Як правильно варити манти? Скільки хвилин з часу варити манти у воді в каструлі, мультиварці, на пару, в мантоварке, мікрохвильовій печі домашні, свіжі та заморожені, покупні після закипання води?

У даній статті мова піде про те, як правильно варити манти в домашніх умовах.

Неймовірно смачне азіатське блюдо, що дуже схоже з нашими традиційними пельменями або хинкалями, знайшла багато прихильників. Але от готувати їх, на жаль, виходить далеко не у багатьох. Адже важливо зберегти їх в цілому вигляді і з неймовірно соковитою начинкою. Тому ми поділимося з вами секретами, як варити манти правильно і доступними методами.

Ви можете приготувати манти, використовуючи мікрохвильову піч, пароварку, мультиварку, звичайну каструлю і друшляк і навіть спеціальне пристосування – мантоварку. Але в будь-якому випадку для приготування цієї страви слід враховувати різні тонкощі і аспекти.

Скільки часу потрібно варити манти?

Слід розуміти, що варити манти потрібно стільки, скільки вимагає обраний спосіб готування!

Важливо: Час вказано без урахування на закипання води!

  • У мантоварке варити манти потрібно від 35 до 45 хвилин. Домашні свіжі манти з попередньо маринованою фаршем будуть готові за 35 хвилин, магазинний продукт — за 45.
  • Якщо ви будете варити манти на пару в пароварці, вам знадобиться від 45 до 50 хвилин. Знову ж таки, тільки що зліплений продукт готується на 5-7 хвилин швидше заморожених магазинних мантів.
  • Для готування на пару в мультиварці вам знадобиться від 40 до 50 хвилин.
  • У каструлі з водою на друшляку ви витратите від 40 до 45 хвилин.
  • А просто в киплячій воді скоротіть час до 12-20 хвилин в залежності від розміру. Також не забуваємо, що покупної заморожений продукт на 4-7 хвилин готується довше.
  • Якщо ж ви вирішите готувати манти в мікрохвильовій печі, то вам знадобитися 15-20 хвилин.

Якщо ви готуєте на газовій плиті, то після закипання зменшуєте газ до середніх показників. Занадто повільний вогонь зробити манти размякшими. При сильному бурління тісто може переваритися, а ось фарш — не зовсім зваритися. На електричній конфорці відразу ставте середній режим, оскільки температура на ній падає повільно і можна упустити момент.

Як правильно варити манти в мантоварке — традиційний спосіб

Манти прийшли до нас з Китаю, де називалися «маньтоу»! І це східне частування має готуватися з начинкою з баранини і яловичини. Так, зараз господині включають фантазію і роблять манти, використовуючи інші види м’яса, або ж ліплять їх з грибами, картоплею, капустою і навіть з гарбузом. Але від цього правила, як варити манти, не змінюються.

Цікаво: За легендою придумав таке блюдо у формі чоловічої голови китайський полководець Лян Джунге. Щоб задобрити духів перед битвою, необхідна була жертва з 50 чоловіків. Але ж вбивати своїх воїнів не хотілося. Тому в тісто загорнули яловиче м’ясо, змайструвавши 50 булочок своєрідної форми.

  • Найчастіше ревнителі мантів мають вдома спеціальну каструлю – мантоварку. Це найбільш поширений і традиційний спосіб їх приготування. Мантоварка – це спеціальна каструля, яка має дві частини – верхню у вигляді решітки/сита і нижню ємкість. Вона, до речі, сильно нагадує ще радянську пароварку. Тобто, принцип елементарний: у верхню частину викладаємо манти, а нижню — заливаємо воду.
  • Наливаєте приблизно 1-1,5 л води в першу основу мантоварки. Обсяг залежить від її розміру та кількості мантів. Врахуйте — вода не повинна доходити до початку другої основи з отворами. Тобто, має бути ще місце для вільного бурління води.
  • Беремо манти окремо за верхній гребінець, макаємо в розтоплене вершкове масло або рослинний продукт. Після чого викладіть манти так, щоб вони не стикалися один з одним на решітку. Завдяки цьому пар буде проходити рівномірно, а самі манти не злипнутися між собою. Збризніть їх небагато холодною водою.
  • Мантоварку слід поставити на вогонь, накрити кришкою і дочекатися поки закипить вода. Після цього ставимо нашу грати з мантами, а вогонь зменшуємо. Краще всього, щоб був середній вогонь. Якщо у вас електропіч, то просто стежте, щоб вода кипіла, а пар розподілявся з усіх сторін однаково.
  • До повної готовності вам потрібно 35-45 хвилин, адже манти досить великі, тому повинні повністю пропарити. Якщо фарш був замаринований на ніч, то вистачить 35 хвилин. Але це стосується тільки яловичого продукту, баранину готуєте 45 хвилин в будь-якому разі! Якщо ви готували манти з картоплею, то час збільшується до півгодини.
  • Готові манти подавайте гарячими, перемазав рясно вершковим маслом. В традиційному блюді до манта подають катик — це східний кисломолочний продукт за типом сметани, але розведеної кефіром або йогуртом. І ще невеликий рада — їжте манти тільки руками! Інакше вся соковита і божественна начинка і її сік залишиться у вас на тарілці.

Важливо: Щоб перевірити готовність продукту, трохи проткніть виделкою або зубочисткою, сік начинки має бути світлим, а саме тісто — легко проколюватися.

Як варити манти в пароварці?

Щоб зварити манти в пароварці, по суті, вам варто дотримуватися такі ж вищенаведені інструкції, як і з мантоваркой. Адже сучасні пароварки також мають аналогічну конструкцію і, відповідно, метод готування.

  • Тобто, ви наповнюєте першу ємність водою приблизно наполовину, щоб вода могла кипіти, не торкаючись до верхній решітці
  • Другий ярус змащуєте, в ідеалі, вершковим олією, але можна використовувати більш доступний і поширений варіант — рослинне масло. Тепер викладаємо манти по колу, залишаючи приблизно між ними 1,5 см
  • Єдина відмінність — час збільшуємо на 5-10 хвилин. Тобто, загальний час приготування мантів в пароварці від 40 до 50 хвилин. Знову ж таки, покупні манти готуються довше

Як смачно зварити манти в каструлі?

Якщо ж у вас немає нічого вищеперерахованої техніки або ж вам лінь чекати цілих 40 хвилин, ви можете зварити манти у звичайній воді. Звичайно ж, цей спосіб не такий гарний, так як соковитість буде загублена, але зате він найшвидший.

Звичайно ж домашні манти смачніше покупних, але ритми нашого життя не дає нам розслаблятися навіть на кухні. Тому, якщо ви готуєте вдома покупні заморожені манти, вам слід знати, що їх ніколи не потрібно розморожувати! Готуйте манти замороженими, інакше ви отримаєте просто несмачні пласт з тіста і фаршу!

  • Візьміть каструлю з чистою водою. По вашому смаку додайте в неї спеції і сіль не більше 0.5 ч. л., адже манти вже подсолены. Викладіть в манти в киплячу воду. Якщо вони свіжі, то краще викладати їх по одному. Після чого їх слід акуратно перемішати.
  • Дочекайтеся, коли вода знову закипить і виставте середній рівень газу на плиті. Томіть без кришки 15-20 хвилин. Акуратно дістаньте шумівкою і змастіть вершковим маслом.

Використовуючи друшляк і звичайну каструлю, ви можете зварити відмінні манти за принципом пароварки!

  1. Налийте води так, щоб після установки на неї друшляка з мантами, вони не потонули в воді. Друшляк намажте олією. Викладіть манти. Дуже важливо: вони не повинні торкатися один одного.
  2. До повної готовності варіть на середньому вогні під кришкою. Свіжоприготовані манти будуть готові за 40 хвилин. А для приготування заморожених мантів знадобиться 45 хвилин.
  3. Недоліком цього способу є те, що ви не зможете за один раз нагодувати всю сім’ю. Вам доведеться готувати в декілька заходів.

Як зварити манти в мультиварці?

Манти люблять багато, але часто виникають труднощі, якщо в будинку немає спеціальної каструлі з додатковим ярусом. Але зварити манти можна і в сучасній техніці — мультиварці. Якщо у вашій книзі рецептів до мультиварці немає послідовності приготування мантів на пару, використовуйте наші поради.

  • Налийте 1 л води. Встановіть спеціальну підставку для приготування на пару, яка йде в комплекті до мультиварці
  • Після цього змастіть будь-яким рослинним, оливковою олією або вершковим маслом цю підставку
  • Манти викладаєте на відстані приблизно 1-1,5 см один від одного зі всіх сторін
  • Виберіть необхідні режим для варіння на пару, наприклад «Пар», «Варка на пару» або «Приготування на пару», готуйте 45-50 хвилин. Якщо у вас великі домашні манти, то краще ще додати 5 хвилин
  • Якщо у вашої пароварки ще не закінчилися, тоді просто натисніть кнопку «Стоп»

Важливо: За таким принципом манти солити не треба!

Як тільки будуть готові манти, викладіть їх на блюдо, змастіть маслом і прикрасьте зеленню по вашому розсуду. Можна подавати!

Як швидко зварити манти в мікрохвильовці?

Цей метод можна назвати — експрес, оскільки зварити манти ви можете з 15-20 хвилин!

  1. Візьміть скляну ємність для готування в мікрохвильовій печі і ґрати, що йде в комплекті для барбекю. Налийте в тарілку води. Поставте ємність під гратами, а самі манти викладіть на решітку. Але обов’язково слід змочити або змастити кожен великий пельмень маслом. Ставимо на таймері 15-20 хвилин і отримуємо готовий продукт. Вони, звичайно, виходять не такими пишними і соковитими, але зате це мега-швидке готування!
  2. Також ви можете зварити їх безпосередньо у воді. Для цього беремо глибоку миску трохи більше, наливаємо в неї воду. Ставимо на високу потужність таймер 2-3 хвилини, щоб вода встигла закипіти. Кидаємо порцію мантів, солимо (буквально 2-3 м) і ставимо на 3-4 хвилини. Перемішуємо кілька разів наші манти і знову ставимо на контрольні 3-4 хвилини. На завершення рясно змащуємо маслом і поливаємо сметаною!

Дотримуйтесь наших порад і ваші манти будуть смачними, соковитими і найголовніше цілими. А ви станете палким прихильником азіатського страви, яке прижилося на нашій кухні.

Відео: Скільки і як правильно варити манти?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

Як затримати місячні на тиждень, на кілька днів, на 3 дні? Як затримати місячні з допомогою таблеток Джес, Ярина, Дюфасон, Жанін?

Бувають випадки, коли місячні повинні розпочатися не вчасно. Зазвичай це має відбутися перед змаганням, відпусткою або зйомками. Саме тому акторки, спортсменки і звичайні жінки іноді хочуть затримати місячні. Як затримати […]
yak zatrimati m syachn na tizhden na k l ka dn v na 3 dn yak zatrimati m syachn z dopomogoyu tabletok dzhes yarina dyufason zhan n 1 - Як правильно варити манти? Скільки хвилин з часу варити манти у воді в каструлі, мультиварці, на пару, в мантоварке, мікрохвильовій печі домашні, свіжі та заморожені, покупні після закипання води?