Вода – основа всього живого на планеті, з її допомогою відбуваються всі процеси навколо і всередині нас. Вона має безліч параметрів і характеристик, які визначають її якість, найважливіша з яких – жорсткість. Визначити жорсткість води можна за концентрації солей в її складі. Залежно від цього вся вода розділяється на м’яку, середню і жорстку. У природі зустрічається ще й наджорстка вода, але пити таку воду неможливо.
В чому визначати жорсткість води: трохи теорії
Будь-які експерименти вдома або в лабораторії, в даному випадку, щоб визначити жорсткість води, потрібно проводити у відповідності з встановленими нормами і в певних одиницях вимірювань.
- Солями жорсткості виступають кристали кальцію і магнію. Саме від їх концентрації і залежить жорсткість.
- Всесвітньою організацією прийнята одиниця вимірювання — моль/м3. Але вона не дуже зручна у розрахунках, тому все ж єдиного вимірювального показника не існує. Тому варто враховувати співвідношення для перекладу. Адже кожен тест або прилад має різні характеристики залежно від виробника.
Російська система Госту 31865-12 затвердила фіксований показник – градус жорсткості (°З), який дорівнює значенню міліграм-еквівалент на літр (мг-екв/л). 1°Ж = 1 мг-екв/л = 20,04 мг Ca2+ і 12,16 Mg2+.
Ступені жорсткості:
- До 2° — це м’яка вода
- Від 2 до 10° — середній показник
- Від 10 до 12° — жорстка вода
- Понад 12° — наджорстка
Але практика показує, що вже на межі 4-5° виникає накип, наліт та інші відкладення не тільки на поверхні, але всередині нашого організму!
Як визначити жорсткість води: тест
Для побутових потреб досить поверхневої оцінки, щоб визначити жорсткість води.
- У магазинах продаються спеціальні тест-смужки, які також можна використовувати при необхідності. Хоча вони не дають точної оцінки і показують жорсткість приблизно, але зате доступні і прості. Придбати їх можна у фірмових побутових або зоомагазинах.
- При зануренні в воду колір смужки буде поступово змінюватися в залежності від сольової концентрації у воді. Далі варто порівняти результат з таблиці, яку часто виробники вказують на упаковці.
Допустима похибка близько 1-2°Ж.
Як визначити жорсткість води з допомогою домашнього приладу?
- Можна визначити твердість води за допомогою спеціального приладу, що вимірює електропровідність рідини – TDS-метра.
- При цьому ви зможете дізнатися не тільки жорсткість, але і наявність інших домішок, електропровідність і навіть температуру (в залежності від фірми). Головне – хороша калібрування, бажано за 2-3 точках. Колір індикатора змінюється в залежності від кількості солі. До того ж сольовий рівень безпосередньо впливає і на електропровідність рідини.
- Але є також EC-метр. Він схожий з попереднім приладом, але крім цього покаже питомий опір розчину в мкСм/см (микросименс на см). Показання їх небагато відрізняються з-за різниці співвідношень, тому використовується формула при перерахунку: TDS = k*EC, де k = 0,67, як середній коефіцієнт (в діапазоні 0,55-0,8).
- Є прилади, що поєднують їх властивості, але він досить дорогі, хоч і досить точні. Підходять для визначення води в акваріумі або для чутливих рослин.
Важливо: Фільтрувальні системи на основі іонообмінної смоли просто замінюють шкідливі іони кальцію на натрієві, тому домашні досліди можуть показувати хороші результати. TDS-прилади ж не враховують заміну іонів, адже загальна мінералізація води не змінюється. Тому будуть розбіжності в показниках!
Як визначити жорсткість води титруванням?
Найбільш точно це можна зробити в лабораторних умовах. Будь-яка санепідстанція допоможе вам не тільки визначити жорсткість води, але й інші показники. Хоча можна провести подібні експерименти в будинку.
- Для цього купуємо потрібний реагент (для акваріумів), набираємо вказану кількість води і додаємо по краплі, круговими рухами перемішуючи рідина.
- У підсумку ви отримуєте перехід від червоного (світло-рожевого до зеленого відтінку. Але це число крапель і допоможе визначити жорсткість.
Як визначити жорсткість води з допомогою господарського мила?
Є ще один захоплюючий досвід, який можна провести вдома, щоб визначити жорсткість води. Він дає похибку до 1-2°Ж.
- Візьміть 72% господарське мило. Допустимо і в 60%. Відміряємо рівне 1 г – це приблизно 1/3 ч. л.
- Наливаємо в склянку з шийкою шириною 6 см трохи дистильованої води (буквально 10-12 мл) – це приблизно на 2 см від низу. Досвід не дуже точний, тому похибка допускається, і невелика розбіжність в міліметрах не страшно. Але для свого ж зручності приклейте від початку внутрішнього дна склянки паперову лінійку зовні.
- Порада: Перевірте все ж воду для даного експерименту. Не завжди покупна рідина відповідає вимогам. Хоч незначні, але можливі відхилення від норми. Але в такому разі – досвід дасть велику похибку.
- Підігріваємо воду, щоб мило швидше розчинилося, і додаємо подрібнений шматочок мила. Акуратно, з мінімальним утворенням піни перемішуємо до повного розчинення.
- Тепер доливаємо ще дистильованої води до позначки 7,2 см від внутрішнього дна! Якщо у вас 60% мило, то до межі в 6 див. Знову перемішуємо і при необхідності знімаємо піну.
- Беремо літрову банку, набираємо 0,5 л досліджуваної води. Тепер акуратно вливаємо мильну воду і активно помішує ложкою. Варто додавати мильний розчин до тих пір, поки не утворюється стійка піна. Такою її можна вважати, якщо після припинення перемішування вона відразу ж не падає.
- Далі треба відняти використані сантиметри мильної води і перевести їх потрібні одиниці вимірювання по таблиці.
Градуси dH | Характер води | Жорсткість в мг-екв/л |
0-4° | Дуже м’яка | до 1,5 мг-екв/л |
5-8° | М’яка | 1,5–4 мг-екв/л |
9-12° | Середньої жорсткості | 4-8 мг-екв/л |
13-22° | Жорстка | 8-12 мг-екв/л |
23-34° | Дуже жорстка | вище 12 мг-екв/л |
Як визначити жорсткість води в домашніх умовах підручними засобами?
- Більш простим способом можна визначити твердість води за допомогою звичайного мила. Цей показник дуже приблизний, але він швидко показує, якщо річ в мильному розчині погано милиться, а при змиванні покривається хлопьевидным нальотом, значить вода жорстка! А чим м’якше вода, тим краще піна.
- Також хорошим тестом на жорсткість води є крупнолистовий чай (саме листовий, а не гранульований), який при заварюванні в жорсткій воді виходить каламутним, з темним кольором і має неприємний присмак – позначається вплив великої кількості солей у воді. До того ж, пінка на поверхні чаю – це теж сигнал про жорсткість. Зазвичай вона з’являється після кілька годин.
- Накип на чайнику, пральній машинці, тих же трубах і кранах — жорстка вода буде постійно і дуже швидко створити наліт, який буде роз’їдати емаль.
- Можна капнути на скло або дзеркало краплю води. Наявність будь-якого білого або жовтого нальоту вкаже на підвищену жорсткість.
- Достаток солей перешкоджає развариванию картопляних і м’ясних страв.
- І, як останній простий рада, спробуйте воду на смак. Прокип’ятіть води, бажано близько 5 хвилин. Після охолодження спробуйте:
- Солодкий смак – багато гіпсу
- Гіркий – кристалів магнію
- А терпкий – достаток заліза
Чому треба іноді визначати жорсткість води?
Видобуток води здійснюється з надр нашої землі, де вона знаходиться в постійному контакті з грунтом, різними породами, мінералами і речовинами. Вони ж залишають у воді всілякі домішки, що впливають на її склад, фізичні та хімічні властивості. Незважаючи на відсутність кольору й запаху, вода містить всілякі солі, мінерали, луги та кислоти.
Цей склад впливає на жорсткість води і, відповідно, на її фізичні властивості, які ми помічаємо в повсякденному житті. І, на превеликий жаль, навіть найкращі системи не можуть повністю очистити воду або можуть дати збій, тому цей процес необхідно контролювати. До того ж ви самі можете визначити жорсткість води з певною періодичністю хоча б в домашніх умовах.
Переваги і недоліки м’якої води
М’яка вода має свої переваги і недоліки. До переваг м’якої води відносяться:
- запобігання розвитку сечокам’яної хвороби;
- кращі смакові якості продуктів харчування і напоїв, приготовлених на цій воді;
- сприятливий вплив на шкіру і волосся при купанні в цій воді;
- збільшення терміну служби нагрівальних елементів і різних побутових приладів, які працюють на цій воді, відсутність накипу.
До недоліків м’якої води, у разі її постійного вживання, відносяться:
- недостатнє поповнення організму мінеральними речовинами;
- ймовірність розвитку карієсу;
- вірогідність розвитку гіпертонії і хвороб серця;
- ймовірність розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту;
- погана змивання при митті посуду і прання.
Переваги і недоліки жорсткої води
Незважаючи на те, що м’яка вода традиційно вважається більш якісною і корисною для нашого організму, жорстка вода також має свої переваги, основними з яких є запобігання розвитку гіпертонії і захворювань серцево-судинної системи. Але недоліків вона має значно більше. До таких належать:
- утворення каменів в нирках і печінці;
- відкладення солей у суглобах;
- виникнення карієсу;
- скорочення терміну служби різних побутових приладів, які працюють на цій воді, утворення накипу та відкладень у водопровідних трубах;
- жорстка вода злегка горьковата на смак.
Чим відрізняється жорстка вода від м’якої, яку вибрати?
З характеристики м’якої та жорсткої води можна зробити висновок про основні відмінності, але існують ще фізичні і хімічні відмінності.
- Колір, прозорість, запах залежать від різноманітності солей і мінеральних речовин у складі води. Тому за жовтуватого кольору, якщо поставити склянку з водою на білий аркуш паперу, можна також визначити жорсткість води. При кип’ятінні солі випадають в осад і колір зрівнюється. Дистильована вода не має кольору, смаку та запаху і являє собою чисту H2O
Важливо сказати, що ні ту, ні іншу воду небажано вживати постійно. Наш організм налаштований на природний баланс, тому чергування тієї та іншої води для нього є ідеальним. Хоча найоптимальнішою все ж вважаються середні показники води.
Відео: Як визначити жорсткість води в домашніх умовах милом?
<