Довга, дружба і джаным, або Неймовірні пригоди блогера в Баку

dovga druzhba i dzhanym ili neveroyatnye priklyucheniya blogera v baku 1 - Довга, дружба і джаным, або Неймовірні пригоди блогера в Баку
Юлія Раскевич
Автор
Юлія Раскевич

Журналіст, блогер

— Так як все-таки правильно, джан або джаным?

— Дивись, джан – воно не перекладається, це общекавказское. А джаным – це по-айзербайджански «душа моя».

Ми сидимо за столом, я роблю позначки в блокноті, а Гюнель розповідає мені про Баку, про мову, про кухню. У нас перерва, і тренінг розпочнеться не раніше, ніж через 30-40 хвилин. Вірніше не так — за графіком ми продовжуємо через 15, але це Схід. Тут ніхто особливо не поспішає і вже точно ніколи не відніме у ближнього чашку чаю і тістечко, тільки тому, що десь там існує якийсь графік, який ви чомусь не укладаєтеся.

За вікном – безперервно сигналять. Дивно, я перестала помічати звуки клаксонів і скрип гальм дуже швидко, хоча спочатку здавалося, що незатихающий шум зведе мене з розуму.

Баку. Дуже живий Баку. По венах його вічно поспішають машини, народжуючи дорожнє божевілля – адже кожен водій нетерплячий, темпераментен і прав. Крики з вікон і помахи рукою, водії, які не звертають увагу на світлофори, пішоходи, перебегающие дорогу «коли доведеться» і під скрип гальм – таке тут рух, на цій вулиці – Азадлиг.

Джаным… тягнеться в моїй голові. Так мене вже один раз називали.

Так сталося, що одного разу в аеропорт мене приїхали зустрічати не тільки друзі, але і водій, якого прислали з роботи. Я в розгубленості дивилася на кілька машин — до кого сісти, щоб не образити інших? Але щось всередині підказало – це Схід. Сідай до старшого.

Так я познайомилася з сивим і прекрасним Ага-Алі. Невисокий, з вусиками, в кепці — він багато говорив про країну вогнів і місті вітрів, про сизому бакинському небі і молитвах, про те, що Бог чує кожного і по справах його, він дає нагороду. Я слухала і писала, розповідала щось сама. Ми багато днів сиділи ось так ось поруч – на передніх сидіннях старенького авто, прямуючи кудись по роботі, слухаючи один одного. І в якийсь із днів, забираючи мене у позачерговій разів з готелю, Ага-Алі раптово сказав:

— Джаным, Бог Вас любить. Я старий. Я бачу! Все у Вас буде добре, а в наступний приїзд – приходьте до мене в гості, ми з дружиною дуже чекаємо…

-Джаным, — простягаю я ще раз і посміхаюся Гюнель. – Гарно як — «душа моя»…

 

… Цокає годинник, з докором показуючи, що 15 хвилин перерви вже підійшли до кінця. В сусідній кімнаті все ще розливають чай і повільно п’ють його з цукром вприкуску. Я вслухаюсь в сигнали за вікном і тода ще зовсім не знаю, що пройде зовсім небагато часу, і я буду називати Гюнель, поки ще просто колегу, Джаным. І вона мене буде називати також. Що вона буде вчити мене готувати, розповідати секрети азербайджанської кухні, показувати мені багато всього місцевого, справжнього, нетуристичного. Що так станеться в моєму житті, що десь далеко-далеко у країні вітрів і місті вогнів, у мене з’явиться сім’я, і що ми будемо дружити і бачитися, не дивлячись на те, що перестанемо бути колегами…

Але все це буде потім, а поки я просто сиджу. Готуюся читати тренінг далі, слухаю клаксони за вікном… згадую Ага-Алі… Скоро, скоро ми з Гюнель підемо обідати, і я спробую свою першу в житті курку ляванги і довгу.

Інгредієнти

    • 1 л мацоні (чим замінити, дивіться у нотатках)
    • 150 гр нуту (його ще називають турецький горох)
    • 1 жовток
    • 1 їдальня ложка борошна
    • зелень: кінза, кріп, петрушка, м’ята – по пучку
    • вода
    • сіль, перець

Нотатки

1. Так як у нас мацоні не продається, я заміняю його пляшкою 1% кефіру (750 г, рідкий) і упаковкою 15% сметани (300-400 г).

2. Зелень можна брати будь-яку, яку ви любите. Головне — багато і свіжу.

3. Існує багато рецептів довги, і часто в неї разом із зеленню додають відварений рис.

4. Помішувати довгу обов’язково потрібно дерев’яною ложкою.

5. Довга подається як гарячою, так і холодною. Особисто я дуже люблю в спекотний літній день — холодної та ще й в склянці, адже саме так подають довгу в Баку.

Рецепт

1. Нут замочити в холодній воді на ніч. Вранці злити воду, нут промити. Залити новою порцією води, поставити на плиту. Коли закипить, знову злити воду, нут промити, залити водою і знову дати закипіти. Цю воду знову злити, залити новою порцією води і варити в ній нут до готовності. Так мене навчили в Баку – варити нут, так і будь-які бобові, тільки в четвертій воді – завдяки таким чарівним маніпуляцій не дме живіт/

2. Заздалегідь вийняти кефір і сметану з холодильника, щоб вони не були холодними (якщо в них покласти тільки що зварений гарячий нут, довга може згорнутися).

3. Добре зелень промити, підсушити і дрібно-дрібно нарізати.

4. Змішати борошно і жовток з двома столовими ложками води. Вимісити в однорідну масу, щоб не було грудок. Якщо грудки погано вимішуються, додати ще трохи води.

5. У каструлю покласти зварений нут, залити кефіром і сметаною, додати суміш яйця, борошна і води. Поставити на довгу среднесильный вогонь і безперервно помішувати дерев’яною ложкою до кипіння (без цієї маніпуляції довга згорнеться).

6. Коли закипить, зменшити вогонь до мінімального і обережно висипати в довгу порізану зелень. Довести до кипіння, помішуючи. Зняти з вогню.

7. Після того, як довга готова, не накривайте кришкою поки не охолоне, інакше згорнеться.

8. Подавайте холодною або гарячою, запропонувавши гостям посолити і поперчити самим. Добре подавати з сірим хлібом і зеленим цибулею.

Джерело: eattravelmeet.com

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code

Next Post

П'ять неочевидних способів проявити любов до себе

Юлія Гончарук Автор Юлія Гончарук Головний event менеджер EVENTCafe, організатор проекту women’s Health Club Ми всі знаємо про те,що любов до себе здатна змінити наше життя і допоможе змінитися. Знаємо […]
pyat neochevidnyh sposobov proyavit lyubov k sebe 1 - Довга, дружба і джаным, або Неймовірні пригоди блогера в Баку