Rape culture: Чому варто говорити про зґвалтування з тинейждерами

rape culture pochemu stoit govorit ob iznasilovanii s tineyzhderami 1 - Rape culture: Чому варто говорити про зґвалтування з тинейждерами

Лора Бейтс, письменниця, феміністка, засновниця проекту «Звичайний сексизм» (Everyday Sexism Project), нещодавно виступила на Единбурзькому міжнародному фестивалі книги. Її промова стосувалася важкою і складно теми — фактів сексуального насильства в британських школах. Лора розповіла про те, що сучасні хлопчики-підлітки вважають нормальним, коли дівчата плачуть під час сексу, що коли їм боляче — це нормально. А все тому, що хлопці дивляться порно, в якому до жінок ставляться, як до речей, а не як до людей. Ситуацію, вважає Лора, потрібно міняти. Але як? Варто почати з діалогу «про це».

Насильство як норма

Лора Бейтс побувала в середній школі, де на випадок сексуального насильства були залучені підлітки 14 років. У хлопчика запитали: «Чому ти не припинив, коли вона почала плакати?» Хлопчик щиро дивувався: «Ну, дівчатка ж завжди плачуть під час сексу!» На жаль, це не єдиний такий випадок: Лора Бейтс каже, що під час зустрічей зі школярами різного віку, їй доводилося чути, що сльози — це не привід «зупинити гру», бо діти бачать дійсно багато жорсткого порно.

Якщо в школі трапляється сексуальне насильство, то жертву, найчастіше, залишають у тому ж класі — з ґвалтівником. Все тому, що школи просто не знають, які заходи вживати. «Останні посібники для школярів і для адміністрації були написані 20 років тому, тобто для цих хлопців, що ростуть на секстинге і онлайн-порно, вони абсолютно марні», — говорить Лора Бейтс. Саме Бейтс стала тим голосом, який почуло уряд Великобританії і, нарешті, прийняв рішення про запуск у школах курсу «Основи здорових взаємин», у тому числі сексуальних. Бейтс каже, що святкувати перемогу рано: «Ще не ясно, яка там буде програма, чи буде вона враховувати вплив технологій».

Як протистояти тенденції

На жаль, джин випущений з пляшки: хлопці дивляться порно в смартфонах, якщо їх відбирати будинку, то вони знайдуть доступ до інтернету в будь-якому іншому місці. Порноіндустрія зовсім не поспішає робити кроки до серйозного обмеження доступу неповнолітніх до «дорослої» продукції. У 2017 році у Великобританії був прийнятий закон про цифровий економіці (Digital Economy Act), що вимагає перевірки віку споживача, але ми серйозно думаємо, що дитина не здогадається, що достатньо вказати інший вік? Діти і без порно часто прибріхують, коли говорять про своєму віці.

Єдиний спосіб з цим впоратись — говорити з дітьми про те, що собою являє насильство, про те, що воно неприпустимо. Це завдання не тільки для шкіл.

Наприклад, в Лондоні один із театрів, «Tender», спільно з неурядовими організаціями, робить проект з попередження сексуального та домашнього насильства через рольові ігри, тому важливо підтримувати подібні ініціативи фінансово. Держава повинна зрозуміти, що профілактика насильства потребує інвестицій: до щастя влади передумали підвищувати орендну плату шелтерам для жертв насильства, фактично це призвело б до їх закриття. Але мета — не більше шелтеров, а зробити так, щоб жінкам не доводилося туди звертатися.

Тінейджерів також варто залучати до проектів, типу Everyday Sexism Project. Дана ініціатива дала можливість жінкам, які пережили сексуальне насильство, поділитися своїми історіями. Так, нічого в їхньому житті виправити вже не можна, проте можна донести до підростаючого покоління, чому в житті робити так, «як у кіно», не варто.

Джерело: www.the-pool.com

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Генезис знань: 15 документальних фільмів про еволюцію

Якою була Земля до появи людини, звідки взялися динозаври і куди зникли, які тварини є найрозумнішими та невже правда, що ми походимо від мавпи — відповіді на ці питання ви […]
genezis znaniy 15 dokumental nyh fil mov ob evolyucii 1 - Rape culture: Чому варто говорити про зґвалтування з тинейждерами