Оладки на кефірі або кислому молоці: простий покроковий рецепт
Сучасні оладки можуть бути приготовлені з різних інгредієнтів. У хід йде практично все, що є в холодильнику: овочі, каші, м’ясо, сир. Тісто замішується на основі будь-якого кисломолочного продукту (найчастіше це кефір або кисле молоко). Саме цей інгредієнт дозволяє оладкам бути пишними і мати приємний вершковий смак з кислинкою.
Найпростіший рецепт припускає наявність:
- Кефіру або кислого молока – 0,5 л. (жирність продукту не має значення).
- Борошна – 1 склянку (приблизно 230-240 р., можна брати звичайну або цільнозернове).
- Яйця – 2-3 шт. (в залежності від крупності і консистенції тесту).
- Цукру – 2-4 ст. л. (в залежності від того, які ви любите оладки: солодкі або прісні).
- Солі (будь-яка) – 1/3 ч. л.
- Соди, гашеної оцтом
Приготування:
- У посуд з високими бортиками налийте кисломолочний продукт (один з секретів «пишних оладок радить вам трохи підігріти кефір або кисле молоко).
- Вбийте яйця, з допомогою віночка або міксера ретельно перемішайте всі інгредієнти так, щоб на поверхні утворилася невелика піна (ще один секрет вдалих оладок).
- Всипте цукор і сіль, загасіть соду і знову все перемішайте
- Борошно всипайте поступово, маленькими порціями і відразу ж ретельно замішують рідке тісто.
- Бажано дати тісту постояти 20 хвилин перед смаженням оладок, щоб вони вийшли гарними.
- Розжарити Сковороду слід і налити в неї масло. Якщо хочете, щоб оладки вийшли менш жирними (вони «тягнуть» багато масла), просто змащуйте пензликом в маслі її дно (бажано тефлонове), кожен раз перед новою порцією.
- Розмір оладок повинен бути таким, який обсяг тесту міститься в 1 ст. л.
- Смажити слід 15-20 секунд з одного боку, стежити за румяностью.
Смачні оладки на кефірі без яєць: рецепт
Ще один смачний рецепт:
- Кефір не жирний (1%) – 500-600 мл
- Мука – 300-400 р. (ви можете використовувати абсолютно будь-яку борошно)
- Цукор – кілька ст. л. (орієнтуватися на свій смак)
- Сода з оцтом (можна при бажанні замінити на 1 упаковку розпушувача).
Приготування:
- Кефір слід вилити в окрему посудину (його можна заздалегідь трохи підігріти) і збити разом з цукром до невеликої піни.
- Додайте соду і сіль, можна за смаком всипати дрібку кориці або ваніліну.
- Борошно потрібно всипати маленькими порціями, щоразу ретельно перемішуючи.
- Тісто повинне вийти трохи густіше, ніж те, що готується з яйцями.
- Столовою ложкою викладайте оладки в розпечене масло і смажте до рум’яності.
Як приготувати оладки з яблуками на кефірі пишні та смачні?
Рецепт з яблуками дуже незвичайний, але одночасно з цим ситний і смачний тому, що має незвичну кислинку свіжого фрукта, яка ідеально поєднується з кефірним тестом. Яблучні оладки ідеально поєднуються з медом, згущеним молоком і варенням.
Вам знадобиться:
- Кефір – 220-230 мл (можна замінити на кисле молоко або навіть на нежирну сметану).
- Яйце – 2-3 шт. (залежно від консистенції тесту, воно не повинно бути занадто рідким).
- Цукор – кілька ст. л. (пробуйте тісто) і сіль
- Борошно – 250-300 р. (дивіться на консистенцію тіста)
- Яблуко – 1 шт. (бажано солодке, велике або середнє)
- Сода – ½ ч. л. (попередньо гашене)
Приготування:
- Кефір слід збити з яйцем і цукром, додати сіль (щіпка) і погашену соду. Збити до піни.
- Натріть очищене яблуко на терці (великої або дрібної – не важливо), додайте до кефіру.
- Поступово всипайте борошно і замішують тісто можна додати трохи рослинного масла, якщо воно густе (це так само допоможе не прилипати оладок).
- Викладайте тісто столовою ложкою на сковороду і смажте до рум’яності з обох сторін.
Смачні дріжджові оладки на кефірі пишні: рецепт
Рецепт з дріжджами допоможе вашим оладкам бути дуже пишними, як основи для тесту ви можете використовувати будь-молочний або кисломолочний продукт (краще всього кефір). Так само можна додати в тісто яблуко, гарбуз, грушу, банан і будь-який інший м’який плід за бажанням.
ВАЖЛИВО: Після замісу тіста дайте йому трохи постояти при кімнатній температурі – це запорука смачних і пишних оладок.
Вам знадобиться:
- Кефір – 500-600 мл (чим жирніше кефір, тим краще)
- Борошно – 350-450 р. (в залежності від щільності тіста)
- Цукор – кілька ст. л. (по своїм смаковим уподобанням)
- Дріжджі – живі або сухі (за бажанням). Живих – 50 р., сухих – 2-3 ч. л.
- Щіпка солі
- Яйце – 2-3 шт. (дивіться на тісто, воно не повинно бути рідким)
Приготування:
- Живі дріжджі слід заздалегідь розморозити і залишити при кімнатній температурі. Посипте їх цукром (так вони почнуть бродити). Сухі слід розвести в декількох ст. л. теплого молока (або води) з цукром, залиште будь-які дріжджі на 15-20 хвилин.
- Кефір бажано підігріти, додати дріжджі і цукор у теплий кефір, перемішайте.
- Вбийте яйця, збийте масу в піну, додайте сіль і ще цукор.
- Борошно слід всипати порційно маленькими частинами
- Замісіть тісто і залиште його на 15-20 хвилин на столі
- Сковорода повинна бути розпечена, налийте олію і викладайте тісто в нього ложкою. Смажити до рум’яності з кожної сторони на помірному вогні.
Швидкі оладки на кефірі: рецепт
Вам знадобиться:
- Кефір будь-якої жирності – 1 стакан (220-230 мл)
- Розпушувач – 1 упаковка
- Яйце – 1-2 шт. (в залежності від крупності)
- Варення – 2 ст. л. (будь-без ягід)
- Мука – 300-400 р. (потрібно дивитися по консистенції тесту, бажано використовувати борошно з висівками або цільнозернове).
- Ванілін – щіпка
Приготування:
- Кефір слід збити з яйцями до утворення пінки слабкої
- Влийте варення, можна додати цукор, сіль і будь-які спеції.
- Підсипати борошно і замішують тісто, всипте розпушувач
- Дайте масі постояти хвилин 10 перед смаженням оладиков
Смачні оладки з кабачків на кефірі пишні: рецепт
Оладки, які готуються на основі свіжого кабачка – ситне і дуже смачне блюдо з м’яким смаком і соковитістю овоча. Такі оладки можуть бути повноцінним стравою на обід або вечерю, а так само доповненням до м’яса або риби.
Вам знадобиться:
- Кабачок або цукіні – 1 шт. (не дуже великий, середнього розміру до 400-500 р.).
- Яйце – 1-2 шт. (залежно від того, наскільки «рідке» тісто)
- Сіль і суміш перців за смаком
- Борошно – 400 р. (кількість борошна особливо не обмежена, так як все залежить від того, скільки соку пустить кабачок).
Приготування:
- Кабачок слід натерти на дрібній або крупній тертці (за своїм бажанням), чистити його не обов’язково, а от насінну частину, якщо трапляється, то можна видалити.
- Воду з кабачків зливати не обов’язково, просто додасте більше борошна в рецепт.
- Вбийте яйце і ретельно перемішайте, додайте спеції.
- Поступово підсипати борошно невеликими частинами, замішуючи однорідне тісто (не рідкий і не щільне).
- Смажаться такі оладки у великій кількості олії на помірному вогні за півхвилини на одній стороні (при більшій вогні набагато швидше).
- Гарячі оладки будуть досить м’якими, але в міру остигання, вони будуть ставати щільніше.
- Страва ідеально поєднується зі сметаною та різними майонезными соусами.
Смачні оладки з зеленою цибулею на кефірі, як приготувати?
Оладки з цибулею – це не тільки незвично, але і дуже смачно. Дозвольте собі насолодитися соковитим смаком страви зі свіжим ароматом і присмаком зелені.
Вам знадобиться:
- Кефір жирний (2,5 %) – 1 склянка (200-220 мл).
- Борошно – 200-250 р. (в залежності від того, наскільки рідке тісто)
- Яйце – 1-2 шт. (дивіться, щоб тісто не було дуже рідким)
- Сіль і суміш перців за бажанням (улюблені)
- Розпушувач для пишноти (можна замінити на соду)
- Цибуля зелена пучок вагою 20-30 р. (на свій смак)
Приготування:
- Замісіть досить однорідне тісто, поступово змішуючи спочатку рідкі інгредієнти, а потім додаючи борошно.
- Цибулю слід дуже дрібно порубати (зелену і білу частину) і всипати вже в готове тісто.
- Смажать оладки звично в олії до рум’яного кольору, викладаються ложкою.
Оладки на кислому кефірі, прокисшем молоці: рецепт
ЦІКАВО: Якщо у вашому холодильнику знайшовся скислий кисломолочний продукт (молоко або кефір), він так само стане в нагоді для приготування смачних оладок, які вийдуть пишними і красивими.
Вам знадобиться:
- Кисле молоко або кефір – 300 мл
- Згущене молоко – 200 мл (можна замінити на декілька ст. л. цукру)
- Борошно – 350-400 р. (можна використовувати абсолютно будь-яку)
- Розпушувач – 1 упаковка
- Яйце – 1-2 шт. (тісто не повинно бути занадто рідким)
Приготування:
- Кефір слід трохи підігріти і збити з яйцем до невеликої пінки.
- Влийте згущене молоко і продовжуйте збивати, додайте розпушувач.
- Поступово всипайте борошно, замішують тісто
- Викладайте тісто ложкою на розігріту олію, смажте до рум’яності.
Оладки з сиром на кефірі, як приготувати?
ВАЖЛИВО: Удосконалити рецепт оладок можна за допомогою сиру. Так вони вийдуть поживними і щільними.
Вам знадобиться:
- Кефір (використовуйте будь-якої жирності) – 220-250 мл (можна скислий)
- Сир – 220-250 р. (так само підійде сирна маса або десерт)
- Яйце – 1 шт. (якщо тісто рідке, якщо ні – 2 шт.)
- Цукор – кілька ст. л. (або ж згущене молоко)
- Борошно – 300-350 р. (в занадто «рідке» тісто підмішайте борошна трохи більше).
- Розпушувач або соду
Готування:
- Сир (або будь-яка сирна маса) слід перетерти, якщо ви цього не хочете робити – заздалегідь купіть м’яку сирну масу.
- Сир перетирається з яйцем, поступово додайте цукор
- Кефір слід вливати малими порціями, маса повинна бути однорідною.
- Борошно додається маленькими частинами, можна просіяти
Оладки на кефірі без соди: простий рецепт
Вам знадобиться:
- Жирний кефір (2,5%) – 300-330 мл.
- Яйце – 2 жовтки (краще використовувати домашні)
- Будь-яка мука – 330-350 р. (просіяти обов’язково)
- Цукор – (за своїм бажанням)
ВАЖЛИВО: Якщо ви підготуєте для рецепта теплий кефір і ретельно зіб’єте яйця – так розпушувач вам не знадобитися, щоб оладки вийшли вдалими.
Приготування:
- В мікрохвильовці підігрійте кефір
- В теплий кефір додайте половину частки цукру і збийте його з допомогою міксера.
- Змішайте жовтки з невеликою кількістю цукру
- Змішайте теплий кефір з яйцями і маленькими порціями додавайте борошно, замішують масу в тісто.
Оладки на кефірі з бананом: рецепт приготування
ЦІКАВО: Бананові оладки чудово підходять для правильного харчування, вони мають насиченим і солодким смаком плода.
Вам знадобиться:
- Банан – 1-2 шт. в залежності від розміру плоду, вибирайте солодкий фрукт).
- Жирний кефір (2,5%) – 200-230 мл.
- Мед – 2-3 ст. л. (рідкий, розтопити в мікрохвильовці)
- Борошно цільнозернові (або отрубная) – не менше 200 р. (може знадобитися і більше).
- Розпушувач – 1 упаковка
- Яйце – 1 шт. (краще використовувати домашнє)
Приготування:
- Банан подрібнюється будь-яким способом (блендер, м’ясорубка, вилка)
- Яйце слід збити окремо, додавши дрібку солі
- Влийте мед і кефір, змішати до однорідності
- Маленькими частинами додайте борошно і замішують однорідну масу
Дієтичні оладки на кефірі, як приготувати?
Вам знадобиться:
- Кефір нежирний – 1 склянка (можна використовувати 1%)
- Яйце – 1 шт. (два, якщо дрібні)
- Цукор або мед
- Борошно отрубная – (потрібно дивитися по структурі тесту)
- Гашене сода
Приготування:
- Кефір збивається з яйцем. Додається мед.
- Додайте соду з лимонною кислотою або оцтом (погасите в окремому посуді).
- Підсипати борошно, замішуючи однорідне тісто
- Смажити оладки слід по 20-30 секунд з одного боку.
Оладки на гарячому кефірі, пишні: рецепт
СЕКРЕТ: Гарячий кефір дозволить вашим оладкам бути пишними і м’якими, мати приємну кислинку і вершковий присмак.
Вам знадобиться:
- Кефір жирний – 1 стакан (1%-2,5%)
- Яйце – 1-2 шт.
- Сіль
- Сода гашена
- Цукор або мед (за своїм бажанням)
- Мука – 300-400 р. (в залежності від густоти тіста)
- Щіпка кориці
Приготування:
- Кефір розігрійте в мікрохвильовій печі або на плиті
- В гарячий кефір слід додати цукор і сіль, корицю
- Збийте кефір блендером і вбийте яйце, не перестаючи збивати
- Підмішуючи борошно, замісіть тісто необхідної консистенції.
Оладки на кефірі з сиром, як приготувати?
ЦІКАВО: Рецепт таких оладок чудово підходить для ситного і смачного сніданку. Оладки ідеально поєднуються зі сметаною.
Вам знадобиться:
- Борошно (будь-яка) – 150-300 р. (потрібно дивитися на консистенцію)
- Кисломолочний продукт – 250-300 мл (будь)
- Сіль – щіпка
- Сир твердий (гауда, російський, сметанний) – 120-150 р. (можна навіть замінити на 2-3 плавлених сирка).
- Яйце – 1-2 шт. (дивіться на тісто та його густоту)
Приготування:
- Сир слід обов’язково натерти, зсипте його в мисочку.
- Ретельно перемішайте з яйцем
- Додайте кефір і, підсипаючи борошно, замісіть однорідне тісто (не рідкий і не тверде).
- Сковороду слід добре розжарити і налити на неї масло.
- Тісто набирається ложкою і відправляється в розпечене масло, смажать оладки на помірному вогні до рум’яного кольору.
Вівсяні оладки на кефірі: корисний рецепт
Вам знадобиться:
- Вівсяні пластівці – 0,5 склянки (можна використовувати борошно)
- Кефір будь-якої жирності – 1 стакан (плюс ще 0,5 склянки, якщо тісто щільне).
- Яйце – 2 шт.
- Борошно отрубная або вівсяна – дивіться по консистенції
- Цукор і сіль за смаком
Приготування:
- Пластівці слід залити гарячим кефіром, накрити кришкою і залишити на півгодини.
- Після цього додайте в масу яйця і ретельно перемішайте.
- Якщо маса густа, додайте ще кефіру. Якщо рідка – борошна.
- Вмішайте в тісто 2-3 ст. рослинного масла.
- Розжаримо сковороду – оладки накладайте ложкою в масло і смажте до рум’яності.
Оладки на кефірі з капустою: незвичайний рецепт
ВАЖЛИВО: Капуста додасть оладкам незвичайний смак. Таке блюдо ідеально підійде для дієтичного обіду або вечері.
Вам знадобиться:
- Молода капуста – невеликого розміру
- Кефір жирний (2,5%) – 250-260 мл.
- Яйце – 1-2 шт. (в залежності від тесту: водянисте чи ні)
- Борошно – 360-380 р. (залежно від консистенції тесту)
- Суміш перців, сіль
- Свіжа рубана зелень будь – яка
Приготування:
- Капусту потрібно подрібнити за допомогою шатківниці.
- Додайте, заздалегідь збите яйце, змішайте з рубаною капустою
- Влийте кефір
- Поступово підсипати борошно, замішуючи однорідне тісто для капустяних оладок.
- Викладайте тісто в розпечене масло і акуратно смажте за 20 секунд з кожної сторони.
Оладки з фаршем на кефірі: рецепт м’ясних оладок
ВАЖЛИВО: М’ясні оладки послужать ситним та смачним вечерь для всіх членів сім’ї. Використовувати можна будь-яке м’ясо, але найкраще підійде курячий або индюшиный фарш.
Вам знадобиться:
- М’ясний фарш – не більше 250 р. (можна менше, але не більше)
- Борошно – кількість повинна залежати від щільності готового тіста (на око).
- Яйце – 1 шт (можна виключити або замінити на 1 ст. л. крохмалю)
- Цибулина – 1 шт. (не велика)
- Кефір жирний (2,5%) – 180-200 мл (при бажанні замінюється будь-яким іншим жирним кисломолочним продуктом).
Приготування:
- У мисочці слід змішати фарш зі спеціями і яйцем
- Додайте кефір і розпушувач, додати дрібно рубаний лук.
- Всипте борошно, замішуючи тісто потрібної консистенції.
- Викладайте тісто ложкою в масло і смажте до приємного карамельного кольору з двох сторін.
Оладки на кефірі тонкі: як приготувати?
Тонкі оладки виглядають дуже естетично, їх можна вдало викласти стовпчиком, зробивши прошарок з слайсів свіжих фруктів.
Вам знадобиться:
- Кефір будь-якої жирності (за своїм бажанням) – 340-350 мл.
- Борошно цільнозернові або звичайна – 300 р. (якщо із знежиреним кефіром тісто вийшло рідким, всипте більшу кількість борошна).
- Яйце – 1-2 шт. (так само слід звертати увагу на щільність тіста, дуже рідкі оладики буде складно перевернути для смаження на інший бік).
- Цукор і сіль (або інші добавки за смаком)
Приготування:
- Яйце, з допомогою звичайного віночка або міксера, збивається в піну
- Тонкою цівкою влийте кефір, не перестаючи заважати
- При бажанні можна додати будь-які спеції
- Слід просіяти борошно і маленькими порціями додавати в масу.
ВАЖЛИВО: На сковороду таке тісто прийнято наливати спеціальним маленьким ополоником, так само можна скористатися ложкою – оладки будуть невеликого розміру.
Оладки на кефірі з гречаного борошна: корисний рецепт
ВАЖЛИВО: Гречана мука допоможе приготувати оладки для тих, хто правильно харчується і дотримується дієти.
Вам знадобиться:
- Кефір (0,5% жирності) – 240-250 мл
- Вода – 100 мл (можна замінити сироваткою або знежиреним молоком).
- Борошно гречана – 210-220 р. (дивіться на щільність тіста, щоб воно було не дуже рідким).
- Борошно цільнозернові – 50-100 р. (можна замінити на вівсяну або кукурудзяну).
- Яйце – 1-2 шт. (можна виключити з рецепту при бажанні)
- Розпушувач
- Мед – 1-2 ст. л. рідкого
Приготування:
- Яйце протягом 5 хвилин збивається з додаванням цукру
- Після цього пишну яєчну масу слід змішати з кефіром і ще раз збити.
- Влийте воду, додайте будь-які спеції і бажаний розпушувач.
- Гречану муку слід всипати маленькими «порціями» і дуже ретельно перемішувати, щоб маса була однорідною.
Шоколадні оладки на кефірі: простий рецепт
Вам знадобиться:
- Кефір жирний (2,5%) – 200-220 мл.
- Какао – кілька ст. л. (на око, за своїм уподобанням)
- Борошно – 220-240 р. (тісто не повинно бути надто щільним)
- Яйце – 1 шт. (воно не обов’язково, але бажано)
- Розпушувач для випічки
- Цукор або згущене молоко – кілька ст. л., за своїм уподобанням.
Приготування:
- Кефір слід збити, зробити це можна в блендері або міксером.
- Додайте кефір всі рідкі інгредієнти, перемішайте і вилийте в миску.
- Перемішуючи масу віночком, додайте какао і тільки потім борошно.
- Тесту краще дати постояти перед смаженням оладок
Оладки з манки на кефірі: простий рецепт
Вам знадобиться:
- Манка — 330-350 р. крупи
- Кефір (жирністю 1%) — 250-280 мл (при бажанні він легко замінюється будь-яким іншим кисломолочним продуктом).
- Цукор – кілька ст. л (солодкість можна виключити або замінити на мед).
- Сік лимона – 1-2 ст. л. (лимонна кислота, як варіант)
- Ваніль
Приготування:
- В мікрохвильовці, протягом однієї хвилини розігрійте кефір.
- У підігрітому кефірі з допомогою міксера або віночка слід розчинити цукор (мед) і інші добавки за смаком.
- Всипте манку. Вона повинна бути в кефірі 20-30 хвилин. Цей час їй необхідно для розбухання.
- Після ще раз все перемішайте. Якщо маса не стала густішою – нехай ще постоїть. Смажити звичним способом.
Відео: «Оладки за 5 хвилин»
<