли в той час (80-е і 90-е роки минулого століття), коли на прилавках магазинів почали з’являтися електричні вафельниці. З вафельницей пекти трубочки дуже просто і швидко, все що від вас потрібно – хороший рецепт тіста, прилад для випічки і будь-яка начинка.
Начинка буває різною: фруктові та ягідні, джеми, білковий і масляний крем, варена згущене молоко, заварний крем, шоколадний і багато іншого. Кожна господиня сама вирішувала ніж начинити свої трубочки, але навіть порожніми вони були дуже смачні, хрусткі, ситні і ароматні.
І зараз в сучасному магазині побутової техніки можна придбати вафельницю. Відрізняється від класичної «радянської» вона тим, що може мати незвичайний дизайн і більш компактну форму. Така вафельниця включається в розетку (деякі старі вафельниці можна було гріти на плиті).
ВАЖЛИВО: Секрет красивих вафельних трубочок в тому, що скручуються вони ще в гарячому стані, поки трубочки м’які. Остиглі трубочки стають крихкими і ламкими. Начинюються остиглі трубочки.
Класичне тісто, вам потрібно:
- Борошно (вибирайте вищого сорту) – 180-200 р. (середньої густоти).
- Яйця – 4-5 шт. (все залежить від їх розміру)
- Вершкове масло або спред – 1 пачка (можна взяти і жирний вершковий маргарин або ж рослинно-вершкову суміш).
- Цукор – кілька ст. л. (тут потрібно орієнтуватися на бажану солодкість).
- Ванілін та інші спеції за смаком
Приготування:
- Бажано просіяти борошно, бажано не один, а навіть два рази. Це зробить трубочки повітряними.
- Борошно змішайте з цукром і спеціями (хтось любить додавати корицю, хтось мускатний горіх).
- Яйця збийте міксером (можна разом, можна окремо), в яєчну масу поступово подбавляйте борошно і ретельно все перемішуючи.
- Олію заздалегідь розімніть при кімнатній температурі і м’яким додайте в тісто невеликими шматочками, ретельно перемішуйте тісто, щоб не було грудок.
- Перед смаженням ваше тісто обов’язково повинно постояти 15-20 хвилин.
- За цей час розігрійте вафельницю і змажте обидві її сторони будь-яким жиром.
- Наливайте тісто маленьким ополоником, в центр листа вафельниці, не розподіляйте (воно саме розтечеться).
- Закрийте вафельницю і потримайте її так 0,5-1 хвилину (залежить від того, якої потужності ваша вафельниця.
- Якщо помічаєте, що вафля вже підрум’янилася, її можна діставати.
- Діставайте вафлі спеціальною лопаткою, кладіть на стіл. Тут же згортайте в конус або трубочку, кладіть на піднос, щоб та охолола і ви змогли її начинити.
Як спекти вафельні трубочки?
Вам знадобиться:
- Борошно – кілька ст. л. (приблизно 6-8 ст. л).
- Яйця – 2-3 шт. (так само залежить від густоти тіста)
- Маргарин (разрешенозаменять спредом або маслом) – 1 пачка (стандартна 200 грам).
- Цукор – кілька ст. л. (як вам більше подобається)
- Майонез – 100 г (високої або середньої жирності 50-70%)
- Ванілін – за бажанням
Приготування:
- Розділіть яйця і вимішуйте білок до пишної і пружною піни.
- Жовтки до білого кольору збийте з цукром або пудрою, підмішайте майонез, потім з’єднайте з білками.
- Подбавьте борошно і талий маргарин, не зупиняючи перемішування і збивання маси.
- Цукор і спеції додайте за смаком
- Однорідне тісто залиште «відпочити» не менш, ніж на 10-15 хвилин, в цей час розігрійте вафельницю.
- Наливайте тісто в вафельницю звичним способом і смажте до рум’яності (це приблизно 15 секунд).
Як зробити листкове тісто для тістечок трубочок: рецепт
Листкове тісто абсолютно без проблем можна купити в будь-якому продуктовому магазині. Після покупки його слід повністю розморозити і м’яким нарізати на смужки, розкачати і скрутити в трубочки. Покупне листкове тісто значно економить ваші сили і час на приготування страви.
ВАЖЛИВО: Деякі господині вважають за краще замішувати домашнє листкове тісто, щоб трубочки вийшли особливо смачними, «домашніми» і ніжними. Листкові трубочки так само можна начинити кремом, джемом або згущеним молоком.
Вам знадобиться для тіста:
- Борошно (купуйте тільки вищого гатунку) – 350-400 грам (її потрібно кілька разів просіяти).
- Жирне масло (83%) – 1 пачка 200 р. (можна замінити на рослинно-вершкову суміш).
- Крижана вода – 130-150 мл
ВАЖЛИВО: Цукор в тісто можна не додавати, так як начинка, яка буде в трубочці обов’язково, повинна бути солодкою.
Замішування:
- Масло слід залишити на кілька годин при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким.
- Борошно просійте двічі тричі і зсипте гіркою
- У борошно додайте холодну воду і поступово замішують тісто. Воно буде тугим, але все-таки намагайтеся зробити його еластичним шляхом ретельного вимішування.
- Дайте грудці тесту постояти, це важлива умова хорошого листкового тіста.
- В цей час м’яке масло змішайте з декількома ст. л. борошна і ретельно перемішайте.
- Перший ком тесту слід ретельно розкачати і укласти шарами, змащуючи кожен шар маслом з борошном.
- Розкачайте тісто ще раз, складіть цеглинкою і відправте в холодильник.
- Через 2-3 години ще раз розкачайте і приступайте до формування трубочок.
- Для цього вам може знадобитися харчова фольга, картон або пергамент, який необхідно скрутити конусом.
- На конус акуратно намотайте серпантином смужку листкового тіста і відправте в духовку.
- Тримайте трубочку в духовці до тих пір, поки не з’явиться рум’яна кірочка золотого кольору (при 180 градусах це не більше 15-20 хвилин).
- Охолодіть трубочки і начиніть кремом
Як спекти листкові трубочки?
Вам знадобиться:
- Листкове тісто (можна листкове та дріжджове) – 500 р.
- Яйце – 1 шт.
- Варена згущене молоко «Іриска» — 1 банку
- Масло вершкове – 1 пачка
Приготування:
- З пергаменту у кілька шарів скрутіть конус.
- Тісто розморозьте і тонко розкачайте, обкрутив серпантином кожен конус.
- Трубочки змастіть збитим яйцем, щоб додати їм глянцю і рум’янцю.
- Запікайте трубочки 15-20 хвилин. За цей час вони повинні збільшитися в розмірах і стати красивого золотого кольору.
- Готові трубочки вийміть і охолодіть, потім витягніть паперові конуси.
- Холодні листкові трубочки наповніть будь-якою начинкою чи кремом.
- Готові трубочки можна прикрасити цукровою пудрою.
Рецепт білкового крему для вафельних і листкових трубочок
Білковий крем популярна начинка для трубочок з вафельного або листкового тіста. Білковий крем дуже легкий і має приємний солодкий смак, прекрасно доповнює не солодке тісто (особливо листкове). Приготувати білковий крем дуже просто і для цього не потрібні «складні» інгредієнти.
Вам знадобиться:
- Білки – 2-3 шт. (дивлячись скільки вам потрібно крему).
- Цукор – кілька ст. л. (солодкість регулюйте самостійно).
- Лимонна кислота або сіль (1-2 щіпки)
Приготування:
- Яйця заздалегідь охолодіть, щоб білок був холодний, так він збивається краще і дає стійку піну.
- Розділіть яйця на білки і жовтки, білки збийте з лимонною кислотою (можна на сік лимона замінити).
- Після цього поступово починайте додавати цукор невеликими порціями, повністю його розчиняючи.
- Після того, як додасте всі кількість цукру, перемістіть мисочку, в якій ви збиваєте на парову баню.
- На пару вимішуйте приблизно 5 хвилин
- Готовим кремом слід начинити трубочки з допомогою кулінарного мішечка або шприца.
Рецепт заварного крему для вафельних і листкових трубочок
Заварний крем – ще одна смачна начинка для трубочок з будь-якого тесту або вафель. Заварний крем легко зробити в домашніх умовах з простих інгредієнтів, а смак у крему дуже ніжний, м’який, вершковий.
Вам знадобиться:
- Молоко жирне (3,2% або домашнє) – 2 склянки (кількість молока залежить від того, скільки крему вам потрібно).
- Цукор – за смаком (декілька ст. л.)
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – кілька ст. л. (як загусник крему)
- Масло вершкове – 100-120 р. (можна і більше, але буде жирніше, вибирайте якісне, жирне і смачне масло).
Приготування:
- Молоко поставте на вогонь і нагрійте, не доводячи до кипіння.
- Розтопіть в молоці масло, додайте за смаком цукор.
- Яйця слід збити міксером в однорідну масу і тонкою цівкою ввести в молоко, ще не доведене до високих температур. Все це ретельно перемішуйте масу, щоб вона не дала грудочок.
- Не припиняючи збивання віночком (саме їм краще заварювати і перемішувати крем), підсипати муку.
- Пробуйте крем, не робіть його занадто густим, так як охолонувши, він стане щільніше.
- Повністю охолодіть крем, якщо він осоружний скоринкою на поверхні, його потрібно ще раз збити віночком або блендером.
- Начиніть кремом трубочки з допомогою кулінарного мішечка або ложки.
Рецепт масляного крему для вафельних і листкових трубочок
Масляний крем дуже смачний тому, що крім своєї жирності, володіє приємним вершковим смаком. Найпростіший рецепт такої начинки – це перетерти вершкове масло хорошого якість з цукром до повного його розчинення. Але так само можна зробити такий крем шоколадним, додавши кілька ст. л. какао, ванілі та кориці для аромату.
Вершковий масляний крем, потрібно:
- Масло високої жирності – 1 пачка (200 м, можна і більше, в залежності від того, скільки крему вам потрібно).
- «Іриска» варене згущене молоко – 1 банка
- Какао – 1-2 ст. л. (можна не додавати)
- Ваніль – 1 пакетик (ваніліну або ванільного цукру)
Приготування:
- Масло слід залишити при кімнатній температурі на кілька годин, щоб воно стало м’яким.
- М’яке масло відправте в посуд з високим дном, додайте до масла вміст однієї банки згущеного молока (можна використовувати так само не варену, а звичайну).
- Висипте вміст одного пакетика ваніліну, 1 ст. л. какао.
- Почніть збивання на швидкому режимі міксера, якщо крем вийшов дуже рідким, ви можете його ненадовго відправити в холодильник.
- Начиняти необхідно трубочку кремом через кулінарний мішечок або шприцом.
Рецепт крему з сиром для вафельних і листкових трубочок
Сирний крем не тільки смачний, але до того ж ще й дуже корисний, в порівнянні з іншими начинками. Для того, щоб його було приємно є в трубочках, сир потрібно купувати жирний, а найкраще – домашній. Сир необхідно перетирати через сито, щоб домогтися однорідної маси без грудочок. Якщо не хочете цим займатися, заздалегідь придбайте сирну або сирну масу зі смаком (фрукти, ягоди, карамель, ваніль) або без.
Вам знадобиться:
- Домашній сир – 400-500 р. (або жирний магазинний)
- Цукор – кілька ст. л. за смаком
- Ваніль – 1 пакетик цукру
- Кориця – 0,5 ч. л. (можна не додавати)
- Щіпка лимонної кислоти
- Сметана жирна (бажано домашня) – кілька ст. л.
Приготування:
- Сир слід перетерти через сито або подрібнити в чаші блендера.
- Додайте декілька ст. л. сметани в сир і ретельно перемішайте з цукром, ваніліном, корицею.
- При бажанні ви можете розмочити родзинки в окропі і віджати, потім додати в сирну масу.
- Ніжним кремом (чим більше додасте сметани, тим він буде м’якше) начиніть трубочки з кулінарного мішечка.
Оформлення вафельних і листкових тістечок трубочок
Сервірування страви має велике значення, адже від того, як ви подасте трубочки, залежить багато чого, а головне – бажання їх з’їсти. Прикрасити начинені трубочки можна кількома способами:
- Присипати цукровою пудрою
- Присипати какао порошком
- Прикрасити стружкою шоколаду
- Прикрасити свіжими ягодами і фруктовою нарізкою
- Прикрасити фігурками карамельними
- Прикрасити кольоровий кондитерської присипкою
- Посипати крихтою печива або бісквіта
- Посипати подрібненим горіхом
Фото готових трубочок, сервірування та подавання:
Відео: «Як приготувати домашні трубочки?»
<